Ορυκτός πλούτος στην Β. Ελλάδα |
Παρότι δεν είμαι καθόλου φαν του Π.Κ. μου ήρθε στο μυαλό η θέση του για το καπιταλιστικό σύστημα παραγωγής και διανομής του πλούτου του πλανήτη μας.
«Το γεγονός ότι κατέρρευσε το σοβιετικό μοντέλο δεν σημαίνει ότι αποκλείεται να καταρρεύσει και το καπιταλιστικό».
Ωστόσο, το μεγάλο ζήτημα σήμερα δεν είναι η κατάρρευση του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής, αλλά η κατάρρευση του πολιτισμού και η εκτροπή της ανθρώπινης κοινωνίας σε μία άνευ προηγουμένου βαρβαρότητα.
Δεν μπορεί να μείνει κάτι όρθιο, όταν η μόνη λογική κάθε δράσης είναι το κέρδος και το χρήμα.
Τώρα τελευταία ακούμε από παντού ακόμα και από «αριστερές» τοποθετήσεις, ότι η Ελλάδα έχει μεγάλο ορυκτό πλούτο, γι αυτό θέλουν να μας υποδουλώσουν για να τον αρπάξουν.
Η απάντηση σ αυτήν την άποψη είναι πολύ απλή: Δεν χρειάζεται να μας υποδουλώσουν για να αρπάξουν τον πλούτο μας, το κάνουν όποια ώρα θέλουν και μάλιστα διαθέτουν όλα τα μέσα για να πείσουν τον ελληνικό λαό, ότι όλα γίνονται για το καλό του.
Ο πολύ σοβαρός αναλυτής –οικολόγος Φόστερ, στο σχετικά μικρό βιβλίο του «Οικολογία και καπιταλισμός» αναφέρει πολλές περιπτώσεις όπου υποστηριχτές μιας οικολογικά καταστροφικής δραστηριότητας, που πραγματοποιείται με στόχο το κέρδος, δεν υπήρξαν μόνο οι εταιρείες που καρπώνονταν αυτό το κέρδος, αλλά και οι εργαζόμενοι, προκειμένου να μην χάσουν ακόμα και ένα πενιχρό μεροκάματο.
Δείτε αυτό το βίντεο, που το πήρα, από το άκρως ενδιαφέρον ιστολόγια της antigold και θα καταλάβετε τι εννοώ.
Δυστυχώς μπορώ κι εγώ να επιβεβαιώσω αυτό που γράφει ο άγνωστός μου κ. Φόστερ για τους εργαζόμενους που στηρίζουν καταστροφικές δραστηριότητες για να μη χάσουν το μεροκάματο. Συμβαίνει στα μεταλλεία της Χαλκιδικής και υποθέτω ότι δεν είναι μοναδική η περίπτωση.
AntwortenLöschenΣυμβαίνει, και όχι μόνο τώρα που οι δουλειές είναι σπάνιες, αλλά εδώ και δεκαετίες. Δυστυχώς επίσης μερικές φορές δεν μιλάμε απλά για "στήριξη" αλλά και για τραμπουκισμους και τρομοκρατία. Δέκα χρόνια πριν ήταν αυτό το περιστατικό http://antigoldgreece.wordpress.com/2001/12/15/tvx-terrorism/
και τώρα η πόλωση στην περιοχή είναι ακόμα μεγαλύτερη.
Η προπαγάνδα καλά κρατεί και οι εταιρείες πότε εκβιάζουν με απολύσεις, πότε δελεάζουν με προσλήψεις. ΜΙα καρότο, μια μαστίγιο. Και για να καταλάβεις για τι είδους δουλειές μιλάμε, πρόσφατα η Ελλ. Χρυσός πήρε 50 άτομα με 600 ευρώ το μήνα! 600 ευρώ για να δουλεύεις σαν τον αρουραίο στις στοές των μεταλλείων και να κινδυνεύει η ζωή σου κάθε μέρα!
Και ναι... όλα γίνονται για το καλό μας, να έχουμε δουλειές, να έχουμε βιομηχανία, πώς αλλιώς θα επιβιώσουμε, μαζί τα φάγαμε, η Τρέμη κι ο Πρετεντέρης αναλαμβάνουν να πείσουν τον Ελληνικό λαό.
Καλησπέρα!
Καλησπέρα χρυσαφένια,
AntwortenLöschenΔεν προσθέτω τίποτα καινούργιο. Η εργατική τάξη στις περισσότερες των περιπτώσεων, υπερασπίζεται στενά ταξικά συμφέροντα, δηλαδή τα φτωχά λογιστικά της ζητήματος.
Αν στήσεις αυτί θα ακούσεις την περιούσια τάξη να ψιθυρίσει με την παράνοια που της γεννά η αθλιότητα.
- Βγάζω ψίχουλα και είμαι διατεθειμένη να θυσιάσω το περιβάλλον γι αυτά τα ψίχουλα, ακόμα και όταν αυτά γίνονται τοξικά και πεθαίνουν και τα παιδιά μου .
Δεν υπήρχε λόγος να αναφερθώ στο εξαίρετο δοκίμιο του Φοστερ, καθόσον είναι γνωστές αλήθειες. Τον αναφέρω παρεμπιπτόντως, διότι στην ανάλυση του κάνει πεντακάθαρο με πολλές αναφορές την αδυναμία του καπιταλισμού να υπερασπίσει το περιβάλλον. Σ’ αυτή την αντιπαλότητα, ακόμα και η εργατική τάξη, χάνει το δρόμο της και συστρατεύεται με τους καπιταλιστές.
Και οι τραμπουκισμοί της εργατικής τάξης δεν λείπουν καθόλου από τον αγώνα υπέρ της φύσης. Γιατί αυτοί που υπερασπίζονται το περιβάλλον, συνήθως δεν έχουν θέση στην παραγωγή και όλα τα μέσα που διαθέτουν είναι «θεωρητικά». Δεν είναι δηλαδή άμεσα ορατά. Αλλά ακόμα και όταν γίνουν ορατά, ο φτωχός θα σκύψει το κεφάλι στην μοίρα του. Βλέπεις η πείνα είναι τόσο ισχυρή, που το πνεύμα λυγίζει πολύ εύκολα και παραδίδεται. Ο άνθρωπος στον καπιταλισμό μεταμορφώνεται σε ακρίδα που θα ψοφήσει όταν θα έχει φάει όλο τον αγρό.
Παναγιώτης Κονδύλης: Το έθνος στην πλανητική εποχή – Tο μέλλον του έθνους στην Eυρώπη του αύριο
AntwortenLöschenΠλήρη τα 2 άρθρα στην "Καθημερινή" (1996) σε μορφή html – μαζί, σε κοινή ανάρτηση
http://aftercrisisblog.blogspot.com/2013/06/t-e.html