Sonntag, 29. März 2009

Η αυτοκρατορία του μικρότερου κακού.

Για άλλη μια φορά ο Μισεά ρίχνει φως στον σημερινό κόσμο σαν εξωγήϊνος.
Έξω από κάθε τριμμένη ιδεολογία, που ακούμε δεξιά και αριστερά, εμμένει στην άποψη της αντίφασης μεταξύ ανθρωπισμού και νεοφιλελευθερισμού.
Καταρχήν, βήμα - βήμα αποδεικνύει, ότι ο πολιτικός φιλελευθερισμός είναι η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος του οικονομικού φιλελευθερισμού.
Ο νεοφιλελευθερισμός συνιστά ένα οικονομικό και ανήθικο τερατούργημα, που δεν μπορεί να συνυπάρχει με την κοινωνία των ανθρώπων. Μάλιστα, καταλήγει ο Μισεά, η εσωτερική λογική αυτού του συστήματος οδηγεί στην αναίρεση της ανθρωπότητας.
Ο φιλελευθερισμός, (οικονομικός: η ρύθμιση της τιμής των προϊόντων και των υπηρεσιών χωρίς κρατική παρέμβαση, κοινωνικός: ο καθένας είναι υπεύθυνος για την πάρτη του και δεν υπάρχουν κοινωνικές δεσμεύσεις και κατά συνέπεια και κοινωνικές υποχρεώσεις ή αξίες) ξεκινάει από την εποχή των Φώτων, δηλαδή μετά την Γαλλική Επανάσταση.
Η ανθρωπότητα βγαίνει κουρασμένη από συνεχείς πολέμους και επιζητά ένα σύστημα που θα εξασφαλίσει την ειρήνη.
Σ αυτό το δρόμο προς μια διαρκή ειρήνη, επιλέγει να συντάξει καταρχήν ένα νομικό πλαίσιο, στο οποίο θα ρυθμίζονται ουδέτερα, χωρίς καρδιά και χωρίς ιδεολογία όλες οι ανθρώπινες συγκρούσεις και συμπεριφορές.

Οριακά, αυτό το χωρίς ιδέες και χωρίς αξίες κράτος (που απαγορεύει, κατά συνέπεια στον εαυτό του να κρίνει οιοδήποτε άλλο ζήτημα πλην των ζητημάτων τεχνικής φύσεως) δεν θα πρέπει να θεωρείται ως «κυβέρνηση των ανθρώπων». Συνιστά απλώς (όπως λέει και ο Σαιν Σιμόν) μια καθαρή «διαχείριση των πραγμάτων» και απαιτεί απλές αρμοδιότητες εμπειρογνώμονος και καλώς ενημερωμένου διαχειριστή.
Από αυτή την άποψη, κανείς δεν θα μπορούσε να το διατυπ
ώσει καλύτερα από τον Ιμμάνουελ Καντ:
Το σχεδίασμα για μια αιώνια ειρήνη, στην υποθετική περίπτωση του τέλειου νομοθετικού έργου, η μηχανική του Δικαίου θα αρκούσε από μόνη της να εξασφαλίσει την ειρηνική συνύπαρξη ακόμα και σ ένα λαό δαιμόνων.


Το πρόσταγμα της ελεύθερης αγοράς, καταργεί κάθε άλλη αξία.
Το «δωρίζω» μια πανάρχαια ανθρώπινη ανάγκη, αντικαθίσταται με το πουλάω και ανταλλάσσω. Όπως γράφει και στο άλλο βιβλίο του – η εκπαίδευση της αμάθειας – ο καπιταλισμός δεν θα μπορούσε να υπάρχει, αν δεν είχε κληρονομήσει τους ηθικούς τύπους ανθρώπων του παρελθόντος.
Αυτή η κοινωνία δαιμόνων, όπου βέβαια η ισότητα είναι ισότητα κατά φαντασία, καθόσον ο πιο δυνατός επιβάλει και το δίκιο, καθώς επίσης καταλαμβάνει τις θέσεις στην πλατεία ή στο μπαλκόνι του κόσμου, ενώ οι αδύνατοι συνεχίζουν να ζουν και να δουλεύουν σε όλο και πιο σκοτεινά καταγώγια, έχει από τη φύση της ανάγκη - ώστε να διαιωνίζεται η παραγωγή του κέρδους, που είναι και η βάση του οικονομικού φιλελευθερισμού - μιας διαρκούς Μεγέθυνσης.
Δυστυχώς, από αυτή τη λογική της αέναης Μεγέθυνσης δεν ξέφυγε ούτε το αντίπαλο μοντέλο που είναι το σοσιαλιστικό .
Τόσο ο καπιταλιστικός κόσμος όσο και ο σοσιαλιστικός θεώρησαν ότι η μεγέθυνση που θα επιτυγχάνεται με την βοήθεια της επιστήμης θα οδηγήσει την ανθρωπότητα στην ειρήνη και στην απελευθέρωση.

Αυτή η τυφλή πίστη στην επιστήμη ή η πίστη στη τυφλή επιστήμη, αντικατέστησε την τυφλή μεσαιωνική πίστη σε ένα υπέρτατο όν και οδήγησε στην απαξίωση του απλού ανθρώπου και της απλής λογικής και κοινής αξιοπρέπειας.

Η νέα μοντέρνα εποχή, η εποχή που κυριαρχεί το δίκαιο της κοινωνίας των δαιμόνων, ριζώνει χρόνο με τον χρόνο την κυριαρχία του χρήματος με την ίδια ταχύτητα που ξεριζώνει παλιές αρχές, παλιές ηθικές, παλιές κανονιστικές διαδικασίες, που ρύθμιζαν μέχρι τότε τις ανθρώπινες σχέσεις.Η νέα αυτοκρατορία, μεγεθύνεται και ξεπερνά όλα τα όρια. Γεωγραφικά ή ανθρωπολογικά!

Είναι απλώς αναγκαίο να προσθέσουμε ότι η φιλελεύθερη παγκοσμιοποιημένη αυτοκρατορία διαθέτει τα μέσα για να κάνει να συμπέσει η δική της κατάρρευση μαζί με την κατάρρευση ολόκληρου του πλανήτη. Αυτό δεν συνέβαινε με τις παλαιότερες αυτοκρατορίες.
το video, το αφιερώνω στον greek rider

8 Kommentare:

 1. Να μια καλή πρόταση για διάβασμα για τις επόμενες μέρες!

  AntwortenLöschen
 2. καλημέρα greek rider,

  αν μπορείς αγόρασε και τα τρια βιβλία του Μισεά. Είναι το ένα πιο ενδιαφέρον απο το άλλο.

  AntwortenLöschen
 3. Και γω δηλώνω συμμετοχη! Δεν τον ειχα ξαναπιασει στα χερια μου. Μπραβο.

  AntwortenLöschen
 4. Οι φωτισμένοι άνθρωποι μπορούν να γράφουν και να λένε, να είναι άνθρωποι. Όμως η σκέψη τους λίγη βαρύτητα έχει μπροστά στους εμπνευστές και διαχειριστές του συστήματος. Όσο η ανταπόκριση περιορίζεται στο "τι καλά που τα λέει" τόσο πιο χαμηλά κατεβαίνουμε σαν κοινωνία

  AntwortenLöschen
 5. Μήπως μπορεί κανείς αφού το διαβάσει να κάνει μια περίληψη;
  [δεν ειρωνεύομαι - θα μπορούσαμε να το κάνουμε για διάφορα σημαντικά βιβλία εκ περιτροπής]

  AntwortenLöschen
 6. @ cynical,
  από όσο σε διαβάζω, το βιβλίο θα σε ενθουσιάσει

  @Γιάννη Αγιάννη,
  το μεγάλο ατυχημα της εποχής μας είναι η έλειψη φωτισμένων ανθρώπων. Μου φαίνεται ότι η εποχή των Φωτων τους τύφλωσε

  @ Herr K.

  Είναι πολύ δύσκολο να κάνεις περίληψη βιβλίων του Μισεά, γιατι είναι πολύ συμπυκνωμένα τα νοήματα.

  Ομως, αυτο προσπάθησα να κάνω. να αναφέρω την κεντρική ιδέα του βιβλίου. Αν δεν βαριέσαι πήγαινε και στο λινκ του προηγούμενου βιβλίου του.

  Στην επόμενη ανάρτηση θα αναφερθω και σε μια άλλη οπτικη γωνία του ίδιου, για τον φιλελευθερισμό.

  @ σε όλους,

  απολαύστε το βιδεο, για τον υπερπληθωρισμό, για να μην μαυρίζουμε.
  Για τον υπερπληθωρισμό, εχω κάνει και ανάρτηση στην αρχη της κρίσης, σημερα το συζητάνε πολλοί!

  http://ange-ta.blogspot.com/2008/10/blog-post_26.html

  AntwortenLöschen
 7. @ange-ta ευχαριστώ για την αφιέρωση προφανώς λόγω της αναφοράς μου στο θέμα.

  Πάντως ας ελπίσουμε να μην συμβεί τίποτα τέτοιο..

  Η Γερμανία βέβαια αν χρωστούσε τέτοια τεράστια ποσά ο πληθωρισμός πρέπει να την διευκόλυνε, αναλόγως και την περίπτωση.

  Και οι ΗΠΑ το ίδιο θέλουν να κάνουν για να γλιτώσουν από κάποια χρέη.

  AntwortenLöschen
 8. @ G/R

  το φόβο ενός τέτοιου ξέφρενου πληθωρισμού, το εκφράζουν τωρα τελευταία πολλοί.

  Ενα πολύ καλό σάιτ:http://www.jjahnke.net/gau.html

  αν και είναι στα γερμανικά θα δεις τα διαγράμματα και θα καταλάβεις.

  Και όπως έχουμε πει, σήμερα ΔΕΝ χρωστάμε σε κανέναν πλην της Μιχαλούς! Φαίνεται όμως ότι το χρεος μας στην Μιχαλού είναι εξαιρετικά μεγάλο.

  AntwortenLöschen

καλημέρα και καλά σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...