Friday, 29 June 2007

Wir brauchen keinen Hurrikan!

Δεν χρειαζόμαστε κυκλώνες
Δεν χρειαζόμαστε τυφώνες,
Γιατί όσο τρόμο μπορούν αυτοί να προκαλέσουν
Μπορούμε να το κάνουμε εμείς οι ίδιοι!
Μπέρτολντ Μπρέχτ, Η άνοδος και η πτώση της πόλης Μαχαγκόνι

Εμπρός λοιπόν, ας ριχτούμε με αφοσίωση στο ανίερο έργο μας!
Εμπρός να ξεριζώσουμε όλα τα δένδρα.
Στη θέση τους πανέμορφες πολυκατοικίες θα φυτρώσουν
Ας σκοτώσουμε και τα πουλιά
Μας κουτσουλάνε τα γυαλιστερά μας αμάξια
Και τα πεζοδρόμια, ονειρικές θέσεις για πάρκινγκ θα τα κάνουμε.
Εμάς, τίποτε δε μας φοβίζει.
Φωτιές θ ανάψουμε παντού.
αφού τον κόσμο για τα παιδιά μας τον έχουμε ήδη στείλει στο διάβολο.

24 comments:

alterapars said...

Προς τι η έκπληξη, η απορία, η οργή και η αγανάκτηση; Σε τι ωφελούν τα κροκοδείλια δάκρυα; Έχουμε (το ανθρώπινο γένος) ήδη επιλέξει εδώ και πολύ καιρό και η απόφασή μας μοιάζει οριστική και αμετάκλητη: "ανάπτυξη", υπερπαραγωγή και φρενήρης κατανάλωση, ακόρεστη κερδοσκοπία, αδυσώπητη κυριαρχία στη φύση και ανηλεής κατασπατάληση των πόρων που αυτή μας χαρίζει απλόχερα και ανιδιοτελώς.

Ομοίως και στα καθ' ημάς: οι προσδοκίες που δικαιούται να έχει μια κοινωνία είναι απόρροια των προτεραιοτήτων που θέτει. Όταν οι βασικές μας επιλογές είναι τύπου Eurovision, Champions League, νυχτομάγαζα, beach bars, Ολυμπιακοί Αγώνες της μίζας και της ντόπας, αραλίκι μετά φραπόγαλου και, γενικώς, σαχλαμάρα και κουτοπονηριά, μοιραία και αναπόφευκτα δεν μπορούμε να συνυπάρξουμε με το αυθύπαρκτο και το φυσικό - μας ταιριάζει μόνο το πλαστό και το τεχνητό.

Συν τοις άλλοις, είναι ανόητο να προσδοκούμε πως θα διατηρηθεί από μόνο του κάτι για το οποίο αδιαφορούμε (και, συνήθως, το υπονομεύουμε διότι δεν το θεωρούμε αρκετά κερδοφόρο). Η χθεσινή καταστροφή δεν είναι κάτι το πρωτόγνωρο. Είναι μια διαρκής κι επαναλαμβανόμενη κατάσταση σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη. Ανεξαρτήτως αν οι αιτίες παρόμοιων συμφορών ανάγονται σε πρόθεση, αμέλεια, μη ανθρώπινους αστάθμητους παράγοντες κλπ, ο κοινός παρονομαστής είναι η ανθρώπινη αδιαφορία και αβελτηρία. Αρκεί να δούμε τι είδους κινητοποίηση υπάρχει όταν πρόκειται για το βραχυπρόθεσμο (και βραχύβιο) υλικό συμφέρον μας.

Οι επιλογές μας, τόσο σε ατομικό επίπεδο όσο και σε ευρύτερη κλίμακα, μας οδηγούν σε ατραπούς οι οποίες, όχι σπάνια, αποδεικνύονται μονόδρομοι που οδηγούν σε οδυνηρά αδιέξοδα. Αυτό, όμως, για να το αντιληφθεί κάποιος πρέπει να μπορεί να δει λίγο πιο πέρα από τη μύτη του...

Υ.Γ.1 Σκέψεις που εξέφρασα τον Αύγουστο του 2006, μετά τις πυρκαγιές στη Χαλκιδική. Τίποτα δεν έχει αλλάξει...

Υ.Γ.2 Αναρωτιέμαι (τρόπος του λέγειν, διότι νομίζω πως ξέρω) γιατί οι άνθρωποι εξακολουθούν να τεκνοποιούν. Δεν απορώ για τη χύδην πολτοποιημένη μάζα, αλλά για όσους/όσες διαθέτουν εγνωσμένες και ουσιαστικές ευαισθησίες...

αθεόφοβος said...

Στα σχόλια του ο kairos περιγράφει αναλυτικά για την φωτιά στην Πάρνηθα.

Νίκος said...

Θα προσθέσω πως αφού καταστρέψαμε την Αττική χτίζουμε τώρα Ελικώνα, Παρνασσό, Βαρδούσια, Ζήρια, Χελμό και κάθε δάσος .Θα επιβάλουμε με νόμους αυστηρούς τον δικό μας τρόπο ζωής και αν το δάσος δε συμμορφωθεί θα υποστεί τις πρέπουσες κυρώσεις.

roidis said...

δεν μπορώ. δεν μπορώ.δεν μπορώ. δεν μπορώ. δεν μπορώ. δεν μπορώ. δεν μπορώ. δεν μπορώ!

Mirage said...

Απλά, απλούστατα είμαστε πολύ λίγοι και εντελώς αδύναμοι ... αλλά και εμείς ακόμη βλέπουμε προς τον Άλλον και όχι προς τα Εμπρός! Πάλι υποθέσεις συνομωσίας (εμπρηστές, οικοπεδοφάγοι), οι Κλιματικές Αλλαγές στο περιθώριο.

Αλλά έτσι και αλλιώς είμαστε που είμαστε ελάχιστοι δεν προλαβαίνουμε να κάνουμε και τίποτα, διότι ο χρόνος τελειώνει. Οι αλλαγές μάλλον είναι μη αναστρέψιμες. Τον χειμώνα πλημμύρες και του χρόνου το καλοκαίρι πιο δυνατές φωτιές. Η Ange-ta τα έχει προφητεύσει, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε.

Αλλά έτσι είναι ο άνδρας, ενθουσιώδης, νομίζει πως ΜΟΝΟΣ του μπορεί να αλλάξει τον Κόσμο! Εδω ούτε γνωρίζει πως ούτε μπορεί να ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΟΥ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ!!

Εγω απλά πενθώ.

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ said...

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ!
Πικρές αλήθειες...

Γλαρένια δάκρυα

Mirage said...

Για μια έγκαιρη ενημέρωση για το ζήτημα θα πρέπει να διαβάσετε το

http://biostore-aloa.blogspot.com/2007/06/blog-post_29.html

ange-ta said...

Καλημέρα σε όλους,

Δύσκολο να βρείς λόγια να μιλήσεις γι αυτή τη συμφορά.
Και εντούτοις αυτοί οι αναίσθητοι που μας κυβερνάνε, εχτές ήταν λαλίστατοι.
Για να πουν τα ίδια και τα ίδια και τα ίδια και τα ίδια.
Αυτοί οι αυτιστικοί της εξουσίας, που δεν έχουν να πουν τίποτα!
Θρηνώ και πενθώ και τρομάζω για τις χειρότερες μέρες που θα έρθουν.
Γιατί, τεκνοποιούν οι ακόμα σκεπτόμενοι, αναρωτιέται ο alterapars.
Μα για να κληροδοτήσουν στα παιδιά τους, σπίτια, μετρητά, ομόλογα, κότερα, αυτοκίνητα, αροπλάνα, σε έναν κόσμο, που τα δένδρα θα είναι στα μουσεια, το νερό θα είναι είδος σπάνιο, οι θάλασσες θα είναι βρώμικες και μολυσμένες, ο λαμπρός μας ήλιος θα προκαλεί καρκίνο και εκγαύματα, αφου όλα τα φυσικά φίλτρα της ατμόσφαιρας θα εχουν καταστραφεί, ο αέρας θα βρωμάει τσιμέντο,
tα κουνούπια, οι κατσαρίδες και τα ποντίκια θα μας χαιρετάνε πανευτυχισμένα, γιατί θα είναι οι κυρίαρχοι του κόσμου μας.
Ενας λαμπρός ωραίος κόσμος!

Vangelis said...

Το Πήλιο ακόμη καίγεται
Πάνε τέσσερες ήμερες τώρα…
Το Πήλιο στάθηκε άτυχο.
Κάηκε μαζί με την Πεντέλη, τον «εθνικό δρυμό».
Έτσι όλα τα μέσα εναέριας πυρόσβεσης επιχειρούν εκεί.
Στο Πήλιο μόνο !!! δυο !!! αεροπλάνα.
Τα κανάλια των Αθηνών, έχουν μεγαλύτερη εμβέλεια.
MoreInfo

ange-ta said...

Μόνο δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα,
Vαngeli μου,

και πόσα πολεμικά;
Μόνο δύο πυροσβεστικά!
Σε μια χώρα με βουνά που το καλοκαίρι κάθε χρόνο τα περιμένει η ίδια τύχη!
Πόσα δισεκατομμύρια ζωές χάθηκαν;
Πόσα εκατομμύρια όντα κατοικούν επάνω σ ενα δένδρο;
Μόνο δύο πυροσβεστικά!!

Greg said...

και έχουμε ξεχάσει φυσικά όλοι να μιλήσουμε για το ανύπαρκτο (άρα είμαστε συνένοχοι όλοι) εθελοντικό κίνημα!

Ζείς μέσα ή δίπλα σ' ένα δάσος. Προφανώς κάποια στιγμή θα αντιμετωπίσεις τη φωτιά. Περιμένεις από τον Πολύδωρα; ΚΙ' ΑΝ ΝΑΙ, ΓΙΑΤΙ;

ange-ta said...

Greg,
Αμ το είπες, αμ θα το κάνουμε!
Θα αναλάβουμε την αναδάσωση του δρυμού!
Α το πάρουμε στα σοβαρά ΟΛΟΙ οι μπλογκεράδες θα κάνουμε θαύματα
Πρώτα από όλα χρειαζόμαστε ενα γεωπόνο, να μας πεί πού θα βρούμε φυτώρια και πως μπορούμε να φυτέψουμε και εμείς φυτώρια.
Μετά πότε είναι η εποχή του φυτέματος.
Αλλα κυρίως χρειαζόμαστε κόσμο
τι λες το ξεκινάμε;;
Ζητούνται εθελοντές!

Νίκος said...

Να σου πω κάτι που θα σε ξαφνιάσει;;
Το καμένο δάσος χαλεπίου Πεύκης το μόνο που θέλει για να ξαναγίνει είναι να προστατευθεί από τη βόσκηση (που παράνομα θα γίνει)και να αφεθεί ήσυχο από εργολαβίες αναδάσωσης. Έχει φοβερούς μηχανισμούς αναγέννησης. Στο bloc μου ασχολιέμαι πολλές φορές με το θέμα. Γράφεις ενδιαφέροντα θέματα.

Greg said...

Και να αποσυρθούν τα καμμένα! Αν και αυτό μιας και εμπεριέχει κέρδος, θα αναλάβουν ταχύτατα οι έμποροι (είτε ξυλείας για καύση, είτε παραγωγής mdf) να το κάνουν!

Αλλά ο κόσμος πέραν του εθελοντισμού πρέπει να αυτοδικήσει!!! Το εννοώ και ας φαίνεται φασιστικό. Και λέω "φαίνεται" διότι έχουμε πόλεμο και οι συνθήκες είναι διαφορετικές...

Παράδειγμα: Χθές βράδυ βρίσκομαι (στο πίσω κάθισμα) σε αυτοκίνητο που κινείται από Αγ. στέφανο προς Αθήνα. Προηγείται ανοικτό τζιπάκι με τρία κωλοπαίδια που η συμπεριφορά τους στο δρόμο είναι ήδη επιχείρημα για ξυλοδαρμό. Τέλος πάντων, μόλις φτάνουμε στη διασταύρωση του Διονύσου το ένα από αυτά πετάει το τσιγάρο με στυλάκι μέσα στο δ'ασος (αρχ'ίζει σ' αυτό το σημείο)

Παρά τις παρακλήσεις μου να κρατήσουν τον αριθμό και να τους προλάβουμε πιο κάτω (εγώ κατά δήλωσή μου :-D αναλάμβανα τους δύο και άφηνα τον άλλο στις δύο γυναίκες και στον φίλο μου) δεν εισακούσθηκα δυστυχώς... Κάποια μέρα "φυσικά" θα κλάψουμε κάποιο δάσος λόγω του αληταρά αυτού, ενώ αν τον εύρισκε σήμερα το πρωί η απαράδεκτη μάνα του στη γράνα, θα έκλαιγε μόνον αυτή! Συμφέρει!

cropper said...

ange-ta,
αυτό το μπανεράκι για το περιβάλλον βγάλ' το, κορίτσι μου. Κανείς δεν του δίνει σημασία.
Η μόνη λύση είναι όσα λέει ο greg κι εδώ και στο blog του. Τουλάχιστον, μια ικανοποίηση όσο κρατάει η οργή.
Η καταστροφή συνεχίζεται και μην μου μιλάτε για αναστρέψιμη πορεία. Πότε, από τότε που εμφανίστηκε το είδος του ανθρώπου πάνω στη Γη, η φύση πήρε έστω κι ένα μικρό ποσοστό γι' αυτά που δίνει;
Ο ινδιάνος τό 'πιασε το νόημα αμέσως. "Η απληστία των χλωμών προσώπων θα τα καταβροχθίσει όλα ... Από δω και μπρος η ζωή τελείωσε ..."

quartier libre said...

ΠΡΕΠΕΙ ΘΕΣΜΙΚΑ,

-Τοπική Αυτοδιοίκηση, ΜΚΟ, Τέχνη, Πολιτισμός, Πολιτικοί φορείς, Νομαρχίες, Περιβαλλοντικές οργανώσεις, Συνδικαλιστικά Σωματεία-

ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΘΕΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ.

ΝΑ ΣΥΜΒΑΛΛΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ.

ΑΝ ΘΕΛEΙΣ, ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ !

Νίκος said...

Πριν μερικές μέρες κουβεντιάζοντας με κάποιους παλιούς μου είπαν για ένα μικρό νησί στη Σκόπελο το νησί μου, που το λένε Δασιά. Αυτό είναι κατάφυτο από πεύκα.
Το 1954 πήρε φωτιά. Ο κόσμος από το Κλήμα, τη Γλώσσα και τη Σκόπελο πήγαν με βάρκες και την έσβησαν .Παρόλο που ήταν μικρό νησί 100 περ. στρ. και μακριά από τη στεριά. Βγάλε συμπέρασμα μόνη σου. Πόσοι πάνε τώρα στις φωτιές; Απ’ το νησί μου ;; Κανένας!!!

ange-ta said...

Σε όλους,

Νομίζω, ότι έφτασε η ώρα να κάνουμε κάτι για το περιβάλον μας!
Θα πρέπει να είναι κάτι παραπάνω από μια συντονισμένη διαμαρτυρία, όπως με την Αμαλία

Νίκο, εσύ πρέπει να ξεκινήσεις, που φαίνεται να ξερεις απο δασολογία.

Κάνε ένα πόστ, που θα πρέπeι να το ανεβάσουμε όλοι μας, και να έχει κάποιες γενικές γραμμές πλοήγησης!!

Οχι άλλη κλαψούρα!

Προς το παρόν είμαι σε διακοπές, αλλά Πέμπτη είμαι πάλι πίσω.

Εγώ, ότι και να αποφασίσετε είμαι μέσα
Στη βράση κολάει το σίδερο

Νίκος said...

Ange-ta: Έχει πολλά μορφωμένα παιδιά όπως αυτός που γράφει το ποστ «υγιεινή διατροφή»που έχουν πραγματικές γνώσεις. Εγώ τσοπάνης άνθρωπος είμαι «μελισσάς». Αυτά που ξέρω είναι από πείρα και μόνο. Με το ζόρι έμαθα το διαδίκτυο.
Όμως είμαι μέσα και όπου μπορώ να βοηθήσω.

Νίκος said...

www.biostore-aloa.blogspot.com
Διάβασε αυτή τη σελίδα.

ange-ta said...

Σε όλους που νοιάζονται για αναδάσωση, έχει δημιουργηθεί ενα ιστολόγιο:
http://act-parnitha.blogspot.com/

Νίκο, και Mirage ευχαριστώ για λινκ, πάρα πολύ ενδιαφέρον!

Νίκο σε ζηλεύω, που ασχολείσαι με αυτά τα θεία πλάσματα τις μέλισσες.
Ο παππούς είχε 160 μελίσσια.
Εγώ λατρεύω το μέλι.
Ξέρεις, ότι σήμερα οι μέλισσες κινδυνεύουν απο τα κινητα τηλέφωνα;
Η είναι μύθος;;

Νίκος said...

/Μας ήρθε η πληροφορία από Αμερική. Εδώ δεν έχει επιβεβαιωθεί.
Επειδή μαζεύω στοιχεία για τα ρέματα που αποτελούν φυσικές ζώνες με τα πλατύφυλλα «πλατάνια κ.α.» για τα δάση Χαλεπείου Πεύκης και τις αρνητικές επιπτώσεις που έχουν οι γεωτρήσεις στις ζώνες πλατύφυλλων, είδα και από κοντά πόση ζημιά κάνει η βόσκηση από τα γίδια. ¨Έπονται φωτογραφίες

zouri1 said...

και παρ ολα αυτα του χρονου,θα συζηταμε για ενα αλλο καμένο βουνο.

ange-ta said...

Γι αυτό ας βουτήξουμε το ταύρο από τα κέρατα. Θα φάμε βέβαια κλωτσές, αλλά ας το προσπαθήσουμε!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...