Τι κάνουν τα πιο λαμπρά μυαλά του πλανήτη μας 100 μέτρα κάτω από τη γη ψάχνοντας για σωματίδια και θεϊκά μποζόνια;
Μα είναι τόσο φανερό: Ψάχνουν για αστέρια!
Το CERN (Conseil Européen pour la Recherche Nuckaire), ιδρύθηκε το 1954 και είναι μια ευρωπαϊκή οργάνωση για την έρευνα στην πυρηνική φυσική.
Τα πρώτα κράτη μέλη ήταν:
Βέλγιο, Δανία, Γερμανία, Γαλλία, Ελλάδα, Μ. Βρετανία, Ιταλία, Ολλανδία, Νορβηγία, Αυστρία, Σουηδία και Ελβετία. Αργότερα προστέθηκε η Φινλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Ισπανία Τσεχία και Ουγγαρία.
Σήμερα απασχολεί 2600 άτομα ως μόνιμο προσωπικό και πάνω από 8.300 ερευνητές – επισκέπτες από 80 χώρες.
Οι διαθέσιμοι πόροι είναι από τα κράτη μέλη, αλλά και από την βιομηχανία κατευθείαν, καθόσον παραπλήσιες εφευρέσεις έχουν δώσει μεγάλη ώθηση στη τεχνολογία. Το internet* είναι εφεύρεση του CERN και όχι των αμερικάνων, όπως πιστεύεται.
Το budget του, από ότι μπόρεσα να βρω, δεν ξεπερνάει το ένα δις ευρώ, πράγμα που δεν μου φάνηκε ιδιαίτερα υψηλό, αν σκεφτείτε ότι το Χάρβαρντ έχει 3 δις και 25.000 προσωπικό!!!
Το τελευταίο επίτευγμα του CERN, είναι ένας σούπερ επιταχυντής σωματιδίων, (LHC Large Hadron Collider) μήκους 27 χιλιομέτρων, τοποθετημένος 100 με 150 μέτρα κάτω από τη γη. Για την κατασκευή του, εργάστηκαν 10.000 επιστήμονες και τεχνικοί από όλο τον κόσμο.
Σ αυτό το εκπληκτικό μηχάνημα επιταχύνονται ηλεκτρόνια και ποζιτρόνια, σε δύο αντίθετα ρεύματα που στο τέλος της εξτρεμιστικής αυτής κούρσας, και ενώ η ταχύτητα τους πλησιάζει οριακά την ταχύτητα του φωτός (300.000 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο) οδηγούνται σε μετωπική σύγκρουση. Κατά την σφοδρή αυτή σύγκρουση, δεν επιτυγχάνεται μόνο η διάλυση αυτών των σωματιδίων σε άλλα σωματίδια, αλλά δημιουργούνται και νέα επιπρόσθετα σωματίδια. Όσο μεγαλύτερη είναι η ενέργεια που απελευθερώνεται από την σύγκρουση, τόσο πιο πολλά και πιο μεγάλα είναι τα νέα σωματίδια. Τώρα, όταν ακούτε σωματίδια, μην φανταστείτε τίποτε μικρές ή λιγότερο μικρές μπιλίστες, που σπάνε ή που συγχωνεύονται μεταξύ τους σε άλλες μπιλίτσες. Κάθε σωματίδιο είναι ένα σύμπλεγμα κυμάτων. Σαν αυτά του Αιγαίου. Πότε κοντά, που σε βρέχουν συνέχεια και πότε μακριά, οπότε τα ταξιδεύεις ευχάριστα. Η ύλη βέβαια, στην μικρή της έκδοση, δηλαδή ο μικρόκοσμος δεν έχει χρώματα και αρώματα, αλλά οι επιστήμονες που τα ψάχνουν και κάθε τρεις και λίγο ανακαλύπτουν νέα, απέκτησαν φαντασία και χάρη.
Έτσι λένε: γοητευτικό κουάρκ, πάνω κουάρκ, κάτω κουάρκ, παράδοξο κουάρκ και άλλα πολλά ονόματα!
Τα υποατομικά σωματίδια ξεχύθηκαν στο σύμπαν, από το πουθενά, στις πρώτες στιγμές της δημιουργίας του, κατά την μεγάλη έκρηξη, τότε που η θερμοκρασία του σύμπαντος ήταν πολλά δις και τρις και βαλε και άλλα τρις εκατομμύρια βαθμοί Κέλβιν. Το νεοσύστατο σύμπαν ήταν μια σούπα από κουάρκ και αντικουάρκ. Από σωματίδια ύλης και σωματίδια φορέων δυνάμεων.
Με τον επιταχυντή LHC οι επιστήμονες του CERN επιδιώκουν να κατασκευάσουν, για απειροελάχιστο χρόνο, αυτήν την αρχέγονη σούπα και από εκεί να ψαρέψουν και το σωματίδιο της βαρύτητας, δηλαδή του σωματιδίου του Higgs.
Το όλο πείραμα έχει κύριο στόχο να επιβεβαιώσει και πειραματικά την θεωρία της γέννησης του σύμπαντος από μια μεγάλη έκρηξη, να επιβεβαιώσουν δηλαδή το ισχύον «παράδειγμα» όπως ονομάζεται στην επιστημονική διάλεκτο το παρόν γνωστικό πλαίσιο της αρχής του σύμπαντος. Ακόμα, ερευνώντας τη ζωή των νετρίνιων και τών αντινετρίνιων, να αποφανθούν για το μέλλον του σύμπαντος. Είναι δηλαδή ένα σύμπαν που διαστέλλεται μέχρι τον θερμικό του θάνατο ή είναι ένα σύμπαν που κάποτε θα σταματήσει να διαστέλλεται και θα συρρικνωθεί προς μια μεγάλη συρρίκνωση και μετατροπή της μάζας του σε ενέργεια, από όπου θα ξαναρχίσει μια άλλη ή μια παρόμοιο ιστορία;
Οι δοκιμές θα ολοκληρωθούν το 2010.
Είναι πολύ πιθανό να γεννηθούν για απειροελάχιστο χρόνο (όσο χρειάζεται το φώς να διαπεράσει ένα σωματίδιο) και μικρές μαύρες τρύπες, χωρίς καμιά απολύτως συνέπεια. Ο χρόνος είναι πάρα μα πάρα πολύ μικρός για να προλάβει να καταπιεί την γη, όπως διαδίδεται από το διαδίκτυο.
Όσοι έχετε διάθεση να πληροφορηθείτε από την πηγή τα παραπάνω, με πολύ ωραία αφήγηση και εξήγηση επισκεφτείτε την σελίδα του CERN. Θα βρείτε πολλά πανέμορφα βίντεο σε 4 γλώσσες.
Αξίζει το κόπο να τα δείτε. Εδώ, μόνο λίγα λόγια έγραψα για να σας προκαλέσω την περιέργεια.
***********************************************************************
Μαύρες τρύπες: σώματα με τόσο πυκνή μάζα, που η ταχύτητα διαφυγής από αυτό το σώμα είναι μεγαλύτερη από την ταχύτητα του φωτός. Άρα μια μαύρη τρύπα, δεν αφήνει ούτε το φως να διαφύγει από αυτό, οπότε καταπίνει κάθε υλικό που παγιδεύεται από το βαρυτικό της πεδίο. Ο χρόνος πάνω σε μία μαύρη τρύπα σταματάει να τρέχει.
Μεγάλη έκρηξη: Το σύμπαν και ο χρόνος γεννήθηκαν από μια «σφαίρα» μηδενικής μάζας και άπειρης ενέργειας. Τα κβαντικά φαινόμενα που επικρατούν στα πρώτα 10 εις την μείον 45 δευτερόλεπτα, είναι άγνωστων φυσικών Νόμων.
10 στην μείον 45 – 10 στην μείον 34: Χρόνος της μεγάλης ενοποίησης.
10 στην μείον 34 – 10 στην μείον 10: Σούπα από κουάρκ και αντικουάρκ.
10 στην μειον 10 – 1 δευτερόλεπτο: Εξαφάνιση των αντικουάρκ, δημιουργία πρωτονίων και μεσονίων.
1 – 3 λεπτά: Πρωτόνια, νετρόνια συνδέονται και σχηματίζουν πυρήνες υδρογόνου, ηλίου και λιθίου.
* Ubdate: οχι το ιντερνετ, αλλα το www (world wide web). βλ. σχόλια απο περιούσιος και vrennus
όταν με ρώτησαν σε πια τρόφιμα είναι κρυμμένο το μαγνήσιο, είπα...
-
*-1. στα σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως *
αγκινάρα,
μπρόκολο,
σπανάκι,
σέσκουλο,
γογγύλια.
*- 2. στους ξηρούς καρπούς και σπόρους όπως *
κολοκυθόσπορ...
vor 54 Minuten
Πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση! Μόνο που κυριαρχεί η άποψη ότι το Διαδίκτυο, όπως το ξέρουμε σήμερα, προέρχεται από το πρόγραμμα ARPANET (Advanced Research Projects Agency Network), που αναπτύχθηκε στα τέλη της δεκαετίας του '60 στις Η.Π.Α., προκειμένου να γίνεται η μεταφορά των πληροφοριών από πανεπιστήμιο σε πανεπιστήμιο.
AntwortenLöschenΕίναι πολύ πιθανό να γεννηθούν για απειροελάχιστο χρόνο (όσο χρειάζεται το φώς να διαπεράσει ένα σωματίδιο) και μικρές μαύρες τρύπες, χωρίς καμιά απολύτως συνέπεια.
AntwortenLöschenΚαι αυτό πως το ξέρουμε χωρίς τρομερή εμβάθυνση στη θεωρία; Δεν το ξέρουμε, το δεχόμαστε όπως μας το λένε οι ειδικοί. Οι συνάδελφοι των άλλων ειδικών που σχεδίασαν τα συστήματα ασφαλείας του Τσερνόμπιλ, που δημιούργησαν την τεχνολογία που συμβάλει στην τρύπα του όζοντος, που πλασσάρουν μεταλλαγμένα τρόφιμα ως ασφαλή, κλπ..
Είναι πολύ πιθανό να γεννηθούν για απειροελάχιστο χρόνο (...) και μικρές μαύρες τρύπες, χωρίς καμιά απολύτως συνέπεια. Ο χρόνος είναι πάρα μα πάρα πολύ μικρός για να προλάβει να καταπιεί την γη, όπως διαδίδεται από το διαδίκτυο.
Αυτό πως συνδυάζεται με το παρακάτω που γράφεις:
Ο χρόνος πάνω σε μία μαύρη τρύπα σταματάει να τρέχει.
Αγαπητή Ange-ta αυτό που δημιουργήθηκε στο CERN είναι το World Wide Web (www), οι ιστοσελίδες, δηλαδή, που έχουμε μάθει να βλέπουμε, και όχι το internet που βεβαίως προϋπήρχε (το internet είναι ο φορέας, το μέσον και όχι το μήνυμα - αν και κάποιοι εδώ θα πουν ότι το μέσον είναι το μήνυμα ;-) ). Το mail, τα newsgroups, ο πάλαι ποτέ gopher, αλλά και τα πιο μοντέρνα p2p πρωτόκολλα κλπ., όλα αυτά ύπάρχουν ανεξάρτητα του web.
AntwortenLöschenΓνωμοδότα, ο χρόνος σταματάει να τρέχει πάνω σε μια μαύρη τρύπα από τη σκοπιά της μαύρης τρύπας, όχι από τη σκοπιά του εξωτερικού παρατηρητή για τον οποίο ο χρόνο συνεχίζει να τρέχει κανονικά (δυστυχώς!) - τα «παράδοξα» της κβαντομηχανικής. Αν είναι πάντως να μας καταπιεί καμμιά μαύρη τρύπα, ας είναι, το προτιμώ από το να με καταπιεί καμμιά νταλίκα στην Κορίνθου - Πατρών.
@ Περιούσιε,
AntwortenLöschenκαλημέρα,
Τι να σου πώ, αυτό το λέει το ίδιο το CERN και μάλλον δεν θα λέει ψέματα, αλλά με τέτοιο όνομα: ARPANET τι να περιμένεις;; Άκου άρπανέτ. άρπαξε να χεις με άλλα λόγια. Κάποιος έλληνας κρύβεται από πίσω!!!
Τέλος πάντων, οι αμερικάνοι είναι πολύ ικανοί κλέφτες. Κλέβουν και εμπορεύονται. Το ίδιο έγινε με το δνο, με το έϊτσζ και με πάρα πολλά άλλα, που μας τα εμφανίζουν σαν αμερικάνικες ανακαλύψεις. Λέω δηλαδή......
@ Γνωμοδότη,
Τι να πω και σε σένα; Δεν είχα πρόθεση να γράψω άλλο ένα άρθρο για το τέλος του κόσμου. Αλλά δεν πιστεύω ότι θα καταφέρουν θερμοκρασίες της τάξης της πρώτης περιόδου της Μ.Ε. όπου όλοι οι Νόμοι της φυσικής παρουσιάζουν ανωμαλία!
Στη δεύτερη παρατήρηση, ανέφερα το χρόνο που χρειάζεται το φως για διαπεράσει ένα σωματίδιο, για να δείξω την τάξη μεγέθους του χρόνου αστάθειας μιας ενδεχόμενης μαύρης τρύπας.
Όχι, το χρόνο που χρειάζεται μια δέσμη φωτός (ας πούμε ένα ή περισσότερα φωτόνια) για να διαπεράσει αυτήν την ίδια ενδεχόμενη μαύρη τρύπα, που όπως αντιλαμβανόμαστε ΔΕΝ θα την διαπεράσει ποτέ, αφού αυτά τα φωτόνια θα τα καταπιεί!
Τέλος, σε διαβεβαιώνω, ότι ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ ΚΑΜΙΑ ΣΥΝΤΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ!!! Βάζω στοίχημα ότι έχω και δεν έχω!
Το ξέρεις το αστείο; Οταν ανακοινώθηκε η διέλευση του κομήτη του Χάλεϋ απο την γειτονιά μας, το ελληνικό αστεροσκοπείο δήλωσε, ότι δεν πρόκειτα να περάσει κοντα απο τη γη και η ουρά του δεν θα μας αγγίξει. Ηξερε, ότι αν γινόταν κάτι άλλο, δεν θα έμενε κανείς για να το διαψεύσει.
@ Vrennus,
AntwortenLöschenΣυγνώμη, αλλά δεν καταλαβα γρι! Σκέψου και να μην ήμουνα τεχνικός.
Μηπως μπορείς να το κάνεις πιο λιανά να καταλάβω τη διαφορά μεταξυ www και ιντερνετ?
Πρίν το ιντερνετ υπήρχε το μινιτελ των Γάλλων, απο όσο έχω καταλάβει οι αμερικάνοι κατάφεραν να το κάνουν εμπορικό προϊόν, ενω η τεχνολογία προϋπήρχε, απο τους γάλλους και το CERN.
@ Vrennus,
AntwortenLöschenΟ Γνωμοδότης έχω την υποψία ότι είναι φυσικός και σίγουρα ξέρει τα περί σχετικότητας του χρόνου!
Πάνω σε μια μαύρη τρύπα δεν υπάρχει ορίζοντας γεγονότων και ότι και να πούμε υποθέσεις θα είναι.
Ασε που μπορεί και να μην υπάρχουν καν μαύρες τρύπες.....
Αυτό που το βάζεις;;
Ποτέ δεν ήμουν καλός σ΄αυτά, λίγα καταλαβαίνω και νοιώθω να μεγαλώνουν τ΄αυτιά μου σαν του δρ.Σπόκ.
AntwortenLöschenAnge-ta χάρηκα πολύ που είδα σχόλιο σου στο blog του Σμυρναίου. Έσβησα το προηγούμενο σχόλιο μου εξαιτίας απαράδεκτου ορθογραφικού λάθος.
@ Κ.Υ.Π WALKING
AntwortenLöschenεγω πρέπει να σ ευχαριστησω, γιατι η σελίδα του Σμυρναιου ειναι πολύ ενδιαφέρουσα!
Λοιπόν θα πρέπει να σου πω, ότι ποτε δεν κλείνουμε τ αυτια μας σε οποιαδήποτε γνωση. Δεν είπα και καμια σοφία. Στο CERN Βάζουν μια αρμάδα σωματιδιων να τσουγκριστούν μεταξύ τους, με σκοπό να δημιουργησουν την αρχικη σούπα του σύμπαντος, έτσι όπως την έχουν σκεφτει και να την επιβεβαιώσουν.
Αυτό είναι όλο.
Τσουγράνε σωματιδια, παράγουν θερμότητα. Η θερμότητα είναι ενέργεια, η ενέργεια είναι μάζα.
E = mc2 (ενέργεια = μάζα χ ταχύτητα του φωτός στο τετράγωνο)
Πισ οφ κέικ!
Αν σε ρωτησει ο γυιός σου ή η μαμά σου, τι κάνουν στο cern, να ξέρεις.
Μην επιτρέπεις ποτέ στον ομιλητη της τιβι να ξέρει πιο πολλά απο σένα: Αρχή Νο 1!!
Αγαπητή Ange-ta, πολύ πριν υπάρξει ο Internet Explorer κι ο Firefox και όλο αυτό το ωραίο περιεχόμενο με τις φωτογραφίες τα link τα πολυμέσα κλπ κλπ., το World Wide Web δηλαδή, πολλοί από 'μάς (!) είχαμε e-mail, συζητούσαμε στα newsgroups, ψάχναμε μέσα από τον gopher και βεβαίως τα λέγαμε μέσα από το IRC. Όλα αυτά «πατούσαν» (και «πατάνε») στο internet το οποίο είναι πρωτόκολλο δικτύωσης (έτσι πολύ χοντρα) και όχι περιεχόμενο. Το web είναι περιεχόμενο και μπορεί να υπάρξει και χωρίς internet, πχ. ένας web server σε αδικτύωτο υπολογιστή που χρησιμοποιείται σαν help desk από πελάτες ξενοδοχείου ας πούμε. Το minitel δεν είχε σχέση με το CERN ούτε με το web.
AntwortenLöschenΩραίο το στοίχημα που βάζεις. Αν τελικά έρθει η συντέλεια του κόσμου πώς θα πληρώσεις το στοίχημα και σε ποιον;;; :-DDDD
@ vrennus,
AntwortenLöschenη παρασκευη και το σάββατο είναι οι μέρες που δουλεύω πολύ σκληρα και στρεσωδη. Θα διαβάσω αύριο με πολύ προσοχή αυτα περί www και τα λοιπά και αν δεν καταλάβω, θα σου πω!
αν καταλάβω πάλι θα σου πω. Τωρα πάω για ντοντο και σε καληνυχτίζω!
Γι αύριο έχω βαλει το ρολόι στις 6.00
αχ αυτη η σκλαβιά του επιούσιου!
Ωραίο το κεικ ange-ta, ευχαριστώ.
AntwortenLöschenkκαλησπέρα..ένα πολύ σημαντικό θέμα που λίγο έχει ακουστεί στην Ελλάδα..μπράβο που το δημοσίευσες
AntwortenLöschenΑχ αυτά τα αστέρια μας τα απομυθοποιούν.
AntwortenLöschenΜετά το φεγγάρι τώρα και τα αστέρια.
Και τι θα βλέπουν οι ερωτευμένοι???
Και τι θα λένε???
Για κουάρτζ??
Και που θα ορκίζονται???
Στα ποζιτρόνια??
Χαιρετώ με αγάπη.
H δική μου συνεισφορά εδώ
AntwortenLöschenhttp://notes-mirage.blogspot.com/2008/09/lhc.html
Είχα καιρό να γράψω πόστ, έχω και τα νεύρα μου με τους επιστήμονες έτσι και αλλιώς, όποτε μου βγήκε κάπως FAT ... ;)
@ Νίκο,
AntwortenLöschenτο ποιηματάκι της επόμενης ανάρτησης είναι για σένα