Tuesday, 6 October 2009

Το στοίχημα της απο-ανάπτυξης

και
22 για τον πλανήτη γη, πολλά εκ των οποίων αλληλεπικαλύπτονται.

Επίσης έχω κάνει:


Έχω γράψει με όσο γίνεται μεγαλύτερη τεκμηρίωση, ότι το πρόβλημα του περιβάλλοντος δεν θα μπει σε σωστό δρόμο, αν η παγκόσμια οικονομία δεν αντικατασταθεί από την τοπική.
Επίσης, έχω αναφερθεί πολλές φορές στην ανάγκη μείωσης της κατανάλωσης και της σπατάλης.
Σήμερα ζούμε πάνω σ αυτόν το πλανήτη 6 κοντά 7 δισεκατομμύρια άτομα. Αν θέλουμε, έστω και στο ελάχιστο να δώσουμε σε όλους ίσες ευκαιρίες, πρέπει να αρχίσουμε εμείς εδώ στις πλούσιες χώρες να κόβουμε πολλά περιττά και άχρηστα πράγματα.
Θα πρέπει να καταλάβουμε, ότι ο πλανήτης δεν έχει άπειρες πρώτες ύλες, ώστε να κατασκευάζουμε χιλιάδες αυτοκίνητα την ημέρα και να πετάμε τα παλιά!
Ούτε, μπορούμε να συνεχίσουμε να πουλάμε τους χιλιάδες τόνους τροφής και νερού σε πλαστικά κουτάκια και πλαστικά περιτυλίγματα του μισού κιλού και των 10 γραμμαρίων.
Ούτε χρειάζεται να πετάμε εκατομμύρια πλαστικά, που η γη θα χρειαστεί εκατοντάδες χρόνια να τα απορροφήσει.
Ούτε χρειάζεται νε βάζουμε σε κίνδυνο της ζωή των επόμενων 1000 και 10.0000 γενεών με τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας προκειμένου να έχουμε την δυνατότητα να κόβουμε τη μπανάνα με ηλεκτρικό πριόνι.
Ούτε χρειάζεται να αγοράζουμε κλιματιστικά και ξανά κλιματιστικά, για να αποφύγουμε τη ζέστη, που εμείς προκαλούμε και που θα γίνεται ολοένα και πιο αφόρητη.
Και βέβαια, δεν χρειάζεται καθόλου μα καθόλου να αγοράζουμε σκόρδο από την Κίνα, λεμόνια από την Αργεντινή, αβοκάντο από την Ν. Αφρική, πορτοκάλια Ισπανίας στην Ελλάδα και πορτοκάλια ελληνικά στην Ισπανία, ούτε ιταλικό λάδι στην Ελλάδα και ελληνικό στην Ιταλία.
Ούτε χρειάζεται να χρησιμοποιούμε τόνους χημικά λιπάσματα, που κάνουν το χώμα από πηγή ζωής σε τοξική πηγή θανάτου.
Ο homo sapiens έχει πατήσει το σκαλοπάτι της πιο μεγάλης ύβρεως που έχει καταγραφεί στα εκατομμύρια χρόνια της ύπαρξης του.
Δεν χρειαζόμαστε να γίνουμε μάγοι για να μαντέψουμε που οδηγούμαστε.
Ακούσαμε αυτές τις μέρες τον σημερινό πρωθυπουργό, αλλά και τους οικολόγους πράσινους να μιλάνε για πράσινη ανάπτυξη.


Το Ζήτημα δεν είναι αν η ανάπτυξη θα είναι πράσινη ή μαύρη ή κόκκινη. Το ζήτημα και το στοίχημα σήμερα, το στοίχημα για την επιβίωση της ανθρωπότητας είναι το σταμάτημα της ανάπτυξης και ακόμα παραπέρα: Πρέπει, να ξεκινήσει μια διαδικασία σώφρονος αποανάπτυξης.
Πριν σας φορτώσω με κάποια στοιχεία του σημερινού «πολιτισμού» θα σας πω μια ιστοριούλα του Albert Jacquard:
Μια φορά, ένα μικροσκοπικό φύκι φύτρωσε σε μια πελώρια λίμνη. Το μικρό αυτό φύκι διπλασίαζε κάθε χρόνο το μέγεθος του. Κανένα άλλο φυτό ή ζώο, δεν έδωσε σημασία σ αυτό τον μικρούλη επισκέπτη, ώσπου μια μέρα κάλυψε τη μισή λίμνη!
Πόσο καιρό χρειάζεται για να εξαφανίσει όλα τα άλλα είδη στην λίμνη αυτή;
Εδώ έχουμε φτάσει! Το φύκι πρέπει να ξεριζωθεί, γιατί το τέλος είναι ήδη εδώ.
Η συνέχεια με στοιχεία στο επόμενο.

24 comments:

Χαρ. Αλβερτος said...

ΠΡΙΝ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ, ΔΙΑΒΑΣΑ ΕΝΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ ΜΕ ΤΙΤΛΟ,

"ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΕΙΝΑΙ ΟΜΟΡΦΟ"!

ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΥ,ΔΙΑΝΟΗΤΗ Ε. Φ. ΣΟΥΜΑΧΕΡ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΚΑΤΕΦΥΓΕ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ ΠΡΙΝ ΤΟ 2ο ΠΑΓΚ. ΠΟΛΕΜΟ, ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΑΝΤΙΘΕΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟ ΝΑΖΙΣΜΟ!
ΕΓΩ ΤΟ ΕΧΩ ΣΤΗ ΠΡΩΤΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ.
ΟΜΩΣ, ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΑΡΚΕΤΕΣ ΕΠΑΝΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΗΣ 1ης ΕΚΔΟΣΗΣ.

ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ:

http://en.wikipedia.org/wiki/E._F._
Schumacher

Η, ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΩΝΤΑΣ ΣΤΗ google:

Ernest Friedrich "Fritz" Schumacher.

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ-ΑΝ ΔΕΝ ΤΟ 'ΧΕΙΣ ΔΙΑΒΑΣΕΙ-, ΘΑ ΕΚΠΛΑΓΕΙΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΟΝΤΑΣ, ΠΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ, ΕΝΑΣ ΕΙΔΙΚΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ, ΑΣΚΩΝΤΑΣ ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΟΝ ΔΥΤΙΚΟ ΤΡΟΠΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΠΡΟΤΕΙΝΕ ΣΑΝ ΛΥΣΗ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ!

Kosmonautis said...

Και σε αυτό το θέμα, ευκαιρία να επαναλάβουμε την θεωρία ότι είναι λάθος να λέμε ότι κινδυνεύει ο πλανήτης γη.
Αφού εμείς ως είδος κινδυνεύουμε, παίρνοντας στον λαιμός δυστυχώς κι άλλα πολλά είδη αυτής της γεωλογικής περιόδου.
Στην γη έχουν συμβεί πολλές καταστροφές για διαφορετικούς λόγους, είδη εξαφανίστηκαν κι εμφανίστηκαν πολύ πριν κάνει την εμφάνιση του ο πρόγονος των ανθρωποειδών.
Ακόμα και να τα διαλύσουμε όλα, η γη θα επανακάμψει, είτε σε χίλια, είτε σε δέκα χιλιάδες, είτε σε παραπάνω χρόνια. Το όλο ζήτημα είναι θα την βγάλουμε εμείς καθαρή; Το περιβάλλον που χρειάζεται για να επιζήσει το είδος μας καταστρέφουμε...

ange-ta said...

@ παντοτινέ ταξιδευτή,

Η άποψη, ή η ιδεολογία του "τοπικού" ήταν η κυρίαρχη ιδεολογία των ισπανών αναρχικών.

Το βιβλίο του Σούμαχερ έχει δυστυχώς έχει εξαντληθεί.

@ κοσμοναύτη,

Ναί σωστα είναι αυτα που λές, αλλα η γη είναι ένας ζωντανός οργανισμός και χαίρεται μαζύ μας, όταν μας προσφέρει την μαγεία της χωρίς να ζητάει τίποτα. Εγω τα δάκρυά της τα βλέπω και θλίβομαι.
βαθειά.

Χαρ. Αλβερτος said...

ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ
vres.gr. ΣΕ ΕΠΑΝΕΚΔΟΣΗ.

Χαρ. Αλβερτος said...

... ΚΑΙ,... ΦΤΟΥ ΣΚΟΥΛΗΚΟΜΥΡΜΗΓΚΟΤΡΥΠΑ...
ΜΗ ΞΑΝΑΒΑΛΕΙΣ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ ΣΟΥ ΤΗ ΛΕΞΗ... ΑΝΑΡΧΙΚΟΙ, ΑΝΑΡΧΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΑ... ΤΟΙΑΥΤΑ :)

ΘΑ "ΠΡΟΣΒΛΗΘΕΙ" ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ Ο... ΝΟΑΜ ΤΣΟΜΣΚΙ!!! :)

ange-ta said...

@ π.τ.

ωχ, γιατί?

το βιβλίο το βρήκα, αλλα δεν έβγαλα άκρη πως να το παραγγείλω. Εστειλα μέϊλ

Χαρ. Αλβερτος said...

... ΓΙΑΤΙ ΚΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΟΗΤΗΣ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΜΑΣ ΑΠ' ΤΟΝ ΜΠΑΚΟΥΝΙΝ... "ΚΑΤΑΓΕΤΑΙ" ΚΙ ΑΠ' ΤΙΣ ΙΔΕΕΣ ΤΟΥ ΑΝΑΡΧΙΣΜΟΥ ΕΜΠΝΕΥΣΤΗΚΕ, ΑΓΑΠΗΤΗ ΜΟΥ!

ΕΣΥ, ΔΛΔ. ΤΙ ΝΟΜΙΖΕΣ ΟΤΙ ΜΟΝΟ Ο... ΚΑΡΑΜΠΕΛΙΑΣ;
ΚΑΙ ΜΙΛΑΣ ΜΟΝΟ ΓΙ' ΑΥΤΟΝ! :)

... ΑΛΛΑ ΜΕ ΤΟΝ... ΑΠΗΓΑΝΟ ΚΙ Ο ΑΝΑΡΧΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΑΡΧΙΚΟΙ :))

ΚΑΛΟ ΣΟΥ ΒΡΑΔΥ!
ΝΑ 'ΣΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ!

ange-ta said...

Μπα, παρόλο που έχω διαβάσει κάμποσα βιβλία του, ούτε που το πρόσεξα!!!! Παρότι τσιμπάω αμέσως μόλις δω τέτοιες απόψεις. Τωρα αν με ρωτήσεις τι σπουδαίο, εκτός απο το γλωσσικό και το καταγγελτικό έχει γράψει ο Ν.Τ., αμφιβάλω αν μπορώ να σου πω. Τα έχω όλα ξεχάσει. Μάλιστα στο μυαλό μου έχει μείνει και μια φιλοσοβιετική χροιά.

Χαρ. Αλβερτος said...

... ΜΗΠΩΣ Η ΦΙΛΟΣΟΒΙΕΤΙΚΗ ΧΡΟΙΑ ΠΟΥ ΣΟΥ ΕΧΕΙ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ, ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΟΤΑΝ ΤΟΝ ΔΙΑΒΑΣΕΣ, Η "ΑΝΑΡΧΙΚΗ" ΣΟΥ ΣΚΕΨΗ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΕΞΕΛΙΧΘΕΙ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΤΗΣ ΕΠΙΠΕΔΟ;

ΓΙΑ ΚΑΝΕ ΚΑΙ ΜΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ!
ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΟ, ΣΤΟΝ ΚΑΘΕΝΑ, ΓΙΑ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ-ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΣΗ/ΑΠΟΨΗ ΚΑΠΟΙΟΥ ΔΙΑΝΟΗΤΗ!

ΚΑΙ ΞΕΧΩΡΙΣΕ ΤΕΛΕΙΩΣ ΤΙΣ ΓΛΩΣΣΙΚΕΣ ΤΟΥ ΜΕΛΕΤΕΣ ΣΑΝ ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ, ΑΠΟ ΤΙΣ, ΕΝ ΓΕΝΕΙ, ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΘΕΣΕΙΣ.

Ο ΤΣΟΜΣΚΙ ΕΧΕΙ ΤΑΧΘΕΙ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΑΝΑΡΧΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΥ!
ΕΧΕΙ ΔΕ ΚΑΝΕΙ ΣΚΛΗΡΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΛΕΝΙΝΙΣΤΙΚΗ ΑΠΟΨΗ ΚΑΙ ΘΕΣΗ!

ange-ta said...

@ π.τ.

Οχι, κάνεις λάθος. Την "Καταλωνία μου" του Οργουελ (;) την διάβασα στα 18 μου. Απο τότε η σκέψη μου πετάει πάντα στην Ισπανία του 36 και στην ιδεολογία της. Ασε που πρώτα διάβασα μπακούνιν και μετα Μαρξ. Τώρα έτυχε να διαβάσω αυτα του Ν.Τ. που δεν διαφένεται ο τοπισμός του; Τι να σου πως θα διατρέξω την βιβκιοθήκη μου.

Χαρ. Αλβερτος said...

Ο ΑΝΑΡΧΙΣΜΟΣ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΟΥ ΤΗ ΦΥΣΗ(ΤΟ ΛΕΕΙ Η ΙΔΙΑ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΕΞΗ),ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ ΤΗΝ ΟΜΑΔΟΠΟΙΗΣΗ, ΚΑΙ ΤΗ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ Η ΑΝ ΠΡΟΤΙΜΑΣ ΤΗΝ "ΔΙΑΙΩΝΗΣΗ" ΤΩΝ "ΙΔΕΩΝ".
ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΘΕΩΡΗΘΗ ΣΑΝ ΕΝΑΣ "ΙΣΜΟΣ", ΔΛΔ. ΕΝΑ ΚΛΕΙΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΙΔΕΩΝ ΚΑΙ ΑΞΙΩΝ!
Η ΛΕΞΗ "ΑΝΑΡΧ-ΙΣΜΟΣ" ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΕΙ. ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ, ΟΜΩΣ, ΒΕΒΑΙΑ!

ΓΙ ΑΥΤΟ ΜΗΝ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙΣ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ ΤΟΥ '36 ΚΑΙ ΤΙΣ ΙΔΕΕΣ ΤΗΣ! ΚΑΙ ΟΧΙ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ!

Η ΑΝΑΡΧΙΑ ΥΠΗΡΞΕ, ΑΝΕΚΑΘΕΝ, Ο ΠΡΟΠΟΜΠΟΣ Η "ΜΠΡΟΣΤΑΡΗΣ" ΤΩΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΩΝ!

ΑΝ Ο ΑΝΑΡΧΙΣΜΟΣ ΘΕΩΡΗΘΕΙ ΣΑΝ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ(ΙΣΜΟΣ) ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΟΣ ΣΕ ΠΑΡΑΚΜΗ!

ΑΛΛΑ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΟΙ ΑΝΤΑΛΛΑΓΕΣ ΑΠΟΨΕΩΝ, ΑΝΑΛΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ, ΚΑΤΑ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ, ΔΕΝ ΠΡΟΣΦΕΡΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΧΩΡΟΣ, ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΑΠΛΟΥΣΤΕΥΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΟΛΙΓΟΛΟΓΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΑΠΟΨΕΩΝ. ΔΛΔ. ΕΝΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΜΕ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΠΙΡΡΟΗ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΗ, ΜΙΑ ΤΕΡΣΤΙΑ ΠΗΓΗ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΙΚΩΝ ΓΝΩΣΕΩΝ, ΜΟΝΟ!

Χαρ. Αλβερτος said...

...Ο ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟΣ ΘΕΣΜΟΣ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΑΜΠΕΛΑΚΙΩΝ, ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΘΕΩΡΗΘΗ ΕΝΑΣ ΘΕΣΜΟΣ "ΑΝΑΡΧΙΚΟΣ", ΠΟΛΥ ΠΡΙΝ ΕΜΦΑΝΙΣΘΟΥΝ ΟΙ ΙΔΕΕΣ ΤΩΝ ΙΣΠΑΝΩΝ ΑΝΑΡΧΙΚΩΝ!
ΑΛΛΑ ΤΟΤΕ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ!

ΤΑ ΣΟΒΙΕΤΙΚΑ ΚΟΛΧΟΖ, ΟΜΩΣ, ΑΠΕΤΥΧΑΝ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΕΛΙΚΑ ΤΟ ΣΟΒΙΕΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ!

ΤΑ ΚΙΜΠΟΥΤΖ, ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ, ΤΟ ΙΔΙΟ!

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΛΟΙΠΟΝ ΕΙΝΑΙ, ΠΩΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΞΟΥΣΙΕΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΧΘΟΥΝ ΤΟΠΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!

ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΠΟΛΥΠΛΟΚΟ ΚΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ!

ΑΥΤΑ!
ΚΑΙ, ΚΑΛΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ!

orpheas said...

Φίλτατη, χαίρε.
Πάρα πολύ ωραία, όλα αυτά.Οι μακρόσυρτες συζητήσεις επίδειξης ανωτέρου πνεύματος και περί "διαγραμμάτου", αλλά αν δεν συνοδευτούν από πρακτικές εφαρμογές..... "μηδέν εις το πηλήκιον", που λέει κι ο Πρωθυπουργός μας (κάποτε υπουργός Παιδείας !)
Εγώ ξέρω ότι όταν θέλω να σφουγγαρίσω αρπάζω τη σφουγγαρίστρα και της δίνω να καταλάβει !
Αν δεν πάψουμε να παίζουμε το παιχνίδι της κατανάλωσης, ο χορός καλά θα κρατά.
Αν δεν αλλάζουμε αυτοκίνητο κάθε λίγο και λιγάκι, αν δεν ποστιάζουμε κλιματιστικό και στη τελευταία σοφίτα, αν δεν πάψουμε ν' αγοράζουμε κυριακάτικες πεντόκιλες εφημερίδες, αν δεν περιορίσουμε, από μόνοι μας, τη χρήση πλαστικού, αν δεν ζητάμε να τρώμε το Δεκέμβρη πεπόνια κι αν δεν πάψουμε ν' απλωνόμαστε σε παράλογες και άχρηστες ανάγκες που η ικανοποίησή τους, εκτός από κακομάθεια, δείχνει και ασέβεια γιά τη Φύση ας μην ελπίζουμε.
Οικολογία, πρώτα απ' όλα σημαίνει αγάπη γιά το σπίτι μας. Γιά το ευρύτερο σπίτι μας που είναι "Αυτός ο κόσμος ο μικρός ο μέγας". Και ο σεβασμός σ' αυτό αρχίζει, πρώτ' απ' όλα από τον σεβασμό στον εαυτό μας.Και μιά καλή αρχή θα ήταν να μάθουμε να πετάμε τα σκουπίδια μας. Μόνο στους κατάλληλους χώρους. Όχι οπουδήποτε φτάνει το χέρι μας.
Κάθε ένας από μας έχει μικρή, περιορισμένη δύναμη, και γιά καλό και γιά κακό. Όμως αν συστοιχιθούμε όλοι προς μία κατεύθυνση θα προκύψει δύναμη και δυναμική.
Αν όλοι μας, αυτοπεριοριζόμενοι, ελαττώσουμε τη σπατάλη πρώτων υλών και διαχειριζόμαστε τα απόβλητά μας καλύτερα, θα έχουμε κάνει ένα καλό, πρώτο, βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Και είναι κάτι που μπορούν όλοι να κάνουν.
Κι ας μη ξεχνάμε ότι κάθε μακρύ ταξίδι, στη Κίνα ας πούμε, αρχίζει μ' ένα πρώτο βήμα.

ange-ta said...

@ π.τ.

Ή ΑΝ-αρχία, δεν είναι αναρχία και αρτζι μπούρτζι και λουλάς. Είναι μια ιδεολογία, μια άποψη, μια πρόταση και μάλιστα αυστηρή. Οσο πιο αναρχική τόσο πιο αυστηρή, γιατι τότε, δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί.
ΑΝ-αρχια, σημαίνει ότι πετάς στην άκρη τον τιμονιέρη, αλλα δεν βάζεις τον αυτόματο πιλότο, απλά κάνει όλο το κόσμο τιμονιέρη, ή γνώστη του τιμονιού, οι μάζες είναι υπεύθυνες και κυρίαρχες.

Είναι η φιλοσοφία του "απο το να έχουμε έναν αρχηγό που θα μας οδηγησει στον γκρεμό καλύτερα να μην έχουμε κανέναν"

καλο Σ/Κ

@ Ορφέα,

δεν θα διαφωνήσω καθόλου μαζί σου.
Μόνο που η ατομική προσπάθεια δεν φτάνει

Χαρ. Αλβερτος said...

@ange-ta

ΕΠΙΤΡΕΨΕ ΜΟΥ ΝΑ ΔΙΑΦΩΝΗΣΩ!
ΟΙ ΙΔΕΟΛΟΓΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΛΕΙΣΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ. ΕΧΟΥΝ ΑΡΧΗ, ΕΧΟΥΝ ΤΕΛΟΣ. ΕΙΝΑΙ "ΙΣΜΟΙ".
ΣΕ ΙΔΕΟΛΟΓΙΕΣ(ΙΣΜΟΥΣ) ΣΤΗΡΙΧΘΗΚΑΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΞΟΥΣΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΤΟΥΣ!

Η ΑΝΑΡΧΙΑ, ΛΟΙΠΟΝ, ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΛΕΞΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΣΙΚΗ ΤΗΣ ΘΕΣΗ(ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ, ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ!) ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ(ΙΣΜΟΣ).

ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ, ΑΠΟΨΗ, ΠΡΟΤΑΣΗ(Η ΛΕΞΗ "ΑΥΣΤΗΡΗ", ΕΠΕΙΔΗ ΚΡΥΒΕΙ ΜΕΣΑ ΤΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΕΞΟΥΣΙΑ/ΕΠΙΒΟΛΗ, ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΡΧΙΑ)' ΕΙΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ, ΣΩΣΤΑ, ΑΠΟΨΗ, ΠΡΟΤΑΣΗ,
Ι Δ Ε Α ΠΟΥ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ(ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΑΖΕΣ, ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΜΑΖΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ)
ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΑ, ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΑΠΟ "ΔΟΥΛΕΙ'ΕΣ" ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΗ ΑΝΕΛΙΞΗ ΟΛΩΝ ΣΕ ΕΝΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ-ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ!
ΣΑΝ ΤΕΤΟΙΑ ΕΙΝΑΙ, ΑΠΛΑ,
Φ Ι Λ Ο Σ Ο Φ Ι Α ΚΑΙ Π Ρ Α Ξ Η!

ΤΩΡΑ, ΔΕΝ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΜΑΙ-ΑΝ ΒΕΒΑΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ ΑΠΟΔΙΔΕΙ ΤΟ ΤΡΟΠΟ ΜΕ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΑΝΤΕΛΗΦΘΗΣ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ- ΑΠΟ ΠΟΥ ΕΒΓΑΛΕΣ ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΟΤΙ ΟΣΑ ΕΓΡΑΨΑ ΝΟΟΥΝΤΑΙ ΣΑΝ "ΑΡΤΖΙ-ΜΠΟΥΡΤΖΙ ΚΑΙ ΛΟΥΛΑΣ"!

ΑΠΟΡΩ!

ΑΝ, ΑΠΛΑ, ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ,
ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ!
Η ΑΝΑΡΧΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΤΖΙ-ΜΠΟΥΡΤΖΙ ΚΑΙ ΛΟΥΛΑΣ!

ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ!

ΥΓ. ΠΑΝΤΩΣ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΑΡΧΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ, ΗΤΑΝ ΕΝΑ ΧΑΡΙΤΟΛΟΓΗΜΑ ΚΙ ΑΥΤΟ ΗΤΑΝ ΕΜΦΑΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΡΟΠΟ ΓΡΑΦΗΣ ΤΟΥ.
ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΜΕ ΠΡΟΘΕΣΗ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΠΟΨΕΩΝ ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΝΑΡΧΙΑ!
ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟ ΝΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΠΟΥ ΕΚΦΡΑΣΤΗΚΑΝ ΗΣΑΝ ΜΗ ΟΦΕΛΙΜΕΣ!

ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΟΥ, ΣΤΟ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΠΛΟΓΚ ΣΟΥ, ΜΕ ΤΙΤΛΟ "ΘΡΙΑΜΒΟΣ Η ΙΛΙΓΓΟΣ"!

orpheas said...

Φίλτατη , καλημέρα,
1) Αχ, αυτή η προσπάθεια μετατόπισης της ευθύνης. Από το συγκεκριμένο στο αφηρημένο. Από τη συγκεκριμένη υπεύθυνη μονάδα το "άτομο", που δρώντας σωστά και υπεύθυνα οδηγεί σε εύρυθμη κοινωνική λειτουργία, στο απροσωπο και αφηρημένο.
Κάποτε ας σταματήσει αυτή η αόριστη αναζήτηση ευθυνών ... "κάπου αλλού". Το κάπου αλλού είμαστε εμείς. Εσύ, εγώ, ένας έκαστος εξ ημών.
2) Η θεωρική αναρχία ( α - αρχή )αποτελεί μιά θεωρητική και μόνο εκφορά. Γιά να λειτουργήσει προυποθέτει μιά τόσο "τελείωση" του ατόμου και στο απόλυτο φτάσιμο σ' αυτήν όλων μας που, τελικά, η υπόθεση οδηγείται στην ουτοπία. Στο μεταξύ, χρειάζονται κανόνες λειτουργίας των κοινωνιών.
Μπορείς να φανταστείς κυκλοφορία οχημάτων χωρίς Τροχαία και φανάρια, καράβι χωρίς καπετάνιο και χάρτες ναυσιπλοίας, αεροπλάνο χωρίς πιλότο και ραδιοφάρους, ορχήστρα χωρίς μαέστρο ; Aν, ναι τότε είμαι μαζί σου.
Το πρόβλημα δεν είναι η ύπαρξη κανόνων ( αρχών ), αλλά το ποιόν των κανόνων και η συμπεριφορά των πολιτών, απέναντι σ΄αυτούς.

ange-ta said...

ΩΩΩΩΩ π.τ.

με παρεξήγησες σφόδρα.

Το αρτζι μούρτζι και λουλάς δεν απευθύνεται σε σένα, αλλα στην άποψη που διαχεεται ότι αναρχία σημαίνει χάος και κάνει ο καθενας του κεφαλιού του.
Αναρχία είναι φιλοσοφία και πράξη μαζί, όπως πολύ σωστά διατυπώνεις και ίσως απο τη στιγμή που είναι πραξη δεν είναι ιδεολογία. Αναρχία σημαίνει τοπισμός, ανοχτή δημοκρατία, έλειψη κυρίαρχης τάξης και απουσία εξουσίας με τη βία. Αναρχία είναι μια άλλη τάξη πραγμάτων και όχι χάος.

Και λέω, χωρίς να επιμένω ότι αναρχία αφού είναι μια άλλη ταξη πραγμάτων είναι και ιδεολογία, είναι δηλαδή πίστη σε μια κοινωνία ανθρώπινη, στην οποία απουσιάζει η εξουσία όχι μόνο της κεντρικής κυβέρνησης, αλλα και του κομματάρχη και του αρχηγού!

ange-ta said...

@ Orphea,

Αλλο κώδικες συμπεριφοράς που διευκολύνει την ζωή μας και άλλο εξουσία του κόμματος, του κράτους, της γραφειοκρατίας, της επιστήμης, του λακέ, του γλύφτη, του γείτωνα κλπ. κλπ.

orpheas said...

Φιλτάτη, καλή βδομάδα.
Τι σχέση έχουν ο λακές κι ο γλείφτης με το περιβάλλον, εκτός της μόλυνσης που του προκαλεί η ίδια η ύπαρξή τους !
Κάνε εσύ, κι ο "κάθε" εσύ, το καθήκον σου και τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα !
Μη κοιτάς, μόνο, τι κάνει το απρόσωπο κράτος γιά το θέμα αλλά τι κάνεις εσύ, γι' αυτό.

orpheas said...

Kαι κάτι ακόμη, φαινομενικά άσχετο, που όμως νομίζω δεν είναι. Kαι απορώ πως η κεφαλλονίτικη διαολιά σου δεν το πήρε χαμπάρι.

Λίγους μήνες μετά την ανάληψη της Προεδρίας των ΗΠΑ και πριν καλά καλά προλάβει να δώσει δείγματα γραφής ο συμπαθής, κατά τα άλλα κ. Ομπάμα, έλαβε το Νόμπελ Ειρήνης (!), μεσούντος του πολέμου στο Αφγανιστάν και με το Ιράκ τίγκα από αμερικανικά στρατεύματα.
Από την άλλη, όλο και μεγαλώνει, και δικαίως, η παγκόσμια ανησυχία από τις προόδους που κάνει το Ιράν στη πυρηνική του φαρέτρα.
Τα πράγματα εξελίσσονται εξόχως σοβαρά για όσους μπορούν να διαβάσουν πίσω από τις δημοσιεύσεις των εφημερίδων.

Μήπως, λέω μήπως, τα γεγονότα σχετίζονται και αυτή η, κάπως, περίεργη απονομή θέλει να προλάβει κάτι ;

ange-ta said...

@ Orphea,

έχω κάνει αρκετα ποστ για τα Νόμπελ.

Αν κοιτάξεις επάνω αριστερά στο σάϊτ μου θα δεις και το rss-feed του Nobel.

Είναι τόσο γελοία η απονομη του Νόμπελ Ειρήνης στον παγκόσμιο σουλτάνο που ξεφτιλίστηκε παντελώς (το Νόμπελ εννοώ). Νομίζω ότι δεν αξίξει το κόπο ούτε να το σχολιάσω.

Οσον αφορά το περιβάλλον, όλοι μας να κάνουμε το καθήκον μας ΔΕΝ φτάνει!

orpheas said...

Φιλτάτη, καλημέρα,
Από την απάντησή σου στο ανερώτημά μου, περί Νόμπελ, συμπεραίνω ότι δεν "έπιασες" το θέμα. Οπότε, άσ'το !

asxetos said...

Ange-ta Γεια σου

Χάρηκα ιδιαιτέρα για το θέμα που αναφέρεις στην δημοσίευση σου
Επιτελούς η έννοια ΑΠΟΑΝΑΠΤΥΞΗ!

Αυτό νομίζω ότι είναι ‘ ΤΟ ΘΕΜΑ ‘ της επόμενης μέρας (αν και έπρεπε να ήταν ήδη της προηγούμενης) για την ανθρωπότητα και τον πλανήτη γενικά
Δυστυχώς μέχρι σήμερα έχουν κάποιοι καταφέρει να ανάγουν ως θέσφατο την έννοια ανάπτυξη και να την ‘ασβεστοποιήσουν ‘ στα μυαλά των απλών ανθρώπων ως ανώτατη αρχή , ως υπέρτατο αξίωμα της ανθρώπινης ζωης.
Έτσι μέχρι σήμερα χρειάζονται ‘κοτσια’ και τόλμη να αναφέρει κανείς δημόσια την έννοια της αποαναπτυξης.
Πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους μας ότι η έγνοια της ‘ανάπτυξης ‘ (οποιασδήποτε απόχρωσης η άλλου κοσμητικού επιθέτου) ευνοεί και συμφέρει μόνον εκείνους που εκμεταλλεύονται ανθρώπους και φύση συγκεντρώνοντας την παραγόμενη υπεραξία.
Είναι γνωστών ότι στην ευρωπαϊκή ένωση ισχύει εδώ και 15 περίπου χρονιά η λεγόμενη ‘αειφόρος ανάπτυξη’ .Το τι έχει υποστεί ο πλανήτης τα τελευταία αυτά χρόνια είναι γνωστό
Για την ανθρώπινη φύση και την Φύση γενικότερα η έγνοια ‘ανάπτυξη ‘ πρέπει να καταχωρηθεί στα συνώνυμα του ‘κουραφέξαλα’.
Είναι γνωστό ότι η μέχρι σήμερα ανάπτυξη στα ανεπτυγμένα κράτη είχε σαν αποτέλεσμα δυσανάλογη ανάπτυξη της κατάθλιψης των ανθρώπων και καταστροφή του πλανήτη
Νέες έννοιες πρέπει επειγόντως να ανασυρθούν στον ανθρώπινο νου. Έννοιες στα πλαίσια ‘ευτυχισμένης και ισορροπημένης ζωή μεταξύ ανθρώπου και φύσης’.

ange-ta said...

@ καλώς τον άσχετο που δεν είναι άσχετος!

Εχω ξανααναφέρει για την αποανάπτυξη, όχι τόσο καθαρά, στην ανάρτηση για τον Andre Gorz

http://ange-ta.blogspot.com/2008/04/andre-gorz.html

Νομίζω ότι μιλάς και γερμανικά, οπότε δες και ένα καλό βίντεο για τον μεγάλο αυτόν διανοητή!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...