Montag, 15. Februar 2010

Παγκοσμιοποίηση

Άκουσα,
ότι για την τροφή τους οι άνθρωποι θα εξαρτηθούν από μας.

Κάποιοι νομίζουν ότι αυτά δεν είναι καλά νέα. Για μένα όμως είναι, γιατί ότι και να κάνει κάποιος χρειάζεται πιο πριν τροφή.

Και αν ψάχνουμε να βρούμε δρόμους για να κάνουμε την ανθρωπότητα να εξαρτηθεί από μας, τότε τα τρόφιμα είναι ο καλύτερος.

Hubert Humphrey

Το 1996, στο οικονομικό φόρουμ του Νταβός, ένας βαρύς και επιβλητικός άντρας ανέβηκε αργά – αργά στο πόντιουμ για να πει μια μόνο πρόταση: «από σήμερα και στο εξής βρίσκεστε κάτω από τον αποκλειστικό έλεγχο των οικονομικών αγορών»
Με αυτά τα λιτά λόγια, λόγια που περισσότερο φοβερίζουν παρά πανηγυρίζουν, ο τότε διευθυντής της Deutsche Bank Τιτμάϊερ σηματοδότησε μιά νέα εποχή για την ελεύθερη αγορά. Την εποχή της αχαλίνωτης αγοράς, όχι μόνο εκεί ή εδώ, σε τοπικό επίπεδο, αλλά παντού σε όλες τις οικονομικές δραστηριότητες και σ ολόκληρη τη γη !

Μαζί με την απελευθέρωση της αγοράς από προηγούμενους ενδοιασμούς ή αγκυλώσεις, όπως το παίρνει κανείς, πλαταίνει και ο δρόμος των δακρύων για τους λαούς όλου του κόσμου προκειμένου να χωρέσει ακόμα μεγαλύτερη αθλιότητα και ακόμα μεγαλύτερη φτώχεια και συμφορά. Δεν είναι όμως η αθλιότητα των πολλών που απασχολεί τους εμπνευστές της νέας μορφής επικυριαρχίας του πλανήτη, αλλά αυτή καθ εαυτή η εξουσία, στον βωμό της οποίας θα θυσιάσουν όλα τα δώρα της γης, που εδώ και εκατομμύρια χρόνια μοιράζει σε όλα τα πλασματα Της.
Εκτελεστικά όργανα αυτής της πολιτικής θα γίνουν στον εμπορικό τομέα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ), στον χρηματοπιστωτικό η Παγκόσμια Τράπεζα (ΠΤ) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
Ο ΠΟΕ ιδρύθηκε το 1995 κατά τις συνομιλίες στην Ουρουγουάη της GATT (General Agreement on Tarif and Trade, *1948). Σε σχέση με την GATT ο ΠΟΕ αποκτά αρμοδιότητες σε περισσότερους τομείς και επιβάλλεται με μεγαλύτερη και περισσότερη δύναμη. Δεν περιορίζεται μόνο στην επίβλεψη των ανταλλαγών βιομηχανικών εμπορευμάτων αλλά εξαπλώνει τα πλοκάμια του και στις ανταλλαγές των γεωργικών, καθώς επίσης και των υπηρεσιών. Εισάγει την έννοια της «πνευματικής ιδιοκτησίας» επί των ζωντανών οργανισμών και αναλαμβάνει το ρόλο του παγκόσμιου χωροφύλακα στην διαφύλαξη των πιστεύω της νεοφιλελεύθερης ιδεολογίας.

Η αγορά αφήνεται ελεύθερη και το αόρατο χέρι της γίνεται ορατό εν πρώτοις στις χώρες του Νότου και σιγά – σιγά ανεβαίνει απειλητικό και στις χώρες του Βορρά.

Ο ΠΟΕ, είναι ο πρώτος Οργανισμός σε ολόκληρη την ανθρώπινη ιστορία που θεσμοθέτησε την ιδιοκτησία ζωντανών οργανισμών, που είτε παράγονται εργαστηριακά (παράδειγμα μεταλλαγμένα, χημικές ουσίες), είτε με διασταύρωση από διάφορες ράτσες, είτε «ανακαλύπτονται» ελεύθεροι στη φύση.
Η βιοτεχνολογία - η επιστήμη των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών - έχει υποστεί την ίδια δριμεία κριτική από πολλές σοβαρές προσωπικότητες της εποχής μας, όση η πυρηνική τεχνολογία τον προηγούμενο αιώνα. Μάλιστα υπάρχουν επιστήμονες που θεωρούν την επίθεση εναντίον της φύσης από μεταλλαγμένους οργανισμούς, πράξη πολύ πιο επικίνδυνη από οποιαδήποτε άλλη πράξη της ανθρωπότητας, γιατί ενώ ακόμα και τα πυρηνικά όπλα μπορεί κανείς (αν θελήσει) να τα περιορίσει, ή να τα αποσύρει ή να τα καταστρέψει, τα μεταλλαγμένα δεν μπορεί. Είναι πολύ δύσκολο να προβλέψει κανείς τις ανήκεστες βλάβες που προκαλεί αυτή η ύβρις στους ζωντανούς οργανισμούς, στο ανθρώπινο είδος και στη φύση γενικά. Είναι πολύ δύσκολο, όχι μόνο γιατί η αλήθεια είναι καλά κρυμμένη, αλλά και γιατί είναι σχεδόν αδύνατον για τον κοινό νου να παρακολουθεί τα τερατουργήματα της «επιστήμης» του σήμερα.
Αυτό που δεν μπορεί να κατανοήσει ο κοινός νους, είναι πώς η πολιτική του ΠΟΕ, πολιτική που κατασκευάζεται από την βιομηχανία και τα τράστ, έγινε υποχρεωτική για όλα τα κράτη μέλη του. Και μάλιστα υποχρεωτική με ρήτρες πρόστιμα το ύψος των οποίων αγγίζει τα όρια της παραφροσύνης. Πρόστιμα που ακόμα και τα πλούσια κράτη δυσκολεύονται να πληρώσουν.
Για να καταλάβει κανείς τη δύναμη των αποφάσεων του ΠΟΕ Urbi et orbi, ας κάνει τη σύγκριση με τις αποφάσεις που εξέδωσε μια άλλη παγκόσμιου ενδιαφέροντος συνάντηση όλων σχεδόν των κρατών του πλανήτη, αυτή στο ΚΙΟΤΟ.
Στο ΚΙΟΤΟ συντάχτηκε ένα Πρωτόκολλο, το οποίο δεν περιείχε καμία ρήτρα μη τήρησης, ούτε βέβαια η επόμενη σύνοδος της Κοπεγχάγης, αφού εκεί ούτε καν αποφάσεις δεν ελήφθησαν.
Με την ανάδειξη του ΠΟΕ και των δύο άλλων κακών αδελφών του, σε κυρίαρχη δύναμη, τα κράτη υποδουλώθηκαν στις οικονομικές αγορές και δεν είναι πια ελεύθερα να επιλέξουν δική τους ανεξάρτητη πολιτική, τέτοια που συμφέρει τους λαούς και το περιβάλλον. Οι λαοί, όλου του πλανήτη, ένας – ένας χωριστά και διασπασμένα, αφού δεν υπάρχει καμία δυνατότητα συνεννόησης, αλλά και καμία ιδεολογία συνένωσης τους, έχουν βγει εντελώς εκτός πεδίου δράσης. Η ψήφος του λαού, αυτή η ψευδαίσθηση παρέμβασης στην εξουσία, δεν έχει πια αξία. Οι αποφάσεις γι αυτόν και χωρίς αυτόν έχουν ληφθεί αλλού. Το κοινοβούλιο της χώρας του έχει καταντήσει ένα θέατρο με ηθοποιούς μικρά αστεία ανθρωπάκια.
Έτσι, ότι δεν κατάφερε ο Χίτλερ με τον πόλεμο, κατάφεραν οι τρείς αυτές αδελφές, υπηρέτες αλλά και ηγέτες (Führer) του παγκόσμιου καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής.
Αυτή η άλωση των εθνικών κρατών μέσω του εμπορίου και του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου πρέπει να ολοκληρωθεί με κάθε θυσία! Αυτό το τέλος της ιστορίας ονειρεύεται ο κάθε λακές επιστήμονας οικονομολόγος, αλλά και πολλοί κομπραδόροι διανοούμενοι για την ανθρωπότητα! Οι λαοί πρέπει να ξεχάσουν ότι είναι κυρίαρχοι στο κράτος που ζουν και ακόμα περισσότερο στο ίδιο τους το σπίτι. Οι κυβερνήσεις χάνουν κάθε οικονομικό εργαλείο στήριξης της εγχώριας οικονομίας τους, όπως π.χ. ήταν παλιότερα η επιβολή δασμών ή ακόμα και η υποτίμηση του εγχωρίου νομίσματος, προκειμένου να καταστήσουν τα εμπορεύματα τους ανταγωνιστικά.
Δεν υπάρχει πια εθνική οικονομία, αλλά παγκόσμια.
Αυτή είναι με λίγα λόγια η παγκοσμιοποίηση και όποιος νομίζει ότι παγκοσμιοποίηση είναι η πολυπολιτισμικότητα που κραυγάζει ο κάθε πικραμένος είναι βαθειά νυχτωμένος.

Ωστόσο, ας ξεχάσουμε προς το παρόν τα μεταλλαγμένα, επί του ορθότερου: γενετικά τροποποιημένα προϊόντα, ή την βιοπειρατεία (δηλαδή την δήθεν ανακάλυψη φυτών ή μικροοργανισμών που υπάρχουν στη φύση εδώ και μερικά εκατομμύρια χρόνια, ή τη διασταύρωση ειδών, κάτι που ο άνθρωπος κάνει από τη αρχή της έλλογης ύπαρξής του) και ας δούμε το θέμα με λίγη θετική ενέργεια!
Τι κακό έχει η παγκοσμιοποίηση; Επιτρέπει (στην ουσία επιβάλλει) την ελεύθερη αγορά, απαγορεύει τους εθνικούς δασμούς που επιβαρύνουν ένα προϊόν, ώστε η σύγκριση να είναι τίμια και ο τελικός καταναλωτής να πάρει φτηνότερο καλαμπόκι, φτηνότερο στάρι, πορτοκάλια, κρασιά, έπιπλα, ρούχα, παπούτσια, αυτοκίνητα, κομπιούτερ, κινητά, hi fi (που το θυμήθηκα) – φωτογραφικές μηχανές, τοστιέρες, οικιακές συσκευές, κατά προτίμηση Σήμενς, για να προστατέψουμε και τις μίζες των ημέτερων, κλπ. κλπ. κλπ.
Ο κατάλογος είναι αμέτρητος.

Και ο κατάλογος των υποστηριχτών της παγκοσμιοποίησης είναι ομοίως ατέλειωτος!!
Ανώνυμοι και επώνυμοι δεν βρίσκουν λόγια να ευχαριστήσουν τον ΠΟΕ που με την έξυπνη νομοθεσία του και την τίμια επιτήρηση, έκανε προσιτά ακόμα και στον πιο φτωχό αυτού του πλανήτη όλα τα παραπάνω κινητά και ακίνητα.
Ο κ. Ρούλης σε ανοιχτή συζήτηση, υποστήριζε την παγκοσμιοποίηση γιατί με αυτό τον τρόπο θα πουλήσει το στάρι του και ο φτωχός του τρίτου κόσμου. Ακόμα ανέφερε στην ίδια διάλεξη, ότι χάριν της παγκοσμιοποίησης και της ελεύθερης αγοράς τα αεροπορικά εισιτήρια έχουν πέσει στο μισό!
Τι λέει μια λαϊκή παροιμία; Ο βλάκας και ο μάπας τον πρώτο χρόνο χαίρονται.
Το στάρι του φτωχού το εμπορεύονται σήμερα 5(πέντε) εταιρείες! Τον καφέ, πάμπτωχων χωρών που ζούσαν παλιότερα μόνο από την παραγωγή του καφέ, τον εμπορεύονται μόνο τρείς εταιρείες και πάει λέγοντας.
Ήδη από το 2006 έγραφε ο εμπνευσμένος δημοσιογράφος Conrad C. Stein, στο μπεστ σελλερ η μυστική παγκόσμια δύναμη (Die geheime Weltmacht):

Οι 5 πιο μεγάλες εταιρείες εμπορίας δημητριακών κατέχουν το 77% της παγκόσμιας παραγωγής, 3 το 80% της μπανάνας, άλλες 3 το 85% του τσαγιού, 4 το 87% του καπνού.
Συχνά η ίδια εταιρεία κρύβεται πίσω από διαφορετικές ετικέτες. Ήδη το 1996 η αμερικανική «Sara Lee» κατείχε το 74% της ολλανδικής αγοράς του καφέ, το 27% της δανέζικης, το 21% της ισπανικής και το 15% της γαλλικής.

Δεν θα επεκταθώ στα μονοπώλια βιομηχανικών προϊόντων, όπως αυτοκινήτων ή τηλεφώνων, γιατί εδώ μιλάμε για τα μονοπώλια της τροφής.
Ο κατάλογος είναι ατέλειωτος. Οι διαχειριστές του πλούτου της γης γίνονται όλο και πιο λίγοι και η εξουσία τους πάνω στον άνθρωπο έχει ξεπεράσει εδώ και κάμποσες δεκαετίες κάθε όριο.
Ο παραγωγός αλλοτριώθηκε από το προϊόν που παράγει, είναι αναγκασμένος να το παραδώσει στα μονοπώλια του τρόμου για πενταροδεκάρες και ο υπόλοιπος κόσμος να το αγοράσει στο 100νταπλάσιο της τιμής αγοράς του. Στην προσπάθεια να πουληθούν τα προϊόντα όλο και πιο ακριβά και να παραχθούν όλο και πιο φτηνά, οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι οι πτωχοί φτωχότεροι και το πιο τραγικό απ όλα, στην διαδρομή από τον τόπο παραγωγής στο τόπο κατανάλωσης που απέχουν μερικές χιλιάδες χιλιόμετρα μεταξύ τους, ένα μεγάλο μέρος καταλήγει σε χωματερές.
Το 80% της γη πεινάει και το υπόλοιπο έχει γεμίσει σκουπίδια.

Η άθλια αυτή ανάπτυξη γίνεται εις βάρος:
1. της σωστής οικονομίας και της συνετής διαχείρισης των πλουτοπαραγωγικών πηγών του πλανήτη μας, που είναι μετρημένοι και που το θέλουμε ή όχι θα τελειώσουν πολύ σύντομα. Ο νεοφιλελεύθερος απάνθρωπος δεν θ’ αφήσει τίποτα όρθιο για τις επόμενες γενιές, αν κάτι άλλο δεν συμβεί ενδιάμεσα.
2. Της δημοκρατίας. Όπως είπαμε, τα κράτη κατάντησαν υποχείρια των μεγάλων εταιρειών.
3. Την ποικιλίας των πολιτισμών. Όλοι οι πολιτισμοί που έχουν ανθίσει σ’ αυτή τη γη εδώ και 50 χιλιάδες χρόνια θα συρρικνωθούν στον πολιτισμό του φαστ φούντ.
4. Της οικολογίας. Η διαμόρφωση της πιο φτηνής τιμής, είναι αποτέλεσμα του πιο φτηνού μεροκάματου, άρα της όσο πιο μεγάλης και πιο άγριας εκμετάλλευσης είναι δυνατή και του πιο φτηνού τρόπου παραγωγής. Τα παράπλευρα κόστη, όπως η μόλυνση του περιβάλλοντος και η κατανάλωση του Κεφαλαίου της γης (πετρέλαιο, μέταλλα, νερό) δεν υπολογίζονται. Και δεν υπολογίζονται, γιατί η σημερινή παραγωγή αγαθών έχει έναν και μόνο ένα προσανατολισμό: Την παραγωγή φτηνού προϊόντος!!
Ωστόσο, δεν φτάνει να αναφέρουμε μόνο τα γεγονότα, τα οποία μάλλον ελάχιστοι αμφισβητούν, πρέπει να δούμε πως οδηγηθήκαμε μέχρι εδώ και πως συνεχίζουμε ακούραστοι το δρόμο μέχρι της τελικής πτώσης.

Ο κόσμος σήμερα είναι χωρισμένος σε πλούσιες χώρες και φτωχές χώρες. Οι φτωχοί των φτωχών χωρών γίνονται φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι. Την ίδια πορεία διανύουν και οι πλούσιες χώρες.

Οι επιχειρήσεις των πλούσιων χωρών για να αντέξουν τον ανταγωνισμό μαζεύουν τα υπάρχοντά τους, απολύοντας μερικές χιλιάδες ακριβοπληρωμένους εργαζόμενους και πηγαίνουν στις φτωχιές, εκεί που τα μεροκάματα είναι του ενός ευρώ. Οι απολυμένοι εργάτες στην πρώτη φάση θα πάρουν ταμείο ανεργείας και δεν θα δημιουργήσουν στένωση πωλήσεων.
Οι εταιρείες που μετακόμισαν στην ξενιτιά, παράγουν προϊόντα με χαμηλό κόστος και τα πουλούν στις πλούσιες χώρες που έχουν (προς το παρόν) λεφτά να αγοράζουν. Στις πλούσιες χώρες οι επιχειρήσεις που δεν ξενιτεύτηκαν δεν αντέχουν τον ανταγωνισμό, πληρώνοντας τους ντόπιους εργάτες και παίρνουν ξένους εργάτες, που ζουν 10 – 10 σε ένα δωμάτιο και μαζεύουν δραχμή – δραχμή για να στείλουν στην πατρίδα τους, εκεί που έχουν αφήσει τα πεινασμένα παιδιά τους, αφού οι μεγάλες εταιρείες που πήγαν εκεί, πήγαν φορτωμένες με σούπερ αυτόματα μηχανήματα και απασχολούν ελάχιστους. Έτσι, ο ξενιτεμός των μεγάλων επιχειρήσεων στις φτωχιές χώρες δεν έφερε ούτε καν εκεί την ευημερία που διαλαλούν οι μάπες και οι βλάκες, ενώ άλλο ένα μέρος του εργατικού δυναμικού των πλούσιων χωρών μένει χωρίς δουλειά, επιβαρύνοντας έτι περισσότερο τον κρατικό κορβανά. Ακόμη όμως, ο πολίτης των πλούσιων χωρών μπορεί και καταναλώνει, γιατί οι τράπεζες δανείζουν, δίνουν πιστωτικές κάρτες, εξ άλλου τα καταναλωτικά αγαθά γίνονται όλο και πιο φτηνά και όλο πιο προσιτά, αφού οι ξένοι εργάτες προσφέρονται για τη μισή αμοιβή!
Δεν θα αργήσει πολύ, που ένα άλλο κύμα φτώχειας σαν τσουνάμι θα πλημυρίσει τις πλούσιες χώρες. Πολύ σύντομα, οι φτωχοί των πλούσιων χωρών δεν θα μπορούν να πληρώσουν την τράπεζα, αλλά ούτε να αγοράζουν θα μπορούν, όσο φτηνά και αν έχουν γίνει και όσο φτηνά και αν γίνονται τα κάθε λογής προϊόντα.
Κι άλλες εταιρείες θα κλείσουν, αφού τα προϊόντα τους, όσο φτηνά και αν είναι δεν μπορούν να πουληθούν πια.
Όσο για το κράτος: Το 65% (περίπου) των εσόδων του είναι από τον ΦΠΑ. Όταν μειώνονται οι πωλήσεις μειώνονται και οι εισπράξεις από το ΦΠΑ.
Στην επόμενη φάση, δεν θα μπορεί να πληρώνει τα ταμεία ανεργίας, ούτε τα ταμεία πρόνοιας και ο φτωχοί θα γίνουν ακόμα περισσότεροι και τα έσοδα του κράτους θα μειωθούν ακόμα περισσότερο.
Σε λίγο ούτε συντάξεις θα μπορεί να πληρώνει και η πτώχευση έφτασε!

Τόσο απλά πράγματα και οι οικονομολόγοι σοφοί δεν τα βλέπουν! Περιμένουν ότι τη σίγουρα επερχόμενη πτώχευση θα την λουστεί ο επόμενος και ο επόμενος μέχρι να έρθει ο τελευταίος!
Όμως τώρα ή αύριο ο τελευταίος είναι εδώ!
Αυτή είναι η παγκοσμιοποίηση! Ο τούρμπο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής του όλο και πιο φτηνά όλο και πιο πολλά, δρα σαν ακρίδα. Καταβροχθίζει πρώτες ύλες και ερημώνει τη γή.
Αν κάποιος μπορεί να βρεί κάτι θετικό σ αυτό το οικονομικό μοντέλο ας μου το πει.
Θα τον ακούσω με προσοχή.

36 Kommentare:

  1. Ακόμα μια φορά, μπράβο σου. Τέτοιες αναρτήσεις δικαιώνουν το blogging. Ανοιχτός φεγγίτης...

    AntwortenLöschen
  2. Δεν υπάρχει τίποτα θετικό στο καπιταλιστικό μοντέλο οικονομίας.

    Υπάρχει όμως ελπίδα.

    Η κατάσταση αυτή έχει τη γιατρειά της μόνο με αλλαγή πολιτικής. Θα μπορούσε ο λαός να αγοράζει φτηνά και υγιεινά αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα εγχώριας παραγωγής, αν τον τομέα τροφίμων δεν το διαφέντευαν τα μονοπώλια, αλλά η ίδια η κοινωνία, ο ίδιος ο λαός. Όπου η μεγάλη παραγωγή και η γη θα ήταν κοινωνική ιδιοκτησία, δηλαδή λαϊκή περιουσία, και δίπλα της θα ήταν οργανωμένος ο παραγωγικός συνεταιρισμός.

    AntwortenLöschen
  3. Kαλησπέρα
    Συγχαρητήρια

    Όχι μόνο η τροφή, αλλά και τα βότανα στο στόχαστρο.
    Να μοιραστώ επίσης την ανησυχία μου ότι μπορεί και να μην είναι φήμες ότι "ατζέντηδες" αλωνίζουν την Ελλάδα για να αγοράσουν πηγές υδάτων.
    Γνωρίζει κανείς τι απέγινε με τα νερά της Θεσσαλονίκης;

    AntwortenLöschen
  4. Ειναι μια ιστορια που ερχεται απο μακρια!!
    Αλλωστε τα σιτιρα υπηρξαν παντοτε ισχυρο χαρτι στα Αμερικανικα Χρηματηστηρια.
    Ηδη, μετα την φουσκα των οικοδομων ενταθηκε το παιγχνιδι με τα τροφημα και οχι μονο στην βαση της παραγωγης αλλα και στην μεταποιηση.
    Ειχα κανει καποια αναρτηση πως ερχεται η λαιλαπα των τροφιμων.
    -Παγκοσμιοποιηση με πολυ κατανοητο τροπο ειναι .
    1. Πολυεθνικη
    α] Εδρα στην χωρα που παιζονται τα παιχνιδια.
    β] Παραγωγικη διαδικασια.Σημερα εδω -αυριο εκει, οπου υπαρχει αιμοδοτηση μεσα απο φτηνα μεροκαματα,ενω προηγουμενως εχει αφησει πισω χαλασματα.
    γ] Φορολογηση,στην χωρα με τον ελαχιστο φορολογικο συντελεστη η καθολου λογω ΟΦ-ΣΟΡ.
    @@@@@
    θυμασαι το πατριωτικον ασμα....
    'των εχθρων φουσατα περασαν.....''

    AntwortenLöschen
  5. @ Γιάννη Αγιάννη,

    Έκανα αυτή την ανάρτηση, γιατί έχω βαρεθεί ν ακούω ότι για όλα φταίνε οι δημόσιοι υπάλληλοι!
    Έχω κουραστεί να ακούω, ότι θα απολύσουν και τους υπόλοιπους 500.000 δ.υ. που απέμειναν και θα λυθεί το δημοσιονομικό αυτομάτως!
    Ιδιωτικοποιήσαμε την ΔΕΗ, τον ΟΤΕ, την ΟΑ, τις μαρίνες, τις τράπεζες και συνεχίζουμε να φτωχαίνουμε και να μας λείπει ρευστό. Κανείς δεν λέει ότι δεν τολμάμε να παράγουμε ούτε στρώματα γιατί θα μας βάλουν πάγο οι εταίροι μας. Κανείς δεν διαμαρτύρεται ότι εισάγουμε τα πάντα, επειδή είναι ….φτηνότερα.
    Και πιο πολύ μου τη δίνουμε τα αριστερά κόμματα. Η κυρά Δούρου του ΣΥΝ μας είπε και μαλάκες!!!!
    Τέλος πάντως, πίσω έχει η αχλάδα την ουρά. Να δω πόσο θα αντέξει ακόμα το σύστημα.

    @ aliatas

    Θετικό;;; Σιγά να μην υπάρχει θετικό. Μαυρίλα και αρνητικά μέχρι το μείον άπειρο έχουμε φτάσει.
    Ας ετοιμαστούμε να υποδεχτούμε την επόμενη επανάσταση που θα είναι η αγροτική!
    Όχι βέβαια με τρακτέρ, αλλά με βόδια και άλογα. Γι αυτό συμβουλεύω όλους τους νέους να αγοράσουν ένα βόδι και ένα άροτρο!
    Γη, θα βρούνε παντού.

    @ ΟΔΥΣΣΕΑΣ

    Καλησπέρα και από μένα.
    Και τα νερά και ο αέρας θα πωλούνται μέχρι το σύστημα να σκάσει από την ευφορία του!


    @ taspa
    Έρχεται από πάρα πολύ μακριά μεν, αλλά αυτή η ασχήμια έχει εδραιωθεί με την ίδρυση του ΠΟΕ.
    Επίσης, άλλον ένας στόχος της ανάρτησης είναι και η ιδεολογία της αριστεράς για τους μετανάστες.

    AntwortenLöschen
  6. Υπάλληλε του Ιδιωτικού τομέα

    Γνωρίζεις πολύ καλά οτι οι ήδη πενιχρές αποδοχές σου δεν θα αυξηθούν ποτέ.
    Γνωρίζεις εξίσου καλά οτι κάποιοι απολαμβάνουν εδώ και πολλά χρόνια επιδόματα διπλάσια του μισθού σου , υπερωρίες - ακόμα και μισθούς χωρίς να δουλεύουν , επιδοτήσεις για ανύπαρκτες καλλιέργειες, συντάξεις απο τα 35 τους και αφορολόγητα έσοδα.

    Πέρα από τις κομματικές ιδεολογίες και πεποιθήσεις σου , όταν τα γνωστά επιδοτούμενα και κρατικοδίαιτα παράσιτα κατεβαίνουν στους δρόμους εσύ πρέπει να διαχωρίσεις την θέση σου.

    • Εσύ θα συνεχίζεις να αμείβεσαι με τους πενιχρούς μισθούς της συμφοράς .
    Αυτοί θα συνεχίσουν να εκβιάζουν για αφορολόγητα επιδόματα και επιδοτήσεις της αρπαχτής .

    • Εσύ απο αύριο θα μαζεύεις αποδείξεις .Αυτοί θα συνεχίσουν να φοροδιαφεύγουν και να ζητάνε μίζες στηριζόμενοι σε αντισυνταγματικούς νόμους έχοντας την πλήρη κάλυψη της εκάστοτε σκανδαλοκυβέρνησης..

    • Εσύ θα συλληφθείς – απολυθείς αν διανοηθείς να απεργήσεις , διαμαρτυρηθείς κλείνοντας δρόμους. Αυτοί θα συνεχίσουν να κλείνουν δρόμους , να απεργούν και καταστρέφουν δημόσια περιουσία .

    Απο οτι φαίνεται ΚΑΤ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 4 – ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1 του συντάγματος ο νόμος θα συνεχίσει να ισχύει μόνο για σένα.

    Αν πιστεύεις οτι σε τιμά η παραπάνω κατάσταση μπορείς να συνεχίσεις στον δρόμο της παρακμής (λόγιος όρος για την ξεφτίλα).

    Αν όχι διάβασε τα παρακάτω και κρίνε μόνος σου :


    Μέχρι να δεις τον νόμο να εφαρμόζεται –
    Πολιτικούς και δημόσιους καφρουπάλληλους στην φυλακή για τα σκάνδαλα ,
    Αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες να φορολογούνται ,
    Λουκέτο στις προβληματικές του δημοσίου όπως η ΕΡΤ ,
    Αμοιβές δημοσίου ΣΥΜΦΩΝΑ με τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας

    Μέχρι τότε θα πρέπει να θεωρείς τον εαυτό σου ως ντε φάκτο πολίτη Β’ κατηγορίας
    Και ως τέτοιος :
    • Δεν επενδύεις πουθενά και σε τίποτα πέραν των απολύτως απαραίτητων
    Ακυρώνεις συμβόλαια με ασφαλιστικές εταιρείες , πιστωτικές κάρτες , εταιρείες τηλεπικοινωνιών , κλείνεις τα δάνεια του παρελθόντος και δεν παίρνεις νέα .....
    Στην θεωρία ονομάζεται αποεπένδυση και αυτο κάνουν οι εταιρείες όταν το οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον γίνεται εχθρικό

    • Δεν καταναλώνεις παρά ξοδεύεις μόνο τα απαραίτητα για επιβίωση.

    • Δεν δηλώνεις έσοδα από ενοίκια και τόκους καταθέσεων

    • Διαπραγματεύεσαι μαύρη και αφορολόγητη εργασία με τον εργοδότη σου

    AntwortenLöschen
  7. Μη μου πειραζεις την κυρια ΔΟΥΡΟΥ!!!!
    Οταν η Αριστερα βαλει μυαλο,εγω θα εχω περασει στην 7η διασταση!!!!

    AntwortenLöschen
  8. ange-ta μου, λες ότι κανείς δεν διαμαρτύρεται ότι εισάγουμε τα πάντα, επειδή είναι φτηνότερα και στην συνέχεια τονίζεις ότι πιο πολύ σου τη δίνουν τα αριστερά κόμματα.

    Την ιδία ώρα το ΚΚΕ υποστηρίζει την ανάγκη ανάπτυξης της εγχώριας αγροτικής παραγωγής με στόχο πρώτ' απ' όλα την ικανοποίηση των διατροφικών αναγκών του λαού, με ποιοτικά ελεγμένα προϊόντα, παραγωγή απαλλαγμένη από το κίνητρο του καπιταλιστικού κέρδους.

    Τι είναι αυτό που κάνει αξιόλογους και αξιοσέβαστους ανθρώπους να λατρεύουν να αδικούν το ΚΚΕ;

    Εκτός κι αν είναι το αποτέλεσμα ελλιπούς ενημέρωσης, οπότε κάποιοι λατρεύουν να αδικούν τους εαυτούς τους.

    http://www.kke.gr/anakoinoseis_grafeioy_typoy/anakoinosh_toy_pg_gia_tis_agrotikes_kinhtopoihseis

    AntwortenLöschen
  9. Το εντυπωσιακότερο όλων είναι πως δεν υπάρχει πολιτική πρόταση κατά της παγκοσμιοποίησης, πέρα από περιθωριακές δυνάμεις που εύκολα ελέγχονται, η καταστελλονται

    AntwortenLöschen
  10. Το συγκεκριμένο πόνημα μπορεί να χρησιμέψει και ως το μανιφέστο των οικοταλιμπάν-εναλλακτικών-ακτιβιστών όπου γης. ΕΥΓΕ

    AntwortenLöschen
  11. @ aliatas,

    έχει μια μικρή διαφορά. Το ΚΚΕ υποστηρίζει το αίτημα των αγροτών για προστασία των ελληνικών προϊόντων.
    Δεν βγαίνει να το κάνει σημαία του. Εκτός και αν δεν το έχω πάρει χαμπάρι.
    Αν είναι έτσι, μπράβο του!

    Πάντως ας το κάνουμε όλοι μας σημαία: Αγοράζουμε ΜΟΝΟ ελληνικά προϊόντα όπου αυτό είναι δυνατό.

    @ νεωτέρα,

    Νομίζω ότι αυτη είναι η διαφοροποίηση της εποχής μας.
    Δεν υπάρχει οργανωμένη αντίσταση, αλλα ούτε και άλλη άποψη.
    Μόνο η ομάδα ΑΡΔΗΝ - ΡΗΞΗ αντιστρατεύεται την κυρίαρχη ιδεολογία, που δυστυχώς εχει γίνει και ιδεολογία ενός μεγάλου μέρους και της αριστεράς, τόσο στη χώρα μας όσο και στην αλλοδαπή

    @ ανώνυμε,
    ευχαριστω για τα καλά σου λόγια.
    Οπως είπα και sto μπλόγκ, της καλής φίλης "αυτο και το άλλο" αυτο το ποστ, παρότι λέει τετριμένα πράγματα είναι αποτέλεσμα διαβάσματος τουλάχιστον 10 πολυσέλιδων βιβλίων .

    AntwortenLöschen
  12. Να μην ξεχνάμε πάντως ότι "It takes two to tango" .... ;)

    Σε πλήρωση των όσων χρήσιμων προσέθεσε ο Anonymos στις 16/2 δες την Zougla και στην υπόθεση Siemens ...

    Μην παραλείψεις το βιβλίο Ευάγγελος Κοροβίνης "Η ελληνική Φαυλοκρατία", εκδόσεις Αρμός

    Αλλά και να παραλείψεις θα το φροντίσω εγω την επόμενη φορά που θα βρεθούμε :)

    AntwortenLöschen
  13. @ mirage,

    θα κατέβω σήμερα στην Αθήνα και θα το πάρω

    Ναι, σωστά "It takes two to tango" αλλά ο ένας των δύο σέρνεται και είναι και κουτσός. Αντε να χωρέψει!

    AntwortenLöschen
  14. Διάβασε πρώτα το βιβλίο μάλλον δεν έχεις καταλάβει ποιός είναι ο δεύτερος που χορεύει Tango. Κουτσός ο Μητσοτάκης, ο Καραμανλής, ο ΑΓΠ και ο Σημίτης;

    Ας πούμε δες τους ΥΨΗΛΟΜΙΣΘΟΥΣ και ΜΙΖΑΔΩΡΟΥΣ τελωνειακούς που έχουν το θράσος να απεργούν και από πάνω !!! Μη μου πεις ότι σέρνονται .... πιρουέτες στον αέρα κάνουν!

    AntwortenLöschen
  15. Ο.Π.Α. !! ))
    Ντάξει, πάλι στα γεράματαα ?
    Πάλι καλά να λέμε...

    AntwortenLöschen
  16. Στέργιος20/2/10 10:26

    Είναι γνωστό ότι σκοτωνόσαστε κυρίως όταν με τη παραμικρή ευκαιρία εφορμάς κατά της Αριστεράς. Λες και εσύ δεν έχεις πει μ@κιες ανάλογες της Δούρου. Σε αυτά θα συνεχίσω να σε πολεμώ. Όχι, δεν είμαι με τη Δούρου, το ξεκαθαρίζω. Προσωπικά νομίζω ότι αυτός ο διμέτωπος εσένα μειώνει αλλά δικό σου το θέμα, χάνεις φυσικούς συμμάχους.

    Αυτή η ανάρτηση όμως πρέπει να πω είναι πολύ συμπυκνωμένη, τεκμηριωμένη και διδακτική. Ε, και εμείς στην Αριστερά διδασκόμαστε δεν ισχυριζόμαστε ότι τα ξέρουμε όλα. Άλλο αν η γενική πολιτική (στρατηγική) θεωρούμε ότι είναι σε σωστή κατεύθυνση. κάτι που ούτε αυτό δεν αναγνωρίζεις νομίζω, και άλλο η λεπτομέρειά της (τακτική) που μπορεί να είναι λάθος και πρέπει να αλλάζει και να εμπλουτίζεται καθημερινά.

    Δεν κάνω σχόλιο, το βρίσκω γενικά πολύ καλό το κείμενο και στις λεπτομέρειες δεν θα μεμψιμοιρήσω. Να διορθώσω μόνο ένα στοιχείο που το είπες από μνήμης. Ο ΦΠΑ αποτελεί το 32,5% των συνολικών φόρων, το 57,1% των έμμεσων (οι άλλοι έμμεσοι φόροι είναι χειρότεροι του ΦΠΑ…) και οι έμμεσοι αποτελούν το 56,9% του συνόλου των φόρων. Όσο για τους άμεσους, οι ΑΕ καταβάλουν το 7,5% και οι μεγάλες και πολυεθνικές το 3-6%. Έχεις κάνει ανάρτηση νομίζω για τον Προϋπολογισμό δεν αμφισβητώ ότι τα ξέρεις, απλά να αποκατασταθεί η τάξη.

    AntwortenLöschen
  17. Να και ένα link να βοηθήσει το όλο σκεπτικό, να μην γράφω πολλά:

    http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=129283

    Απο εδώ αμέσως θα συνειδητοποιήσεις γιατί ο καπιταλισμός θέλει να απομακρύνει τον προσδιορισμό "έθνος" από το κράτος και έτσι επίσης θα καταλάβουμε γιατί η αριστερά, ιδιαίτερα η "πολυπολιτισμική" είναι εκούσιος αρωγός του καπιταλισμού ...

    Έμεινε όμως τίποτα παρθένο; Το μόνο που δεν μας λέει το άρθρο είναι τι θα συμβεί όταν ο καπιταλισμός δεν έχει θα έχει άλλα παρθένα εδάφη να δημιουργήσει (διότι όπως θα έχει φανεί ήδη από το ίδιο το άρθρο, οι πιστωτικές κάρτες και τα παράγωγα, δεν αποτελούν τίποτα άλλο από τεχνιτές δημιουργίες "παρθένου" εδάφους, εκμεταλευόμενος βέβαια την απελπισία και απληστία του ανθρώπου ...)

    Μήπως έχουμε μπει σε αυτήν την φάση του καπιταλισμού ή έχουμε δρόμο ακόμη; Δεν μπορώ να το συνδέσω ακόμη ξεκάθαρα με την περιβαντολογική, ενεργειακή και δημογραφική κρίση αν και αισθάνομαι έντονα πως η έλλειψη δυνατότητας δημιουργίας τεχνιτών "παρθένων" εδαφών για τον καπιταλισμό συνδέεται με αυτά τα δύο.

    Πάντως και εδω και αλλού κάνουμε ό,τι μπορούμε να γίνουν τα πράγματα όσο πιο άσχημα γίνεται, σκεπτόμενοι πως θα υπάρξει ΑΝΑΠΤΥΞΗ με ΔΑΝΙΚΑ, δηλαδή δημιουργία τεχνητών παρθένων αγορών για τον καπιταλισμό ...


    Δεν ξέρω αν σε βοήθησα ... ή αν σε μπέδρεψα περισσότεροα ... :)

    AntwortenLöschen
  18. @ neotera
    Τι είναι Ο.Π.Α. ??
    @ Στέργιος
    Η αριστερά είναι ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ πρόβλημα σήμερα, γιατί αν περιμένουμε κάποιο φώς ΜΟΝΟ από κει θα έρθει.
    Όταν λοιπόν βλέπεις τον Μαργαρίτη να ξεσκίζει τα ιμάτια του για τους μετανάστες και τη Δούρου να μας λέει μαλάκες, τι να πεις;
    Ο Ομαδεόν κάνει ένα πολύ καλό σχόλιο για την μετανάστευση στην ανάρτηση μου http://ange-ta.blogspot.com/2010/01/blog-post_12.html.

    Πόσο δύσκολο είναι να το καταλάβει αυτό ΚΑΙ η αριστερά, αντί να μας λέει άρες νάρες κουνάρες;
    Κατά τα άλλα, σ ευχαριστώ για την προσθήκη.
    Τους αριθμούς, αν και φανερώνου πολλά πράγματα, μετά από λίγο τους ξεχνάω. Η ουσία πάντως το κράτος μπορεί να έχει έσοδα, όνο εφ όσον ευημερεί. Το ΔΝΤ, αυτό δεν το καταλαβαίνει, ε[ειδή δεν θέλει να το καταλάβει. Αυτά τα μούτρα που βρίσκονται εκεί χρωστάνε (εκτός από της Μηχαλούς) πολλά στα αφεντικά τους.

    @ Mirage
    Πολύ ευρηματικό το άρθρο, με την Αρχή του Gödel.
    Αν εννοείς τον δεύτερο τους αρχηγούς κρατών, ΕΧΕΙΣ ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΚΙΟ!
    Όντως, αν αυτοί που μας κυβερνάνε δεν ήταν τσιράκια του παγκόσμιας μαφίας, ο κόσμος δεν θα έφτανε σ αυτή την κατρακύλα.
    Στο άλλο ζήτημα του ξενιστή. Αμφιβάλω πάααρα πολύ, αν τα οικολογικά πακέτα μπορούν να αποτελέσουν ένα νέο ξενιστή, γιατί ο καπιταλισμός είναι σαν την ακρίδα.
    Έχω τον πρίγκιπα σπίτι και δεν έχω χρόνο ούτε τα μέϊλ μου να διαβάσω

    AntwortenLöschen
  19. Οργάνωση για μια Προλεταριακή Αριστερά. Περίοδος Μαό σποντέξ(αυθορμητίστικη) του Καραμπελιά τη δεκαετία του 70. Είσαι μπέμπα μου φαίνεται... ))
    Το άλλο το παλαβό ? Τώρα το είδα στο "Αντί". Καλούν σε διαδήλωση διαμαρτυρίας στη γερμανική πρεσβεία διότι τους προσβάλει το σκίτσο... Ασε μην ανοίξω το στόμα μου. Δεν παρακολουθώ από καιρό, νόμιζα πως σοβαρεύτηκε...

    AntwortenLöschen
  20. για μια προλεταριακή αριστερά ή για την προλεταριακή αριστερά;

    Έχει λυθεί το θέμα; ;-)

    Ωραία χ΄ρονια! Μου λείπουν!

    AntwortenLöschen
  21. Εξαιρετικό άρθρο και ανατριχιαστικά σωστό.

    Προσθέστε σε όλα αυτά και την άλλη διάσταση της νέας αποικιοκρατίας που είναι η εκμετάλλευση των ορυκτών πόρων και η εικόνα συμπληρώνεται. Οι χώρες του τρίτου κόσμου είναι πηγή φτηνών μετάλλων για τις χώρες της Δύσης (ή του Βορρά όπως θέλετε πέστε το), για να συντηρηθεί ο "πολιτισμός" (σε πάρα πολλά εισαγωγικά!) της υπερκατανάλωσης και του life-style.

    Η επέλαση των μεταλλευτικών πολυεθνικών στις χώρες του τρίτου κόσμου, ειδικά τα τελευταία 20-25 χρόνια έχει προκαλέσει τρομακτικές οικολογικές καταστροφές και κοινωνικές τραγωδίες, για να μπορούμε εμείς οι "πολιτισμένοι" να αλλάζουμε κινητά και αυτοκίνητα σαν τα πουκάμισα!

    Οι "κατάλληλες" πολιτικές επιβάλλονται στις υπερχρεωμένες χώρες μέσω των οργανισμών που υποτίθεται ότι υπάρχουν για να καταπολεμούν τη φτώχεια, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ. Αυτά έχουν συμβεί από τη Λατινική Αμερική μέχρι τη Νοτιοανατολική Ασία με εκπληκτικά πανομοιότυπα αποτελέσματα.

    Το συνδυασμένο αποτέλεσμα των πολιτικών αυτών των ευαγών ιδρυμάτων, με τις πολιτικές του ΠΟΕ που έχουν κάνει τον κόσμο να πεινάει (και τους αγρότες στην Ινδία να αυτοκτονούν κατά χιλιάδες) είναι εκρηκτική αύξηση της φτώχειας - που με τη σειρά της είναι το κατάλληλο υπόστρωμα για ακόμα περισσότερη εκμετάλλευση.

    Συγχαρητήρια για την ανάρτηση. Xαίρομαι να ανακαλύπτω μπλογκ που ασχολούνται με τέτοια ζητήματα!

    AntwortenLöschen
  22. @ antigold,

    Ο πλούσιος κόσμος είναι πλούσιος γιατι έχει ξεπατώσει τον πλανήτη ολάκαιρο. Τελεία και παύλα.
    Ολα τα άλλα είναι απλώς κερασάκια στη τούρτα της ντροπής!
    Το άκρως εντυπωσιακό είναι ότι σήμερα όλοι μας λένε ότι η Ελλάδα βάρεσαι κανόνι γιατι είναι σπάταλη.

    AntwortenLöschen
  23. Πολυ καλοοοοοοοοοοο !!!
    Ευχαριστω :)
    (δουλεια για το Σ/Κ)

    AntwortenLöschen
  24. Η ημιμάθεια είναι χειρότερη από την αμάθεια.
    Αφού σας ενδιαφέρουν αυτά τα θέματα, γιατί δε διαβάζετε μερικά σοβαρά βιβλία, αλλά αναπαράγετε ρηχές κοινοτοπίες, αναλήθειες και ατεκμηρίωτες φαντασιώσεις;
    Ακόμα και στο Ριζοσπάστη της δεκαετίας του 1920 που απευθυνόταν σε ανθρώπους ουσιαστικά αναλφάβητους έγραφαν πιο συγκροτημένα!

    AntwortenLöschen
  25. δεν θα συμφωνησω με την ελλειψη τακτ του προλαλησαντα αλλα με την ουσια μαλλον ναι.

    Και μονο η πρατηρηση οτι λεει η ΠΤ εχει για ελεγκτη το ΔΝΤ (??) και ασχολειται με τα χρηματοπιστωτικα με βαζει σε σκεψεις. Η ΠΤ χρηματοδοτει διαφορα αναπτυξιακα εργα ανα τον κοσμο, τρομερα δυσκολα θα μπορουσε να πει κανεις οτι εμποδιζει την μειωση της φτωχειας. Οσο για τον ΠΟΕ ειναι απο τα δημοκρατικοτερα οργανα του πλανητη, καθως ο,τι εμπορικη παραχωρηση κανει ενα μελος σε ενα αλλο, αυτοματα επεκτεινεται σε ΟΛΑ τα αλλα! Δηλαδη αν ηθελε η Γερμανια να κανει μια χαρη στις ΗΠΑ, αυτοματα θα την εκανε και στην Μαλτα ας πουμε!

    "Αν κάποιος μπορεί να βρεί κάτι θετικό σ αυτό το οικονομικό μοντέλο ας μου το πει.
    Θα τον ακούσω με προσοχή."

    δεν ειμαι σιγουρος για πιο μοντελο μιλας, αλλα ισως θες να διαβασεις αυτο για την μειωση των ανισοτητων παγκοσμιως

    AntwortenLöschen
  26. Γιατί βρε ange-ta η Ελλάδα ΔΕΝ είναι σπάταλη;!! Δεν κάνει δηλαδή ό,τι και τα υπόλοιπα "πλούσια" δυτικά κράτη που έχουν πάρει σειρά και εκείνα για το δικό τους κανόνι; Δεν δηλητιριάζει τα ποτάμια της, δεν συνεχίζεις να βλέπεις πλαστικά μπουκάλια πεταμένα στα πάρκα, δεν έχει το πιο σπάταλο κράτος στην Δύση;!

    Για τον Γεωργαντά και τον ανώνυμο, πριν δείξετε τις αριστερές ανοησίες, εξετάσετε τις δικές σας δεξίες ανοησίες πρώτα!

    1) Η μεγαλύτερη αυταπάτη (fallacy) της οικονομικής θεωρίας είναι το Efficient Market Hypothesis. Κόλαφος!! Ψάξτε το!

    2) Το ΑΕΠ μετράει ΚΑΙ τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές. Επομένως η "ανάπτυξη" μετά το 1980 σε μεγάλο βαθμό είναι εικονική. Δες εδω http://notes-mirage.blogspot.com/2009/05/blog-post.html το διάγραμμα δυο

    3) Όλοι οι υπολογισμοί των οικονομικών δεικτών (ΑΕΠ, φτώχειας, κλπ) μέχρι πρόσφατα δεν ΣΥΝ-υπολογίζουν την δραματική ελλάτωση των φυσικών και ενεργειακών πόρων που προκαλεί η παράλογη ΣΠΑΤΑΛΗ τους! Έχουμε ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ peaks (μέγιστα εκμετάλευσης) σε πετρέλαιο, πόσιμο νερό, χούμους (παραγωγικό έδαφος τροφής), βιοποικιλότητα, δάση (μείωση CO2), ακραία καιρικά φαινόμενα .... φυσικά έχουμε ταυτόχρονα και χρηματικό peak .... έχουν πλυμμηρίσει οι κεντρικές τράπεζες με χρήμα εδω και ένα τουλάχιστον χρόνο αλλά δεν κινείται τίποτα - η κρίση βαθαίνει ... σαν να πέφτει μέσα σε μαύρη τρύπα .... για εξηγήστέ το μας Κε Γεωργαντά ...

    Να ήξερες πόσες ανοησίες γράφετε εσείς οι σκληροπυρηνικοί οικονομολόγοι, ΔΕΝ ΦΑΝΤΑΖΕΣΑΙ!!

    Γρήγορα να πάτε για αυτο-εξομολόγηση :)

    AntwortenLöschen
  27. @ Rodia

    Είχα στο μυαλό μου να κάνω μια σειρά άρθρων για την Π.Τ. και το ΔΝΤ. Είπα όμως να ξεκινήσω από το σύστημα της αέναης ανάπτυξης, που έχει ένα μόνο τέλος: Την εξαφάνιση της ζωής πάνω στο σπίτι μας που λέγεται Γη. Έχεις διαβάσει την ανάρτηση μου για τη εξέλιξη της ζωής. Θα είδες με πόοοοοσο αργό ρυθμό σχηματίστηκαν οι πρώτοι οργανισμοί, ενώ η ίδια η ζωή παρουσιάστηκε εκπληκτικά σύντομα. Δες με πόση ταχύτητα ο σημερινός άνθρωπος του πλούσιου κόσμου καταναλώνει το Κεφάλαιο της Γης, που χρειάστηκαν εκατομμύρια χρόνια για να γίνει, που δεν πρόκειται να ξαναγίνει, γιατί η γη, βρίσκεται ήδη στα βαθειά της γεράματα.



    @ Anonymous

    Ευτυχώς που η επιστήμη έχει βγάλει και μορφωμένους, για να θυμίζουν και σε μας την ημιμάθεια μας.
    Η μόρφωση σου με θάμπωσε.

    AntwortenLöschen
  28. @ S G

    Δεν με ενδιαφέρει το τάκτ και η ευγένεια, αλλά η ουσία.
    Για την Π.Τ. και το ΔΝΤ θα κάνω άλλη ανάρτηση. Εδώ μιλώ κυρίως για τον ΠΟΕ και την αέναη ανάπτυξη, αυτήν που ευαγγελίζεται ο παγκοσμιοποιημένος καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής.
    Δυστυχώς οι απόψεις μας απέχουν παρασάγκας. Εσύ μας λές ότι η ΠΤ κάνει έργα σπουδαία. Η Αρουντάτι Ρόϋ, (και όχι μόνο) γράφει ποιες οικολογικές καταστροφές και πόσα εκατομμύρια άστεγους και πεινασμένους δημιούργησαν τα «σπουδαία έργα» που χρηματοδότησε η ΠΤ. Εσύ γράφεις ότι η φτώχεια μειώνεται, αλλά δεν θέλεις να δεις ότι ο Ομπάμα φοράει τι-σερτ που έχει παραχθεί με
    Sweatshop (http://ange-ta.blogspot.com/2008/02/50.html).
    Αγνοείς (;;), ότι σήμερα αρπάζονται παιδιά και πετιούνται σε
    ανήλιαγα υπόγεια για να δουλεύουν και να παράγουν με τα μικρά χεράκια τους τα αγαθά του δυτικού πλούσιου κόσμου.
    Αγνοείς ή κάνεις πως δεν ξέρεις ότι τα μεγάλα έργα που χρηματοδοτεί το ΔΝΤ, είναι έργα που υποβάλλουν τα διάφορα λόμπι για να αυξήσουν τα κέρδη τους. Ακόμη και αστοί οικονομολόγοι ομολογούν την γελοιότητα των επενδύσεων της Π.Τ.

    Όσο για την έκφραση « ελεγκτή της Π.Τ.,» λάθος διατύπωση, εννοώ τον ελεγκτή των πιστώσεων που κάνει, υποχρεώνοντας κράτη να ιδιωτικοποιήσουν τα πάντα οξύνοντας την κρίση τους, κάτι που έχει υποστεί οξείες κρητικές με πρώτο και καλύτερον τον Στίγκλιτς, αλλά όχι μόνο.
    Και μια και βάζουμε ταμπέλες, η δική μου η ημιμάθεια μπορεί να είναι αποτέλεσμα ελλιπής πληροφόρησης, ενώ η δική σου είναι στοχευόμενη και επικίνδυνη.
    Δεν θα σου κάνω μαθήματα ανθρωπιάς. Εξ άλλου, όπως έχω δηλώσει κυνικά, δεν με ενδιαφέρει η ανθρωπότητα αν πάει στον διάβολο, γιατί αυτή ευθύνεται για ότι απεχθές κάνει στον πλανήτη που βρήκε για σπίτι της, και που το θεωρεί ΜΟΝΟ δικό της σπίτι, ενώ οφείλει να το μοιραστεί με όλα τα πλάσματα της Γης, αλλά λυπάμαι όλη την υπόλοιπη ζωή που καταστρέφει με τόση ελεεινή αδιαφορία και μάλιστα με επιστημοσύνη επιπέδου της δικής σου κάστας.
    Ελπίζω, η καταστροφή που προκαλεί να είναι τέτοιου μεγέθους, που να παρασύρει μόνο τον άνθρωπο και να αφήσει τόπο και χρόνο στην υπόλοιπη ομορφιά του κόσμου να ξανανθίσει.

    Κάποιος είπε ότι «Όποιος πιστεύει ότι σε ένα πεπερασμένο κόσμο μπορεί να υπάρχει αέναη αύξηση οποιουδήποτε μεγέθους είναι ή τρελός η οικονομολόγος».
    Καλή σου μέρα και σ ευχαριστώ για την προσπάθεια που κατέβαλες να με διαφωτίσεις καλύτερα, αλλά απέτυχες.
    Επίσης σ ευχαριστώ για το λίνκ που με παραπέμπεις, θα το διαβάσω με την ησυχία μου!
    Θα σε παρακαλούσα, ωστόσο να κάνεις το κόπο να διαβάσεις και κάποιους άλλους οικονομολόγους εκτός από αυτούς που μας λένε ότι: «όλα είναι ωραία στην παραλία του Γκουαντάναμο»
    Για την δημοκρατικότητα του ΠΟΕ: Εδώ καγχάζουμε!!!!!! Ρίξε ένα βλέφαρο στις καταγγελίες της Βαντάνα Σίβα και του Jan Ziegler, για πρώτη δόση και μετά θα ανακαλύψεις και μόνος σου τι σόϊ δημοκρατία είναι αυτή! Είναι τόοοοοσο μεγάλη δημοκρατία, που φτάσαμε στο εκπληκτικό αποτέλεσμα που αναφέρω εδώ, αλλά και αλλού στο μπλόγκ μου:

    Οι 5 πιο μεγάλες εταιρείες εμπορίας δημητριακών κατέχουν το 77% της παγκόσμιας παραγωγής, 3 το 80% της μπανάνας, άλλες 3 το 85% του τσαγιού, 4 το 87% του καπνού.
    Συχνά η ίδια εταιρεία κρύβεται πίσω από διαφορετικές ετικέτες. Ήδη το 1996 η αμερικανική «Sara Lee» κατείχε το 74% της ολλανδικής αγοράς του καφέ, το 27% της δανέζικης, το 21% της ισπανικής και το 15% της γαλλικής
    Η μήπως είναι ψέματα;;;;;;;;

    AntwortenLöschen
  29. @ mirage,

    H Ελλάδα είναι σπάταλη και μάλιστα ηλίθια σπάταλη. Οι Ελληνες είναι τα χειρότερα αντιοικολογικά όντα του πλανήτη. (Ακόμα και η κουτση Μαρία θέλει να οδηγεί καγιέν με δανεικά).
    Ευτυχώς που έχουμε μικρή βιομηχανία και δεν προλάβαμε να τα κάνουμε όλα λίμπα ακόμα!!!!

    Απλώς θέλω να πω, ότι η οικονομική κρίση δεν οφείλεται στην σπατάλη της Ελλάδας, επειδή το μέγεθός της δεν είναι κρίσιμο, αλλά στο καζίνο του κόσμου που παίζουν όλα τα γελοία ανθρωπάκια οικονόμικους!

    AntwortenLöschen
  30. Αν και αυτό το ζουμερό ποστ ΔΕΝ χρησιμοποιεί ΠΟΥΘΕΝΑ τον όρο “Νέα Τάξη”, έχω δύο ΠΟΛΥ γενικές αντιρρήσεις που ανέφερα και στην αγαπητή Ange-ta

    1) Νέα Τάξη δεν υπάρχει, ο καπιταλισμός ανέκαθεν ΕΤΣΙ ήταν, απλώς θέριεψε τα τελευταία χρόνια. Εμείς δεν θάπρεπε να ακολουθούμε τους δεξιούς που… ΝΤΡΕΠΟΝΤΑΙ να πουνε ότι είναι κατά του καπιταλισμού (κλπ).
    2) Επιδίωξη του Διεθνούς Κορπορατικού Καπιταλισμού είναι το κέρδος και ΜΟΝΟ ΑΥΤΟ. ΟΛΑ τα άλλα… αν τα συνδέουμε μεταξύ τους _αλλιώς_, κάπου “τα παίρνουμε” χωρίς λόγο.

    Π.χ. η “ισοπέδωση πολιτισμών” στη λεγόμενη “κουλτούρα του φαστ – φουντ” είναι ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΑ και ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ, αντί για ΣΚΟΠΟΣ και ΑΙΤΙΑ της (κεφαλαιοκρατικής) Παγκοσμιοποίησης.

    Πρόθεση δική μου πάντως είναι αυτές οι αντιρρήσεις (γενικά με την πατριωτική αριστερά) να γίνουν αφορμή για ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ και ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ, με το κομμάτι εκείνο της πατριωτικής αριστεράς που συλλογίζεται ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΑ και πραγματικά ΑΡΙΣΤΕΡΑ…

    AntwortenLöschen
  31. @ omadeon,

    Η έκφραση νέα τάξη μου θυμίζει Παπραρήγα και την αποφεύγω, κυρίως γιατι δεν λέει τίποτα. Ακόμα και νεο-φιλελευθερισμός είναι μάπα όρος, αφού είναι ο ίδιος με τον παλιό. Με εκνευρίζει αφάνταστα και η έκφραση νεοκαπιταλισμός, αφού ο καπιταλισμός καπιταλισμός είναι. Λάθος είναι και η λέξη καπιταλισμός, το ορθό είναι "καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής" Αν πούμε λοιπόν ότι καπιταλισμός είναι η ιδεολογία που δέχεται τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής τότε ο καπιταλιστής δεν είναι ο κεφαλαικράτης αλλα ο ιδεολόγος. Παρ τ αυγό και κούρευτο.

    Ενι γουέϊ:

    Η διαφορά του σημερινού τρόπου παραγωγής έγκειται στο γεγονός, ότι ο πραγματικός κεφαλαιοκράτης εχει παραδώσει την περιουσία του στο χρηματιστικό και τραπεζικό κεφάλαιο. Αυτο το είδε ο μέγας Μαρξ, αλλά: (εξ όσων ξέρω) δεν πρόφτασε να προβλέψει ότι στην χρηματηστιριακή αγορά (αγορές λένε οι γνώστε και μη γνώστες για συντομία, αλλά αυτο εννούν ή αυτό εννοείται) δεν πρόφτασε λοιπόν να προβλέψει, ότι στις αγορές θα παίζονταν εν όψει στοιχημάτων η μοίρα και η ζωή κρατών - εθνών - λαών και εταιρειών (αυτο είναι το λιγότερα που μας απασχολεί.
    Επίσης μόνο οι ινδιάνοι πρόβλεψαν, ότι οι λευκοί βάρβαροι που πάτησαν και ξεπάτωσαν την χώρα τους, θα έρθει στιγμή που θα εμπορεύονται τον αέρα και το νερό και αυτό θα σημανει το τέλος του πλανήτη.



    Πρόσεξε και κάτι άλλο πολύ σπουδαίο και ουσιώδες αυτου του παγκόσμιοποιημένου τρόπου παραγωγής:

    λες " Λ.χ. η “ισοπέδωση πολιτισμών” στη λεγόμενη “κουλτούρα του φαστ – φουντ” είναι ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΑ και ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ, αντί για ΣΚΟΠΟΣ και ΑΙΤΙΑ της (κεφαλαιοκρατικής) Παγκοσμιοποίησης"

    Κάνεις ένα λάθος:
    Είναι παρενέργεια, αλλά είναι και σκοπός. Το ένα δρα πάνω στο άλλο με θετική ανάδραση.
    Διότι για να έχεις ανοιχτές αγορές πρέπει να έχεις και ομοιες κουλτούρες. Η διαφοροποίηση των πολιτισμών δεν ενθαρύνει το άνοιγμα των αγορών. Το δυσκολεύει.
    Να γιατι ο Σορος χρηματοδοτεί το "βιβλίο της ιστορίας' όλων των κρατών που βρίσκει πρόσφορο έδαφος!


    Αλλο ένα στοιχείο για σκέψη - και μη μου φέρεις αντιρρήσεις εύκολα - εύκολα - είναι αυτη η πίστη στον ορθολογισμό!!!!

    Ξαναδιαβάζω Καντ και καταλαβαίνω ότι η αρχή της σημερινής σήψης ξεκίνησε απο τους ορθολογιστές!

    AntwortenLöschen
  32. Ange-ta
    Στα πιο πολλά που λες... συμφωνώ.

    Για τα περί χρηματιστηριακής όξυνσης του καπιταλισμού δεν θα τάλεγα καλύτερα από ό,τι είπες. Με τη διαφορά ότι η λύση ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ η επιστροφή στον "παλιο καλό αγνό καπιταλισμό ΧΩΡΙΣ τραπεζίτες και τζόγο"... αλλά στην ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ των μέσων παραγωγής από τους ΙΔΙΟΥΣ τους παραγωγής (π.χ. συναιτεριστικά εργοστάσια Αργεντινής, Μοντραγκόν, κλπ).

    Για τη διαφοροποίηση πολιτισμών κάνεις όμως νομίζω ένα μικρό λάθος.
    Η ίδια η φύση του καπιταλισμού τον ωθεί να ΚΕΡΔΙΖΕΙ από τις πολιτιστικές διαφορές και να ΥΠΟΚΡΙΝΕΤΑΙ πως τις ανέχεται κιόλας.

    Η κυρίαρχη ιδεολογία της φιλελεύθερης πολυπολιτισμικής ανοχής είναι ακριβώς αυτό το πράμα (λέει ο Ζίζεκ). ΟΛΟΙ διαφορετικοί, ΟΛΟΙ να συνυπάρχουν, ΟΛΟΙ να "ανέχονται" τους άλλους. Το πρόβλημα είναι η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ αυτής της ανοχής.

    Βλέπεις... και πάλι ο στόχος δεν είναι η ισοπέδωση αλλά η ΠΕΡΙΧΑΡΑΚΩΜΕΝΗ ΔΙΑΦΟΡΑ μιας κίβδηλης πολυμορφίας, που παραπέμπει και στην "Κοινωνία του Θεάματος" του Γκυ Ντεμπώρ, για τον τρόπο που "το Θέαμα ενώνει το διαχωρισμένο, αλλά το ενώνει ΣΑΝ διαχωρισμένο" !!!!

    Η ισοπέδωση αν τη μελετήσεις καλά, είναι παρενέργεια νομίβω.

    Ο Σόρος ποτέ δεν θέλησε να ξαναγράψει το βιβλίο της Ιστορίας του Κόσμου. Τη ΔΙΚΗ ΤΟΥ Ιστορία γράφει, και φαντασιώνεται πως... γράφει ΚΑΙ "Ιστορία" (γενικά). Παραμένει πάντα κερδοσκόπος, κι όσοι του καταλογίζουν "πολιτιστικούς στόχους" απλά... τσιμπάνε το φρούτο της δικής του τρέλλας... ΑΝΑΠΟΔΑ. Παρόλ' αυτά, ναι, ΕΧΕΙ έναν πολιτιστικό στόχο. Πιστεύει ότι καπιταλισμός και "ελευθερίες" πάνε μαζί και θεωρεί τον εαυτό του... Σταυροφόρο. Εκείνο που αποθεώνει είναι -πάλι- ο φιλελεύθερος καπιταλισμός.

    Τέλος, περί σήψης, για το αν ξεκίνησε από τους ορθολογιστές, ΜΕΓΑΛΗ κουβέντα ανοίγεις με αυτό. Ο Ζίζεκ έγραψε πλήθος βιβλίων γι' αυτό και... δεν τελείωσε ΑΚΟΜΗ.
    ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ πως το εννοούμε. Ο Ζίζεκ πιστεύει ότι το φάντασμα του Καρτεσιανού Cogito κατατρέχει τους πάντες. Ο ορθολογισμός είναι εργαλείο, δεν είναι πανάκεια όμως.

    AntwortenLöschen
  33. "η επιστροφή στον "παλιο καλό αγνό καπιταλισμό ΧΩΡΙΣ τραπεζίτες και τζόγο

    πα πα πα, μακρυά από μένα, αν κατάλαβες επιστροφή στην εποχή του Ντίκενσ! Επιστροφή σε τοπικότητα, με ανθρώπινες συνθήκες.
    Με λιγότερα και με την ηθική μέσα μας και όχι το Νόμο και την Τάξη.
    Επάνω μας ο έναστρος ουρανός (ελευθερία) και μέσα μας ο ηθικός νόμος, όπως λέει ο Καντ.

    Τον Ζιζεκ, δεν τον έχω διαβάσει άμεσα, αλλα τον έχω βρει σε πολλές αναφορές (σαϊτέϊσον που λενε οι επιστημοναράδες), αν όμως μιλάει για φάντασμα του Καρτεσιανού cogito ergo sum, θα τρέξω να τον διαβάσω.

    Για τα υπόλοιπα, νομίζω ότι συμφωνήσαμε - κατ αρχήν - σε πολλά θέματα, που για μένα είναι σ αυτη την συγκυρία πολύ σπουδαία!!!!

    Για τα υπόλοιπα, τα λέμε.

    AntwortenLöschen
  34. λες "
    Ξαναδιαβάζω Καντ και καταλαβαίνω ότι η αρχή της σημερινής σήψης ξεκίνησε απο τους ορθολογιστές!"
    Χα! σε πρόλαβα.. σε ένα απο τα πρωτα ποστ που ειχα ανεβασει έγραφα ξεκαθαρα "ο Καντ ειναι εγκληματίας!" :)

    AntwortenLöschen
  35. Ροδιά μου, μετά από κάποια χρόνια επαναενεργοποίησα το μπλόκ μου, επειδή στο facebook δεν θέλουν πολλοί να μπούνε.
    Είσαι το πρώτο σχόλιο μετά από πολλά - πολλά χρόνια!
    και γω, όλο και πιο συνειδητά πιστέυω ότι ο διαφωτισμός άνοιξε τις πύλες της κόλασης:
    http://ange-ta.blogspot.gr/2017/06/blog-post_1.html

    AntwortenLöschen

καλημέρα και καλά σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...