Εμείς ευτυχώς έχουμε το πανεπιστήμιο, χώρο ελεύθερης έκφρασης, έρευνας και διδασκαλίας και θα συνεχίσουμε τη δουλειά μας.
Τάδε έφη κ. Ρεπούση.
Τι μπορεί, μα τις ενωμένες 1000 τράπεζες, να έχει στο μυαλό της η κ. Ρεπούση, όταν κάνει τέτοιες δηλώσεις; Πιστεύει ότι το πανεπιστήμιο στους σκοτεινούς χρόνους που περνάμε είναι χώρος ελεύθερης σκέψης;
Εσείς το πιστεύετε;
Η Ρακέλ Κάρσον σίγουρα όχι:
Η βιομηχανία γίνεται το κόσκινο μέσα από το οποίο πρέπει να κοσκινίζονται τα γεγονότα, ώστε να μένουν πίσω οι σκληρές δυσάρεστες αλήθειες και να περνάνε μόνο τα ακίνδυνα τρίμματα.Ξέρω ότι είναι πολλοί οι ευαίσθητοι επιστήμονες που ενοχλούνται που τα ιδρύματά τους μετατρέπονται σε βιτρίνες των βιομηχανιών. Κάποιοι έχουν θέσει ένα ενοχλητικό ερώτημα αν σήμερα στην Αμερική αναπτύσσεται ένα πνεύμα λινσενκοϊσμού – της φιλοσοφίας που οδήγησε στην εξαχρείωση και στην καταστροφή της επιστήμης της γενετικής στη Ρωσία και μάλιστα διείσδυσε σε όλες τις γεωργικές επιστήμες του έθνους αυτού.Όμως εδώ η παραποίηση, το κοσκίνισμα της στοιχειώδους αλήθειας γίνεται όχι μόνο για να εξυπηρετήσει μια κομματική γραμμή, αλλά για να διευκολύνει το βραχυπρόθεσμο κέρδος, να υπηρετήσει τους θεούς του κέρδους και της παραγωγής.
Αυτούς τους θεούς του κέρδους, που τρελαίνει τους ανθρώπους και δεν τους αφήνει να δουν την καταστροφή του περιβάλλοντος σε παγκόσμια κλίμακα.
Η υπερθέρμανση του πλανήτη,
η καταστροφή του στρώματος όζοντος της ατμόσφαιρας,
Ο αφανισμός των τροπικών δασών,
το ρήμαγμα των κοραλλιογενών νησιών,
οι αλιευτικές καταχρήσεις,
η εξαφάνιση διαφόρων ειδών,
η απώλεια της γενετικής ποικιλότητας,
η αυξανόμενη τοξικότητα του περιβάλλοντος και της τροφής μας,
η ερήμωση,
η συρρίκνωση των υδατικών αποθεμάτων,
η έλλειψη καθαρού νερού και
η ραδιενεργός μόλυνση,
συνθέτουν ένα χαλί φρίκης, που η σημερινή κυρίαρχη τάξη έχει στρώσει για τις γενιές του αύριο και που η πανεπιστημιακή κοινότητα και βέβαια όχι μόνο αυτή, προσπερνά, προκειμένου να υπηρετήσει τα αλλοπαρμένα αφεντικά της.
Θαυμάστε την ανικανότητα των ισχυρών κυβερνήσεων του κόσμου μας να δράσουν, έστω και λιγάκι ενάντια στην επερχόμενη λαίλαπα:
Αυτός ο τόσο συντηρητικός στόχος, που θα μπορούσε να επιτευχθεί με ελάχιστες προσπάθειες, όχι μόνο δεν επιτεύχθηκε, αλλά η κατάσταση επιδεινώθηκε!
Η άρνηση προήλθε από τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, την Ν. Ζηλανδία, την Αυστραλία και τον Καναδά, οι οποίες συμφώνησαν να πληρώνουν τις φτωχές χώρες που δεν εκπέμπουν αέρια του θερμοκηπίου, λόγω έλλειψης βιομηχανίας και αγοράζουν με αυτό τον τρόπο τα δικαιώματά τους στη μόλυνση του πλανήτη.Έτσι λοιπόν καταφέρνουν , όχι μόνο να παραγκωνίσουν τις συστάσεις του ΚΙΟΤΟ, αλλά δημιουργούν άλλον ένα χρηματιστηριακό κλάδο!
Τι να πει πραγματικά κανείς σ αυτή την διαστροφή;
Μοιάζει με την ατάκα των αναρχικών,
Μοιάζει με την ατάκα των αναρχικών,
Η ιστορία δεν τελειώνει εδώ. Παρότι οι χώρες παπαγάλοι της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ν. Ζηλανδία, Αυστραλία Καναδάς, βρήκαν έναν τρόπο να αχρηστεύσουν το Πρωτόκολλο του ΚΙΟΤΟ, οι ΗΠΑ το Μάρτιο του 2001, αποχώρησε μονομερώς από το ΚΙΟΤΟ, διότι, όπως δήλωναν, μια τέτοιου είδους συμφωνία θα ήταν αβάσταχτη για την «ευημερία των Αμερικανών πολιτών» !
Δίκαια θα μπορούσαμε λοιπόν να αναρωτηθούμε: Είναι η ευημερία, ή ο σημερινός πολιτισμός αυτοσκοπός ή
"ένα προχωρημένο στάδιο βαρβαρότητας";
Δίκαια θα μπορούσαμε λοιπόν να αναρωτηθούμε: Είναι η ευημερία, ή ο σημερινός πολιτισμός αυτοσκοπός ή
"ένα προχωρημένο στάδιο βαρβαρότητας";
*
Σημειώσεις:
Οι ατάκες είναι απο το νεανικό μπλόγκ του χαμόγελου
Η τελευταία πρόταση είναι του Χέρμαν Μέλβιλ.
Η βιβλιογραφία είναι η ίδια με το προηγούμενο πόστ.
lol σου άρεσαν πολύ οι ατάκες!!!!
AntwortenLöschenΠάντως πραγματικά δεν ελπίζω σε κάποια αλλαγή στάσης ως προς το περιβάλλον εκτός αν με κάποιο τρόπο τους συμφέρει περισσότερο...χλωμό το βλέπω. Τέλος πάντων θα δείξει...
Aν θυμάμαι αποχώρησε γιατί ισχυριζόταν (προσχηματικά βέβαια, ο λόγος είναι αυτός που αναφέρεις) και καταγράφηκε στα πρακτικά, οτι δεν ευθύνεται ο ανθρώπινος παράγοντας. Το εξωφρενικό είναι, οτι οιυπόλοιπες χώρες δεν συμφώνησαν μ' αυτό αλλά στην ίδια σύσκεψη έπέβαλλαν χρηματική ποινή στην Ινδία για την μόλυνση του περιβάλλοντος.!
AntwortenLöschenΧίλια συγχαρητήρια για τα δυο τελευταία θέματα που ανέβασες.
AntwortenLöschenΕίσαι τελικά αχτύπητη. Τι άλλο να πω.; Είναι τόσο πλήρη όλα.
Έχεις το θαυμασμό μου, και την αγάπη μου.
Όσο ο πολίτης δεν ζητά ελευθερία αλλά εξυπηρέτηση ως καταναλωτής, όσο δεν επιδιώκει την παρέμβαση αλλά αρκείται (όσο ασχολείται) στην ενημέρωση από τα ΜΜΕ, τα κέρδη θα είναι το μοναδικό κριτήριο για τα πράγματα. Μέχρι την μη αναστρέψιμη καταστροφή.
AntwortenLöschenΟ ΣΥΡΙΖΑΣ ο ακροδεξιός δια του Αλαβάνου, μιλάει όπως και ο Καραμανλής και το ΠΑΣΟΚ για "ήπια ανάπτυξη" στα καμμένα της Πελοποννήσου, ο ίδιος ζητά επέκταση των δρόμων για ενίσχυση του μητροπολιτισμού και της αυτοκίνησης, ενίσχυση του ποιοτικού τουρισμού (οι πισίνες που λέγαμε). Ο νεοφιλελευθερισμός με την προσπάθεια κυριάρχησης (για την εκμετάλευση) στην φύση δεν έχει ελπίδες να βρεί λύσεις. Όσα Κιότο και να υπογράψει.
Ο καταναλωτής αγαθών παράγει σκουπίδια και βρώμα. Ο ενεργοβόρος άνθρωπος παράγει σκουπίδια και μόλυνση. Ο μητροπολιτικός άνθρωπος παράγει σκουπίδια και βρώμα.
Δεν ξέρω αν με την καλλιέργεια μόνο μπορείς να βρείς λύση στο πρόβλημα. Είναι μάλλον θέμα πολιτικής. Είναι θέμα επιλογών της κοινωνίας.
Ένα με παρηγορεί. Ότι όταν ψοφήσουμε και πάμε στην κόλαση, δεν θα μας βρωμάει τόσο πολύ...
@ χαμόγελο,
AntwortenLöschenΟι ατάκες σου είναι πρώτες. Κρίμα που δεν μου ρχεται και μένα κάποια στο μυαλό. Όταν διάβασα το «θεώρημα του Φερμά», βρήκα μια πολύ ωραία ατάκα, γραμμένη στο μετρό της Ν. Υόρκης.
« τώρα μόλις βρήκα τη λύση στο θεώρημα του Φερμά, αλλά περνάει το τραίνο και δεν προλαβαίνω να τη γράψω»
Λίγο κρύα ή όχι;
Και γω πολύ χλωμό το βλέπω.
Αλλά οφείλουμε να γνωρίζουμε τι παίζεται στο κόσμο μας!!
@ Σπίθας
AntwortenLöschenΚαλά το τι είπε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής βιομηχανίας και του χρηματιστιριακού κεφαλαίου πρόεδρος των ΗΠΑ, δεν έχει καμία συμμασία. Αυτό είπε στον λαό του!!!
Αυτά είπε και όταν ξεκίνησε το πόλεμο στο Ιράκ. Αυτά θα πει όταν ορμήσει και στο Ιράν.
Για την Ινδία, κάτι μου λέει αυτό που λες, αλλά σίγουρα δεν έχει σχέση με το Κιότο, διότι η συμφωνία αφορούσε μόνο τις χωρες που πήραν μέρος. Εξ άλλου η Ινδία και η Κίνα απέχουν ακόμα πολύ για να φτάσουν τα επίπεδα μόλυνσης των Αμερικανών. Η Γαλλία που παρουσιάζει τόσο χαμηλά μεγέθη, είναι επειδή το ενεργειακό της πρόγραμμα στηρίζεται στην πυρηνική τεχνολογία, της οποίας η μόλυνση είναι 10000 φορές πιο ύπουλη και επικίνδυνη.
Επίσης στο Κιότο, αποφασίστηκε να μην ληφθεί κανένα μέτρο τιμωρίας για την μη τηρηση της συμφωνίας. Μόνο οι χώρες της Ε.Ε. αποφάσισαν να καταστήσουν την συμφωνία δεσμευτική για όλες τις χώρες μέλη και με κυρώσεις.
Αυτό αφορά και μας.
@ Νίκος
AntwortenLöschenΑυτά που έγραψα, είναι πολύ λίγα και υποθέτω και σε όσους ασχολούνται με τα οικλογικά θέματα γνωστά!
Στα επόμενα ετοιμάσου να φρίξεις!
Σ ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια
@ sjknews
AntwortenLöschenThanks for informing us about student movement from Isfahan. After the environmental problem of our wonderful world, the Islam is terrible one as well. For me, all those problems are of the same nature und that is the deep ugly nature of the greedy capitalism.
Me as woman, the Islamic moral terrifies me more than everything else
@ Greg ,
AntwortenLöschenΔεν είναι τόσο η έλειψη ελευθερίας, όσο η έλειψη ελεύθερης σκέψης. Σήμερα δεξιοί και αριστεροί δεν βλέπουν τη μύτη τους.
Αλλά όπως σου έχω πει, τα δεξιά κόμματα αντιπροσωπεύουν δεξιές αντιλήψεις – επι το πλείστο – σε αντίθεση με τα αριστερά και κεντροαριστερά. Μη τους βάζεις όλους σε ένα τσουβάλι. Καλίτερα να μιλάς για την αριστερή σκέψη και να αφήσουμε τον κόσμο να διαμορφώσει και τα αριστερά του κόμματα, αφού αρχίσει να σκέφτεται αριστερά. Η σχέση είναι αυστηρά διαλεκτική!!
Τί είναι αυτό που σε κάνει να πιστεύεις, να αισιοδοξείς, ότι μπορεί ο κόσμος να διαμορφώσει μια αριστερή σκέψη και μέσω αυτής να επηρεάσει τα κόμματα;
AntwortenLöschenΜα ακριβώς από αυτή την "ελεύθερη σκέψη" φρόντισε να θωρακιστεί το σύστημα. Να μην κινδυνεύει, να την ενσωματώνει διαστρεβλώνοντάς την και να την περιθωριοποιεί παρουσιάζοντάς την από γραφική ως τρομοκρατική.
Σ' αυτό το παιχνίδι συμμετέχει και η σημερινή αριστερά, τουλάχιστον όσα από τα κομμάτια της επιδιώκουν λίγα έδρανα στη Βουλή.
Νομίζω ότι έχει δίκιο ο Greg. Όσο "ενσωματωμένοι" είναι οι πολίτες και οι επαγγελματίες τύπου "Αλαβάνου", όσο "τα κέρδη θα είναι το μοναδικό κριτήριο για τα πράγματα" και όσο επικρατεί ο "χατζατζαρισμός" (βλέπε το σημερινό ποστ του alterapars), η κατάσταση παραμένει μη αναστρέψιμη.
Και ξέρεις γιατί. Γιατί κανείς δεν ακούει, κανείς δεν ενδιαφέρεται. Μας έχουν μαγέψει οι ψεύτρες σειρήνες.
Η Ράκελ Κάρσον μίλησε πριν 45 χρόνια. Η "Σιωπηλή Άνοιξη" εκδόθηκε το 1962. Είναι αλήθεια ότι ευαισθητοποίησε αρκετούς, αλλά από τότε, μισόν αιώνα σχεδόν, ποιά είναι τα αποτελέσματα της ευαισθητοποίησης;
Μια μειοψηφία παραπονιέται και αντιμετωπίζεται ως απόδειξη της λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών. Να τη χέσω αυτή την δημοκρατία.
Δεν υποστηρίζω ότι "τότε είναι όλα χαμένα. Γιατί να μιλάμε;"
Πρέπει να μιλάμε και η αποδοχή των κειμένων σου το κάνει σαφέστερο. Αλλά δεν μπορούμε να αντιστρέψουμε αυτή την άθλια πορεία με τους ίδιους όρους που λειτουργεί και κινείται το σύστημα. Δεν είναι εφικτή η αλλαγή, χωρίς αλλαγή των εργαλείων. Δηλαδή των ίδιων των δημοκρατικών (κατ' όνομα) θεσμών. Δηλαδή, εκτός κοινοβουλίου, δηλαδή εκτός κομμάτων.
Από την δεκαετία του '60, που άρχισαν να αναπτύσσονται τα κινήματα της αντικουλτούρας και της νέας αριστεράς, μια σειρά εντελώς διαφορετικών στοχαστών (απ' τον Andre Gorz ως τον Marray Bookchin), αυτό επισημαίνουν. Ο Bookchin, για πολλούς ο τελευταίος από τους μεγάλους θεωρητικούς του αναρχισμού (πέθανε το 2006), από τις αρχές της δεκαετίας του '60 (το βιβλίο του "Το συνθετικό μας περιβάλλον" εκδόθηκε έξι μήνες πριν την Σιωπηλή Άνοιξη) μιλούσε για την ανάγκη ριζοσπαστικοποίησης της φύσης "... για ένα αποφασιστικό ρήγμα στο αδιαφανές πέπλο των δυϊσμών και της μεταφυσικής που διαχωρίζει την ανθρωπότητα από τη φύση" [Μ. Μπούκτσιν: Η ριζοσπαστικοποίηση της φύσης, Ελ. Τύπος-1985]. Μιλούσε για την ελευθερία, που "... πρέπει να νοηθεί με όρους ανθρώπου και όχι ζώων - με όρους ζωής και όχι επιβίωσης". Αλλά "...δεν πρέπει να γίνεται σύγχιση ανάμεσα στις προϋποθέσεις για την ελευθερία και στις συνθήκες της ελευθερίας. Η δυνατότητα της απελευθέρωσης δεν αποτελεί τη πραγματικότητά της." [Μ. Μπούκτσιν: Η Οικολογία της Ελευθερίας, Διεθνής Βιβλιοθήκη-1978].
Επομένως, απελευθέρωση με χειραγωγημένα μέσα (τεχνολογίας, επιστήμης, θεσμών) που καθιστούν χειραγωγημένους τους ανθρώπους (και το περιβάλλον, δηλαδή την φύση), δεν επιτυγχάνεται.
Η μοναδική ελευθερία που μπορεί να μας περιμένει, πηγάζει κατά τρόπο ειρωνικό, ή μάλλον διαλεκτικό, από το γεγονός ότι οι δυνατότητες επιλογής μας είναι αξιοθρήνητα περιορισμένες. Πριν έναν αιώνα, ο Μαρξ μπορούσε να υποστηρίζει βάσιμα ότι η εναλλακτική λύση του σοσιαλισμού είναι η βαρβαρότητα. Όσο σκληρή κι αν ήταν η χειρότερη εναλλακτική λύση, η κοινωνία μπορούσε τουλάχιστον να ελπίζει πως κάποτε θα ξεπερνούσε την κρίση και θα συνερχόταν. Σήμερα η κατάσταση έχει γίνει πολύ πιο σοβαρή. Η οικολογική κρίση έχει τοποθετήσει τις εναλλακτικές λύσεις της κοινωνίας σε πολύ κρίσιμο επίπεδο. Ή θα δημιουργήσουμε μια οικοτοπία βασισμένη σε οικολογικές αρχές ή απλούστατα θα αφανιστούμε.
>>Μια, όσο γίνεται, ολοκληρωμένη πρόταση, κατάληξη των θεωρητικών αναζητήσεων και σύνοψη των προτεινομένων λύσεων του Μπούκτσιν, περιλαμβάνεται στο "Πρόταγμα του Κομμουναλισμού", εκδ. Αλεξάνδρεια - 2006.<<
Ζητώ συγγνώμη για την μακρηγορία, αλλά παρακολουθώ τον οικολογικό προβληματισμό (και ειδικότερα τον προβληματισμό του Bookchin) τα τελευταία τριάντα τουλάχιστον χρόνια ... και παραμένω προβληματισμένος και διερωτώμενος.
Χορδές είν' αυτές. Μόλις τις αγγίξεις δονούνται.
@ Cropper,
AntwortenLöschenΕίναι πολύ ωραία αυτά που γράφεις και δεν έχω καμία διάθεση να διαφωνήσω ή να σε κοντράρω.
Γιατί να σου πω τι;;;
Αύριο στις 10.00 έχει συνάντηση η κεντρική επιτροπή των εξωγήινων συντρόφων, για να συζητήσουμε, το καινούργιο όπλο που βρήκαν, όπου θα καθαρίσουν τον πλανήτη από τα τοξικά, τα ραδιενεργά, το CO2, το HS, το CH4, θα τοποθετήσουν μερικά εκατομμύρια αυγά όλων των υπο εξαφάνιση πτηνών, θα καθαρίσουν τις λίμνες και τις θάλασσες, θα εξαλείψουν τη πείνα και τις αρρώστιες, θα ποτίσουν με ειδικά αλλεργιογόνα όλους τους άπληστους, ώστε να βλέπουν λεφτά και να παθαίνουν αλλεργία, θα κλείσουν σε ειδικό ζωολογικό κήπο τον Μπούς και όλους τους άλλους, για να ταΐζουν τα ζώα, θα μοιράσουν σε όλον το πλανήτη παστίλιες γνώσης, που θα τις μασάς και θα διαβάζεις 100 βιβλία το δευτερόλεπτο και σε μας ειδικά θα κάνουν και ένεση νοβοκαϊνης να ξαναγίνουμε 25 χρόνων, αντε 26 και τα υπόλοιπα θέματα ελεύθερα
Όμως, μια μικρή διευκρίνιση, δεν είπα ότι τα κόμματα της βουλής είναι φορείς αλλαγής.
Αλλά ο κόσμος που ψηφίζει αριστερά, αυτός μπορεί, αν αποκτήσει αριστερή σκέψη να αλλάξει τα κόμματα και να γίνει φορέας αλλαγής.
Το αλλάζω τα κόμματα, μπορεί να σημαίνει και τα καταργώ.
Σε μια τέτοια λοιπόν υπόθεση, η δυνατότητα να συνεννοηθείς με αριστερούς ψηφοφόρους, είναι μεγαλύτερη από να συνεννοηθείς με δεξιούς και ακροδεξιούς.
Τώρα θα μου πείς, ότι σου λέω στρούμφ!!!
Ε! τι να κάνουμε στρούμφ, λέμε. Αλλά από το να λέμε στρούμφ, αυτές είναι καλλίτερες στρούμφ.
Διότι άλλο στρούμφ, άλλο στρούμφ!!
Κατάλαβες μάτια μου;;
Α, ναι και τα κουνούπια που με τρώνε, επειδή δεν ψεκάζω ποτέ!
AntwortenLöschenΤο Π. Φάληρο έχει κάτι κουνουπάρες, που σου ρουφάνε όλο το αίμα μέχρι να ξημερώσει. Γι αυτό έχει χελιδόνια!!!
AntwortenLöschenΓι αυτό όταν ξύνομαι, σκέφτομαι τα χελιδόνια και υποφέρω τα κουνούπια. Είναι η μπριζόλα τους!
AntwortenLöschenΚατάλαβα κορίτσι μου.
AntwortenLöschenΚι εγώ τους εξωγήινους περιμένω, αλλά δεν τ' ομολογώ!
:)
Άλλωστε, δεν διαφωνούμε (πολύ). Στρουμφοκουβέντα κάνουμε.
Δεν μου λες; Γνωρίζεις κανέναν από την κεντρική επιτροπή των εξωγήινων; Γιατί θέλω να βολέψω τον γυιό μου στο δημόσιο...
Αυτό θα το βάλουμε στα θέματα τα ελεύθερα!
AntwortenLöschenΜην σ απασχολεί, όλα θα γίνουν. Εδώ θα είμαστε να τα συζητάμε.
Έρχομαι να συμφωνήσω και να σε συγχαρώ για την άποψή σου περί αριστεράς και αριστερών. Πράγματι από εκεί θα γίνει ότι είναι να γίνει. Μη σας διαφεύγει το γεγονός πως οι αριστεροί, που μπορεί να είναι λίγοι, είναι εκεί μόνο από φιλότιμο.
AntwortenLöschenΚαλή σου μέρα.
Και τα δύο κείμενα με τίτλο «Η έσχατη ανηθικότητα» είναι άκρως ενδιαφέροντα στην ανάλυση και στα στοιχεία που παραθέτουν.
AntwortenLöschenΕίναι σαφές πως η κλιματική ανατροπή παίρνει τη μορφή της ταχύρυθμης
Πλανητικής γενικευμένης οικο-καταστροφής. Συνεχείς είναι οι προειδοποιήσεις των ειδικών ενώ τελευταία σπουδαίοι επιστήμονες υπό την ευθύνη της «Διακυβερνητικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή», απέστειλαν με ένταση το μήνυμα των κινδύνων και των συνεπειών της επερχόμενης περιβαλλοντικής κατάρρευσης. Μιας απειλής που στο μέλλον θα προσεγγίσει, κατά γενικές εκτιμήσεις, τις επιπτώσεις ενός πλανητικού πυρηνικού ολοκαυτώματος.
Έτσι δεν είναι περίεργο πως αυτό είναι ένα από τα πρώτα επείγοντα θέματα της διεθνούς πολιτικής ατζέντας ενώ την ίδια στιγμή το «πρωτόκολλο του Κιότο» είναι πλέον νεκρό. Για τούτο δεν είναι παράξενο που ο ΟΗΕ συγκαλεί νέα παγκόσμια Διάσκεψη για την κλιματική μεταβολή τον Δεκέμβρη στο Μπαλί καλώντας τις κυβερνήσεις να εργαστούν εντατικά για την εφαρμογή από «όλα τα έθνη» ενός καινούργιου « διαπραγματευτικού πλαισίου» και μιας δεσμευτικής «πολυμερούς συμφωνίας»
Αυτό που μπορεί να επισημάνει κανείς είναι ότι ο κατήφορος και το ταξίδι προς το βάραθρο που έχει πάρει το τραίνο της ανθρώπινης κατάστασης είναι αδύνατο να ανακοπεί με τις πολιτικές πρωτοβουλίες των διεθνών και τοπικών φορέων της πολιτικής και τεχνοκρατικής ολιγαρχίας, ούτε με τις ενδοσυστημικές πρωτοβουλίες της σοσιαλδημοκρατικής οικολογίας η οποία τρέφει την αυταπάτη μιας περιβαλλοντικής ανανέωσης στο τρόπο της κοινωνικής μας οργάνωσης. Η οικολογική κρίση είναι προϊόν ενός εξοντωτικού εξωτερικά και αυτοκτόνου εσωτερικά συστήματος παραγωγής, κατανάλωσης, νοήματος και ζωής. Είναι αποτέλεσμα της αγοραίας αναπτυξιακής καπιταλιστικής οικονομίας η οποία συνιστά τον τρόπο ύπαρξης και συνύπαρξης στο ανθρώπινου γένους. Έτσι είναι ζητούμενο, καθώς η αυτοσυντήρηση του οποίου βρίσκεται υπό απειλή, να ανακαλύψει και να επιβάλει μέσω των ριζοσπαστικών αγώνων τις προϋποθέσεις υπέρβασης του θανατηφόρου ολοκληρωτικού καπιταλισμού.
@ Νίκο,
AntwortenLöschenΔεν υπάρχει αμφιβολία, ότι μόνο η αριστερή σκέψη μπορεί να προτείνει λύσεις!
Αν δεν μπορέσει αυτή, τότε δεν θα μπορέσει κανείς.
Και όταν λέω αριστερά, εννοώ αυτή την αριστερά που αποδέχεται ότι η ρίζα του κάθε κακού και της κάθε ανηθικότητας είναι η ύπαρξη της περιουσίας.
Ξανβρήκα το παλιό μου λογγο.
να το αφήσω;
@ mavro.fws
AntwortenLöschenΤι να πούν οι επιστήμονες, χωρίς δύναμη και χωρίς ανατρεπτικό λόγο και στόχο; Αν δεν γίνει πλήρως κατανοητό, ότι αυτός ο «τροχός της παραγωγής» εξαντλεί και καταστρέψει τον πανέμορφο κόσμο μας, δεν υπάρχει αύριο.
Είναι πολύ δυνατά αυτά που γράφεις!
Στο Μπαλί, να με θυμηθείς, ότι αυτός ο χιμπατζής ο Μπούς, θα παρουσιαστεί για να πεί, ότι έχει βάλει μπρος το πρόγραμμα με τους τεράστιους καθρέφτες, που θα αντανακλούν τις αχτίνες του ήλιου και θα μειώνουν την υπερθέρμανση.
Σχέδιο άκρως παρανοϊκό.
Εν περιλήψει, ο καπιταλισμός είναι ένα σύστημα που έρχεται σε αντίθεση με την ίδια τη ζωή.
Καταλαβαίνω τι θέλετε να πείτε μιλώντας για ανθρώπους της Αριστεράς.
AntwortenLöschenΉμουν όμως πάντοτε υπέρ του να βρούμε τι μας ενώνει.
Με το να μιλάμε για ανθρώπους της αριστεράς αυτομάτως οδηγούμαστε στην απομόνωση αφού αποκλείουμε άλλους ανθρώπους οι οποίοι θέλουν να θεωρούν τον εαυτό τους ανένταχτο.
Και ποια αριστερά και ποιους αριστερούς;
Αυτούς που είναι εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συμμετέχουν στις Ευρωεκλογές. Αυτούς που μιλάνε κατά του καπιταλισμού και στέλνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία;
Η μήπως αυτούς που τους ψηφίζουν γνωρίζοντας τα παραπάνω;
Θεωρώ πως πρέπει όλοι να υπερνικήσουμε κάποιες πεποιθήσεις που έχουμε ριζωμένες μέσα μας.
Όροι όπως αριστερά και δεξιά είναι κατά την άποψη μου απαρχαιωμένοι.
Mάλλον θα πρέπει να μιλάμε για προοδευτικούς και κυρίως ορθολογικούς ανθρώπους.
Σταμάτησα εδώ και πολλά χρόνια να είμαι κυνηγός και απέκτησα οικολογική συνείδηση όχι γιατί έγινα οικολόγος, αντικαπιταλιστής και αριστερός. Ούτε ψάρευα επειδή ήμουν δεξιός.
Η απόφαση μου του να σταματήσω το κυνήγι βασίστηκε στην ορθή λογική και στη συνειδητοποίηση της τραγικής κατάστασης που βρίσκεται η φύση και κατά συνέπεια ο άνθρωπος.
Θεωρώ πολύ δύσκολο οι άνθρωποι της εποχής μας να ανατρέψουν το σύστημα. Μπορούμε όμως να αλλάξουμε έστω και λίγο την πορεία του. Και αξίζει ενωμένοι να αγωνιστούμε για αυτό.
@ Λάκων, λέω να το συζητήσουμε σε κάποιο άλλο ποστ, που θα κάνω επι τούτου.
AntwortenLöschenΗ αριστερά και η οικολογία, κάπως έτσι. Γιατί το θέμα είναι πολύ μεγάλο και πολύ σπουδαίο.
Στο υπόσχομαι. Θέλω μόνο να το επεξεργαστώ στο μυαλό μου.