Dienstag, 8. Dezember 2009

Επιστήμη και έλεγχος ή πλανήτης απο σκόνη.



Διαβάζοντας το παρακάτω Άρθρο στον «Spiegel on line» διαπίστωσα για άλλη μια φορά πόσο πολύπλοκο έχει γίνει το σημερινό γίγνεσθαι. Με την πρώτη ανάγνωση δεν πήγε το μυαλό μου στο κακό.
Τι καλά! ελέγχουμε τις γέφυρες διαρκώς, ώστε να αποφύγουμε ανθρώπινα θύματα.
Τον ίδιο καιρό επιδιδόμαστε σε βομβαρδισμούς, αφήνουμε το 90% της ανθρωπότητας σε ένδεια και το 30% να λιμοκτονεί!
Κάνουμε οικονομία στην ενέργεια,
αλλά δεν μετράμε την ενέργεια που θέλει η ηλεκτρονική σκόνη, για να λειτουργήσει ΑΛΛΑ και για να παραχθεί, να αναπαραχθεί και να αναπαράγεται ες αεί.
Μετράμε τη σαλμονέλα στο φαγητό μας,
αλλά δεν μετράμε τα δηλητήρια και τις σαλμονέλες που παράγουμε και διασκορπίζουμε παντού στη φύση.
Τέλος, δεν έχω την ικανότητα και την φαντασία να σκεφτώ τί άλλο μπορεί να επιδιώξει η ανθρώπινη κακοήθεια με αυτό πλέγμα "σκυλιών" επιτήρησης απλωμένο από τη μία μέχρι την άλλη άκρη του πλανήτη. Για πολλοστή φορά ήρθε στο νού μου το 1984.


Λόγω του υψηλού κόστους του συστήματος οι φτωχογειτονιές θα καταντήσουν οι μόνες ελεύθερες ζώνες της επόμενης γενιάς.


Διαβάστε το Άρθρο και θαυμάστε την ανθρώπινη εφευρετικότητα, που δεν βλέπει πουθενά όρια.

******************************

Ενα μικροτσίπ μεγέθους μικρότερο των 2 χιλιοστών καταγράφει κινήσεις έως 10 φεμτόμετρα (10-15 ή 1/10000000000000000) – το οποίο αντιστοιχεί στο μήκος ενός ατόμου!
Αυτός ο μετρητής επιτάχυνσης, αντιλαμβάνεται τον κτύπο της καρδιάς. Ένας άλλος αισθητήρας μυρίζεται και γεύεται: Με ακτίνες λέιζερ θα αναλύεται το χημικό αποτύπωμα κάθε ουσίας σε αέρια, υγρή ή στερεά κατάσταση και θα καθίσταται δυνατή η ανίχνευση π.χ.
σαλμονέλας ή άλλων μικροβίων!

Τι θέλει να κάνει η HP με τέτοιου είδους τσιπάκια που αισθάνονται, μυρίζονται και γεύονται;
Εργαζόμαστε στο κεντρικό νευρικό σύστημα του πλανήτη, αναφέρει ο Ohlberg τεχνικός επιστήμονας της νανοτεχνολογίας αποκαλύπτοντας το επιχείρημα Cense (Cental Nervous System for the Earth).

Ένα πλανητικό δίκτυο αισθητήρων αποτελούμενα από δισεκατομμύρια ασύρματων στιβαρών ανιχνευτών θα καθιστά διάφανα τα συμβάντα στο περιβάλλον, ξεκινώντας από την συγκοινωνία, τον καιρό, την περιεκτικότητα των βλαβερών ουσιών σε δρόμους ή στη φύση γενικότερα, μέχρι τις φθορές των γεφυρών, των παλιών κτιρίων ή των διυλιστηρίων.
Στο σύστημα αυτό θα ενσωματωθούν και άλλοι ανιχνευτές φωτός, θερμοκρασίας και υγρασίας.


Παράλληλα της βασικής έρευνας η HP αναπτύσσει την έρευνα και στο πεδίο της Ενέργειας.
Ένα ιδανικό πεδίο δοκιμών, επειδή σύμφωνα με τις παρούσες μελέτες το 40% της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας χάνεται χωρίς να χρησιμοποιηθεί. Σε όλες τις γωνιές του
ηλεκτρικού δικτύου θα τοποθετηθούν ανιχνευτές που θα επεμβαίνουν και θα μεταδίδουν πληροφορίες χρήσιμες για την μείωση κόστους και εξοικονόμηση ενέργειας: Θα αναγνωρίζουν τις ανωμαλίες στο ηλεκτρικό δίκτυο και θα επεμβαίνουν στους σταθμούς παραγωγής όπου και θα μεταβάλλουν αντίστοιχα την ροή της ενέργειας. Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με αέρα και ήλιο, θα οδηγείται πιο ορθολογιστικά στο δίκτυο.

Ωστόσο, όλα αυτά είναι ακόμα πολύ ακριβά.

Ένα πακέτο αισθητήρων αποτελείται από ανιχνευτές, κεντρικό επεξεργαστή, κεραία, μπαταρία και πομποδέκτη. Το πιο φτηνό κοστίζει σήμερα 20 ευρώ και είναι πολύ ακριβό για να ελέγχει συνεχώς την δομική κατάσταση της π.χ. γέφυρας Golden Gate Bridge, στην οποία απαιτούνται 10.000 αυτών των μικρών μετρητών ώστε να έχει κάποιο νόημα η ανίχνευση επικίνδυνων ρωγμών και η ανάλυση της συμπεριφοράς των φορτίων και των δονήσεων.

"Το κλειδί στην σμίκρυνση (μινιατουροκατασκευή) και η απόδοση κόστους είναι η νανοτεχνολογία» εξηγεί ο Ohlberg, ο οποίος ξεκινάει από την θέση ότι το κόστος του αισθητήρα πρέπει να πέσει κάτω των 10 λεπτών. Αλλά η HP δεν είναι μόνη της στο έργο.
Το επίκαιρο πρωτότυπο με περί τα 6 χιλιοστά μήκος αντιπροσωπεύει ένα παγκόσμιο ρεκόρ για τηλεπικοινωνιακό κόσμο σε αυθόρμητα διασυνδεδεμένα δίκτυα, τονίζει η γερμανική πλευρά Herbert Reichl με την E-Grain δηλαδή με την ηλεκτρονική σκόνη.
Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Fraunhofer- για την αξιοπιστία της μικρο-ολοκλήρωσης στο Βερολίνο φτάνει πιο κοντά στα κύρια προβλήματα: Οι αισθητήρες χρειάζονται ενέργεια και πρέπει να επικοινωνούν μεταξύ τους, καθώς και με άλλα μεγαλύτερα συστήματα. Σύμφωνα με τον Reichl γίνονται πειράματα με μικρο-μετασχηματιστές ενέργειας, ώστε να επιτύχουν μια απορρόφηση ενέργειας μικρότερης του ενός χιλιοστού του Watt, (για παράδειγμα ένα κινητό
καταναλώνει ένα Watt ) για να έχουν επίδραση στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.

Έξυπνα προϊόντα και κατασκευές

Εκτός της τηλεϊατρικής, του τηλε-ελέγχου η ηλεκτρονικόσκονη βρίσκει και σε άλλα πεδία εφαρμογή. Ο έλεγχος μηχανών και παραγωγής, αφήνει πολλά περιθώρια για αύξηση της παραγωγικότητας. Έτσι, γίνεται από μακριά διάγνωση για την υπερκόπωση μερών μιας μηχανής και η παραγγελία των ανταλλακτικών, μπορεί να γίνει εγκαίρως αποφεύγοντας αναμονή εβδομάδων.


Ακόμα, είναι πολύ εύκολη η διάγνωση πλαστών (μαϊμούδων) μηχανημάτων ή
ανταλλακτικών, οπότε εξασφαλίζεται η ποιότητα του προϊόντος.
Για να είναι δυνατή η μέτρηση της σκόνης σε πόλεις σε κάθε 500 μέτρα ή η διάγνωση βλαβερών ουσιών στον ρουχισμό μας ή στο φαγητό μας, πρέπει τα κινητά αυτά «σκυλιά» να
είναι εύκολα τοποθετίσημημα. Για το ζήτημα αυτό φροντίζει ένα τιμ πληροφορικής στο ερευνητικό τμήμα της IBM στο Rüschlikon στη Ζυρίχη στο Projekt «Mote Runner».
Εάν ο διευθυντής Douglas Dykeman μείνει πιστός στο χρονοδιάγραμμα τότε οι επιστήμονες στην αρχή του 2010 θα έχουν ήδη ετοιμάσει το λογισμικό. Με αυτό θα μπορούν οι ερευνητές να διαμορφώσουν κόμβους αισθητήρων με την λογική της υψηλής απόδοσης και χαμηλής ενέργειας, δηλώνει ο Dykeman:

"Προγραμματίζοντας και διαχειριζόμενοι ασύρματους αισθητήρες, μπορούμε με
την ευρεία χρήση τους να πραγματοποιήσουμε το όραμα ενός έξυπνου πλανήτη"

***************************

13 Kommentare:

  1. http://www.elpais.com/vineta/?autor=Ram%F3n&d_date=20091125&anchor=elpporopivin&k=Ramon

    και

    http://www.elpais.com/vineta/?d_date=20091122&autor=El%20Roto&anchor=elpporopivin&xref=20091122elpepivin_3&type=Tes&k=Roto

    AntwortenLöschen
  2. @ ad noctum,

    το ένα λινκ είναι μια καρικατούρα του Ramon και κάτι λέει για την συνάντηση prokom - reαλ madrit.

    το άλλο δεν τον κατάλαβα καθόλου, δηλαδή ούτε το πάνω το κατάλαβα. Ειρωνευεται την συνάντηση κορυφης της Κοπενχάγης;;;

    Σημειωτεον: ιο νο αμπλα εσπανιόλ

    AntwortenLöschen
  3. "Προγραμματίζοντας και διαχειριζόμενοι ασύρματους αισθητήρες, μπορούμε με
    την ευρεία χρήση τους να πραγματοποιήσουμε το όραμα ενός έξυπνου πλανήτη"
    Προφανως αναφερονται στον εαυτό τους ως μονους επιζήσαντας,αφου θα εχουν εξολοθρευσει τους Κακομουτσουνους.
    Το 1984 εχει προ πολλου ξεπερασθει....Οσο για την Κοπενχαγη την εχουν γραμμενη, σε μερικες ημερες θα βρεχει και πάλι ΟΥΡΑΝΙΟ στο Αφγανισταν.

    AntwortenLöschen
  4. Το σκίτσο του Ramón δείχνει έναν βενετσιάνο γονδολιέρη εν μέσω λιωμένων παγόβουνων. Ο δε El Roto, παρουσιάζει τον πλανήτη Γη ως τσαλακωμένο και άδειο τενεκεδάκι...

    AntwortenLöschen
  5. Αμ δεν είδα τον El roto!

    ΄καλό!!

    AntwortenLöschen
  6. @ taspa,

    δυστυχώς!

    Θα φουλάρουν και τα βιοκαύσιμα, και όλοι οι επιστημονάρες θα κοιτάνε τον αφαλό τους να δουν τι άλλο θα σκαρφιστούν για τα αφεντικά τους.

    Αληταράδες! Λες και τα παιδιά τους θα πάνε να ζήσουν στον Αρη....

    AntwortenLöschen
  7. Μέσα από τις ζοφερές προβλέψεις, χρησιμοποιώ την επιστήμη των πολύπλοκων συστημάτων για να ρίξω μια νότα αισιοδοξίας στο άγνωστο μέλλον.
    Περισσότερη οργάνωση -> περισσότερη τάξη -> αναποφεύκτη αύξηση εντροπίας -> εισαγωγή του χάους και αυτοδιάλυση του συστήματος.
    Και αντιγράφω ένα ωραίο κομμάτι από τον Σπινραντ:
    "Όσο πιο οργανωμένη, και επομένως αφύσικη, αντιεντροπική είναι μια κοινωνία, τόσο περισσότερη κοινωνική ενέργεια απαιτείται για να διατηρηθεί αυτή η κατάσταση. Και από που αποκτιέται αυτή η κοινωνική ενέργεια; Μα, με το να οργανώνεται η κοινωνία έτσι ώστε να την παράγει! Πράγμα, που όπως καταλαβαίνετε, απαιτεί ακόμη μεγαλύτερη τάξη στη συνέχεια. Που με τη σειρά της δημιουργεί την απαίτηση αυξημένη κοινωνική ενέργεια, ένας φαύλος κύκλος που διευρύνεται με γεωμετρική πρόοδο όσο η κοινωνία επιχειρεί να επιτύχει την απόλυτη τάξη.
    Όσο μεγαλύτερη οργάνωση επιδιώκει μια κοινωνία, τόσο πιο οργανωμένη πρέπει να γίνει για να διατηρήσει την αρχική τάξη, αντλώντας όλο και περισσότερη κοινωνική ενέργεια, χωρίς ποτέ να καλύπτει τις απαιτήσεις. Επομένως, όσο πιο οργανωμένες είναι οι κοινωνίες, τόσο λιγότερη τυχαιότητα μπορούν να ανεχθούν στο εσωτερικό τους.
    ...συνεπώς μια οργανωμένη κοινωνία που βασίζεται στην τάξη περιέχει το σπόρο της ανατροπής της, αφού είναι αδύνατο να αντισταθεί στην εγγενής της ροπή προς το χάος (εντροπία). όσο μεγαλύτερη η τάξη, τόσο πιο έντονη η αντίφαση."

    AntwortenLöschen
  8. @ κοσμοναύτη,

    Μπα, θα ψοφίσουν ακόμα πιο γρήγορα!

    Αλλα το απόσπασμα του Σπίνραντ είναι έξοχο,

    μερσί

    AntwortenLöschen
  9. http://www.eksegersi.gr/keimena12/580/Hopenhagen.htm
    (γνωστά όλα αυτά, αλλά δεν παύει να έχει ενδιαφέρον)

    AntwortenLöschen
  10. Επίσης, ξανά στο προσκήνιο:
    http://www.eksegersi.gr/keimena12/580/ksana.htm

    AntwortenLöschen
  11. γειά σου φίλε

    @ Ab Irato,

    Συμπτωματικά διαβάζω το 6 βαθμοί του Mark Lynas και κάνει πολλές αναφορές στον James Xansen.

    Οσο για την Κοπεγχάγη, του κ. μας τα εννιάμερα!!!

    Εδω υπάρχει ένδειξη για πτώση του ΑΕΠ κατα 5-6 %αίες μονάδες και ξεσηκώνουν κόσμο, σκέψου να πάρουν σοβαρά την πρόκληση του κλίματος και να μειώσουν την παραγωγική δραστηριότητα κατα 50% που θα είχε κάποιο νόημα η συζήτηση.

    Πως το είπες; Ο ανθρωπος ήρθε τελευταίος και θα φύγει πρώτος.

    Ετσι μου φαίνεται και μένα, αλλά θα παρασύρει μαζί του και πολλές χιλιάδες άλλα ήδη που δεν φταίνε σε τίποτα.

    Και για να επιστρέψουμε στην Κοπεγχάγη,

    Αυτοί (δηλ. οι ηγέτες του κόσμου) πάνε εκει (στην Κοπεγχάγη και σε κάθε Κοπεγχάγη) για να φάνε αηδονόγλωσσες με μπελούγκα, να μπεκρουλιάσουν με ντοπερινιόν και να σφύξει ο ένας το χέρι του άλλου, φτάνοντας σε οργασμό μόλις το χέρι του πολυχρονεμένου μας σουλτάνου αγγίξει τα ακροδάχτυλα τους.

    AntwortenLöschen
  12. Η τελευταία παράγραφος του τελευταίου σχολίου σου, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί "εδάφιο από το Καμα Σούτρα της παγκοσμιοποιημένης εξουσίας"...

    AntwortenLöschen

καλημέρα και καλά σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...