Mittwoch, 23. März 2011

Γιατί καίνε ακόμα οι πυρηνικοί σταθμοί στην Φουκουσίμα



Αλήθεια, γιατί σημειώνονται ακόμα υψηλές θερμοκρασίες στους πυρηνικούς σταθμούς παρότι είναι εκτός λειτουργίας;

Γιατί, τα (ραδιενεργά) υλικά, που βρίσκονται στην καρδιά του αντιδραστήρα συνεχίζουν να διασπώνται με «φυσικό» ρυθμό, χωρίς εξωτερικό ερέθισμα (δηλαδή χωρίς τον βομβαρδισμό τους με σωματίδια). Κάθε διάσπαση παράγει καινούργια υλικά (π.χ. Τελλούριο 133, το οποίο εν συνεχεία διασπάται σε Ιώδιο 133). Έτσι, ενώ η μάζα του ουρανίου 235 μειώνεται, αυξάνει η μάζα των άλλων ραδιενεργών υλικών, εκλύοντας ανεξέλεγκτα πλέον μεγάλες ποσότητες θερμότητας. Η θερμότητα αυτή ονομάζεται (decay heat ) θερμότητα μεταστοιχείωσης , πέφτει μεν με πολύ γοργούς ρυθμούς, (εκθετικά) αλλά παραμένει τόσο μεγάλη, ώστε να απαιτείται η ψύξη του υλικού με νερό, για 5 χρόνια, όπως προείπαμε.

Η Βίκυ έχει μια ταμπέλα με τις τιμές αυτής της ενέργειας .


Υπό κανονικές συνθήκες μια φορά το χρόνο, το ένα τρίτο του καύσιμου υλικού ανανεώνεται με καινούργιο. Το καμένο υλικό το τοποθετούν σε ειδικά δοχεία με νερό και συνεχίζουν να το ψύχουν για πέντε συναπτά έτη!!!
Σ αυτό το ….σύντομο χρονικό διάστημα τα ραδιενεργά υλικά έχουν μεταστοιχειωθεί σε άλλα υλικά σταθερά που δεν είναι πια ενεργά. Τότε τα μεταφέρουν στα λεγόμενα δοχεία CASTOR® και ανάλογα με την απομένουσα θερμότητα αποφασίζεται πώς θα γίνει η διαχείριση των αποβλήτων.

Πόσο μεγάλη είναι αυτή η ενέργεια στο Φουκοσίμα;
Σύμφωνα με την Ταμπέλα της Βικυ:
Φουκουσίμα 1 Daiichi την ώρα του σεισμού ήταν τρεις αντιδραστήρες στο δίκτυο.
Συνολική θερμική ισχύς περίπου 5900 MWt
αμέσως μετά το black out λόγω σεισμού =5600*6.5% = 364 MW
ένα λεπτό μετά =5600*3.2% = 180 MW
μια ώρα μετά = 5600*1.6% = 90 MW
μια μέρα μετά = 5600*0.8% = 45 MW

Φουκουσίμα 2 Daini την ώρα του σεισμού ήταν τέσσερεις στο δίκτυο.
Συνολική θερμική ισχύς περίπου 5900 MWt
αμέσως μετά το black out λόγω σεισμού =5600*6.5% = 847 MW
ένα λεπτό μετά =13000*3.2% = 417 MW
μια ώρα μετά = 13000*1.6% = 208 MW
μια μέρα μετά = 13000*0.8% = 104 MW

Τεράστια ποσά εκλυόμενης θερμότητας ένα μέρος της οποίας πήγε στη θάλασσα, ένα μέρος στον αέρα, ένα μέρος προκάλεσε έκρηξη στα κτήρια και ένα μέρος απάγεται με την προσχεδιασμένη διαδικασία ψύξης, όταν αυτή η διαδικασία είναι σε ισχύ και δεν έχει πάθει βλάβη.

Σήμερα, 12 μέρες μετά τον σεισμό η θερμότητα μεταστοιχείωσης των τριών αντιδραστήρων που έχουν πρόβλημα στο σύστημα ψύξης ανέρχεται σε περίπου 11 MW. Πολύ μεγάλη ισχύς για να την καταπνίξουν με πυροσβεστικούς κρουνούς.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen

καλημέρα και καλά σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...