Η απληστία των Χλωμών Προσώπων θα τα καταβροχθίσει όλα, ό,τι υπάρχει στη Γη,αφήνοντας πίσω της μια τεράστια έρημο.
Πολλές φορές έχω θέσει το ερώτημα: Είναι ο άνθρωπος από τη φύση του καταστροφικός ή είναι το σύστημα, δηλαδή ο καπιταλισμός και μάλιστα η σημερινή πιο άγρια μορφή που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα ο φιλελευθερισμός, η αιτία που οδηγεί τον πλανήτη σε οικολογική κατάρρευση;
Η απάντηση είναι άμεση: Ο άνθρωπος εφηύρε τον καπιταλισμό, άρα ο άνθρωπος είναι υπεύθυνος. Αλλά ο άνθρωπος υπάρχει εδώ και πολλές χιλιάδες χρόνια.
Όπως λέγαμε στις αρχές του 2008, η γη στα γεράματά της, στα βαθειά της μάλιστα γεράματα, γέννησε τον άνθρωπο που εδώ και 5.000.000 χρόνια έζησε σε αρμονία με τα άλλα ζώα και φυτά.
Πως μεταμορφώθηκε σε τέτοιο άπληστο τέρας τους τελευταίους 6 αιώνες;
Διαβάστε την ιστορία της Τοζέρ και θα καταλάβετε γιατί για όλα φταίει ο καπιταλισμός, που δεν μπορεί να παράγει άλλη αξίας, εκτός από αυτή του χρήματος. Αλλά η ζωή δεν είναι χρήμα! Το χρήμα είναι μια εκτροπή της ανθρωπότητας, που αν θέλει να επιβιώσει πρέπει να το καταργήσει!
Η TOZEUR είναι μια μικρή πόλη της Τυνησίας με 20.000 κατοίκους, στην ΒΑ Σαχάρα. Είναι μια από τις διασημότερες οάσεις του πλανήτη. Ποτίζεται από περισσότερες των 200 πηγών και περιβάλλεται από ένα πανέμορφο φοινικόδασος 400.000 φοινικόδεντρων.
Είναι ένα πολύχρωμο σημάδι πάνω στην Σαχάρα και οι άνθρωποι έζησαν εκεί γενιές και γενιές μοιραζόμενοι με σοφία τα αποθέματα νερού. Το γεωργικό μοντέλο επιβίωσης στηρίζονταν στην ορθολογική χρήση του νερού που δεν αποτέλεσε ποτέ εμπορεύσιμο προϊόν, αλλά δώρο της φύσης που όφειλαν όλοι να το προστατέψουν και να το σεβαστούν.
Αιώνες οι κάτοικοι παρήγαγαν την απαραίτητη για την επιβίωση τους τροφή σε αρμονική συνύπαρξη με όλη την πανίδα και τη χλωρίδα της όασης.
Το 1990, έπεσαν ακρίδες και άρχισαν να καταστρέφουν αυτό που κανείς μέχρι τότε δεν μπορούσε να το εμπορευτεί. Το νερό! Το νερό αντί να ποτίζει τα δένδρα και τα ζώα της όασης άρχισε να ρέει σπάταλα και ασύστολα από τις βρύσες των ξενοδοχείων που κτίστηκαν σ αυτόν τον βιότοπο.
Η καλή μας η βίκι, γράφει ότι οι κάτοικοι της Τοζέρ, ζούσαν από τα καραβάνια, τα οποία αφού λιγόστεψαν, αντικαταστάθηκαν από τον τουρισμό.
«Μετά από τα γεγονότα της 11 Σεπτέμβρη, ο τουρισμός έχει βυθιστεί στη κρίση και η ανεργία φτάνει το 40%...
Σήμερα καλλιεργείται μονάχα το 25% της γης. Πολλοί φοίνικες ξεραίνονται, καθώς μένουν απότιστοι και απεριποίητοι. Το φοινικόδασος μετατρέπεται σε σκουπιδότοπο γεμάτο πλαστικά μπουκάλια νερού, πιο χτυπητό και γελοίο δείγμα της αλλοτρίωσης».
Ένα γήπεδο γκόλφ έχουν βάλει στο πρόγραμμα οι αναίσθητοι και ηλίθιοι επιχειρηματίες του τουρισμού, όπου στη μέση της ερήμου θα κλέψουν αυτό το τόσο πολύτιμο αγαθό, το νερό, για να ποτίσουν το γκαζόν.
Αλλά η Τοζέρ, δεν έχει δει ακόμα τα χειρότερα.
Δεν έχουν, δεν έχουμε καταλάβει ότι λίγα χιλιόμετρα πάρα έξω η Σαχάρα καραδοκεί.
Η έρημος, ισχυρή, αιώνια, αναλλοίωτη και απέριττη. Ούτε φοινικόδεντρα, ούτε μαρούλια, ούτε γογγύλια, ούτε στάρια, ούτε νερά, ούτε λουλούδια, ούτε καμήλες, πάρεξ θάνατος πικρός που λέει και ο ποιητής!
Διαβάστε την ιστορία της Τοσέρ και κάντε τις επεκτάσεις και τους παραλληλισμούς σας.
Είτε θα επαναστατήσουν οι λαοί, είτε θα δώσουν τόπο στην έρημο, στους σκορπιούς και στα φίδια.
Για την Τοζέρ μας γράφει ο Claude Llena, στην Monde Diplomatique.
Το πλήρες άρθρο θα το βρείτε στο διαδίκτυο στα γαλλικά και σε αγγλική μετάφραση.
΄Ηρθα για τα γενέθλια
AntwortenLöschenευχές να σου αφήσω
κι' ύστερα για τις...έρημιές
καλά να μελετήσω.
Υδροχοϊνα μου καλή,
ΧΡΟΝΙΑ ΣΟΥ ΠΟΛΛΆ, ΚΑΛΆ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΑ, ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΧΑΡΑ!!!
Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές
Σε τελική ανάλυση η απληστία είναι αυτή που θα πρέπει να περιοριστεί. Και αν περιοριστεί δραματικά και μπουν πολιτισμένοι όροι τότε το σύστημα θα έχει αλλάξει.
AntwortenLöschenΓειά σου Αγγέλα με τα ωραία άρθρα σου.
AntwortenLöschenΜάλλον θα φύγω για εξωτερικό.
Μάλλον μόνος.
Σε θεωρώ φίλη και πολύ αξιόλογο άνθρωπο.
Να είσαι καλά.
Γλυκο γλαράκι,
AntwortenLöschenσ ευχαριστω πολύ.
Σαν να πέρασε απο δω ένας θαλασσινός άνεμος είναι η ευχή σου.
Χρόνια πολλά σε όλους τους καλούς μας και αγαπημένους μας
@ Greek Rider,
AntwortenLöschenΘα έλεγα με μεγάλη σιγουριά ότι δεν είναι η απληστία, γιατι η απληστία είναι ανθρώπινη και έρχεται σε αντίφαση με τον τεράστιο χρόνο που έχει στους ώμους του ο άνθρωπος.
Κοίτα ένα απλό παράδειγμα:
Εσύ έχεις ένα εργοστάσιο και κάνεις παπούτσια και είσαι καλός και πληρώνεις καλά μεροκάματα.
Αν εχω και γω το ίδιο, αλλά η απληστία μου ή η κακία μου - και που βέβαια μου το επιτρέπουν οι συνθηκες, (διάβαζε κράτος και κοινωνία) τότε εγω θα πληρώνω χειρότερα και θα σε κλείσω, γιατι τα παπούτσια μου θα είναι φτηνότερα.
Ακόμα χειρότερα θα μαζέψω τα μπογαλάκια μου και θα πάω στη Κίνα, εκεί που τα μεροκάματα είναι το 1 δέκατο της χώρας μας και μετά - πάλι γιατι μου το επιτρέπουν οι συνθηκες (διάβαζε ΠΟΕ και Ε.Ε. που το αποδέχτηκε) θα πουλάω εδω παπούτσια με μισή τιμη, εσύ έχεις σβύσει μια για πάντα και γω θα θησαυρίσω για να μπορέσω να κλείσω και όλα τα υπόλοιπα παπουτσάδικα και να τα πουλάω μετά χωρίς ανταγωνισμό.
Επομένως, χειάζεται έλεγχος αγοράς και κανόνες που θα είναι απαράβατοι.
Πληρώνω κάτω απο το κανονικό, έρχεται κάποια αρχη και μου το κλείνει το μαγαζί!
Φεύγω σε άλλη γη, που οι εργάτες είναι σκουπίδια και αναλώσιμοι, ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΩ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ ΠΟΤΕ ΤΩΝ ΠΟΤΩΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΦΥΓΑ!
Τοσο απλά είναι τα πράγματα. Αμα υπηρχαν σοβαροί πολιτικοί (ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ) όλα θα ήταν διαφορετικά.
Γι αυτο όλοι λέμε με την ΠΟΕ και το ΔΝΤ, δεν γίνεται προκοπή!
@ μελονικέ,
AntwortenLöschenπου θα πας καλέ μου;;;
Θα σε φάνε οι ομίχλες και τα σκότη.
Ασε τους ανθρώπους.
Χάθηκες. Θ αφήσεις το παράδεισο και θα πας στη κόλαση; Ακου και μένε που ξέρω απο ξενιτιά!
Στο 'χω ξαναπεί. Ο δρόμος που διαλέξαμε δεν έχει γυρισμό...
AntwortenLöschenφίλε Γιάννη Αγιάννη,
AntwortenLöschenποτε δεν ξέρεις!!
Ποτέ δεν ξέρουμε. Εγω πάντα ελπίζω να ξυπνήσω μια μέρα και να δω τον ήλιο να λάμπει για όλους.
Αλλά τότε αυτοί οι λίγοι, αυτές οι ακρίδες, το αδηφάγο 1% θα βρεθεί στα μαύρα σκοτάδια.
@ange-ta συμφωνώ. Για μένα απληστία είναι ακόμη και το δικαίωμα που έχει κάποιος να σκορπάει τα χρήματά του σε κοσμήματα.
AntwortenLöschenΧωρίς κοινωνικούς κανόνες που θα περιορίζουν την οικονομική ελευθερία θα έχουμε συνέχεια μια επανάληψη του ίδιου μοτίβου.
@ greek rider,
AntwortenLöschenμη μου τη χαλάς! Και σε ποιόν δεν αρέσουν τα κοσμήματα;
Καταλαβαίνω τι θέλεις να πεις και βέβαια συμφωνώ μαζί σου, αλλά μια και είπες τη μαγική λέξη "κοσμήματα"
ας συνεχίσουμε λιγάκι τη κουβέντα. Κυριακή σήμερα, δικαιούμαθε κοζερί.
Τα κοσμήματα και κάποια άλλα περιττα είναι πολιτιστικά προϊόντα.
Επιτρέπονται. Το κιτσαριό απαγορευεται!
κρίμα, έχω πάει εκεί κάπου στα 1985 και δεν είχε πολλές τουριστικές υποδομές, ήταν πραγμαικά παράδεισος.
AntwortenLöschenΑλλά να θέλουν και γήπεδο γκολφ στο μάτι του κυκλώνα; Γιατί κάτι τέτοιο είναι και μια όαση, μια λεπτή ισσοροπία ζωής στη μέση του κατάξερου πουθενά. Αυτό είναι το άκρον άωτον του παραλόγου.
Με αυτήν την παράνοια της τουριστικής λαίλαπας ο πλανήτης μάλλον θα πάει πρώτα από λειψυδρία παρά από κλιματική αλλαγή μου φαίνεται
Κάτι αντίστοιχο με την Τοζέρ είχε γίνει στο Παμούκαλε της Τουρκίας,αλλά εκεί ανέστρεψαν την καταστροφή του φυσικού τοπίου γκρεμίζοντας τα ξενοδοχεία που ήσαν κοντά στα νερά.
AntwortenLöschenΚαι να φανταστείς πως από την Τοζέρ καταγόταν ο μαθηματικός του 13ου αιώνα Ιμπν Σαμπάτ ο οποίος είχε υπολογίσει ένα αυστηρά ορθολογικό σύστημα κατασκευής καναλιών στην πόλη για να επιτυγχάνεται η βέλτιστη σχέση εξοικονόμησης / αποδοτικότητας των υδάτινων πόρων της περιοχής. Αυτά, τότε. Σήμερα, θέλουν και γκολφ...
AntwortenLöschenΠάντως, ενδεικτικό μέρος για να πάρει κάποιος μια ολοκληρωμένηιδέα για την οικολογική καταστροφή που έρχεται, θεωρώ το Νησί του Πάσχα:
http://zalmoxis.wordpress.com/2008/07/04/nisi-tou-pasxaentyposeis-apo-to-zontano-mouseio-katastrofis-tou-politismou/
Αμάν πια αυτή η υστερία με τα γήπεδα του γκολφ! Πόσους ανθρώπους τέλος πάντων αφορά αυτό το ...άθλημα;
AntwortenLöschen@ Tyler Durden,
AntwortenLöschenΔεν είναι ο τουρισμός που βλάπτει, αλλα η ισοπεδοτική αντίλειψη για τον τουρισμό.
Θέλεις ρε Γερμανέ να δεις την Τοσέρ; Ε, θα πας να ζήσεις όπως ο τοζερινός. Να μην πλυθείς ούτε μια μέρα!
@ γειά σου αθεόφοβε,
ταξειδευτη!
@ Ζάλμοξη,
Ακριβώς!!!
Τα ξέρω και τα δύο. Στο νησί του Πάσχα ήταν το όνειρο του άνδρα μου να πάει. Διαβάζοντας βρήκα την καταστροφή που κάνει ο τουρισμός στο νησί και η επιθυμία μου να το επισκεφτω χάθηκε.
Πόσα άλλα μέρη δεν τα έχει φάει αυτός ο τουρισμός.
Εδω ταξειδεύουν για σεξ, άλλη τραγική και αηδιαστική όψη του τουρισμού.
@ Vrennus
Ναί, τώρα που το λές...
Οντως πόσοι ασχολούνται με το γκόλφ;;
Κάθε απόγευμα για να πάω στο σπίτι μου περνάω μπροστά απο το γκόλφ της Γλυφάδας.
Σκουπίδια και Αφετηρία λεωφορείων περιτριγυρίζουν τους VIPs.
Για κλάματα είναι!
Μια στος 20 φορές θα δω κάτι βλαμένα να βαράνε μια μπάλα.
τυχαίνει να έχω πάει κι εγώ στην Τοζερ παλιά επισκέφτηκα την πανέμορφη όαση και άκουσα τα όλο περηφάνια λόγια του φίλου που μας συνόδευε για το αρδευτικό της σύστημα.
AntwortenLöschenακόμα θυμάμαι μια πολύ γλυκιά μυρωδιά που μυρίζει παντού, μάλλον από κάποιο δέντρο, ίσως τις τζιτζιφιές.
είναι τραγικό να καταστρέφεται ένας τέτοις παράδεισος από μία τέτοια τερατώδη απληστία.....
Και το χειρότερο μέσα σ'όλα, είναι ο τρόπος σκέψης που μας μπολιάζουν για να μετριάσουν τις όποιες αντιδράσεις.
AntwortenLöschenπ.χ. Μας πείθουν να κάνουμε οικονομία νερού στο καζανάκι. Έτσι κοιμόμαστε ήσυχοι ότι κάναμε το καθήκον μας. Αντί να κάτσουμε και να σκεφτούμε καθημερινά πόσο νερό χάνεται σ' ένα γήπεδο γκολφ σε μεσογειακό/ερημικό κλίμα, και πόσο νερό σ'ένα καζανάκι.
Φυσικά από κάπου πρέπει να ξεκινήσουμε, αλλά δεν πρέπει να στεκόμαστε σε ατομικές ενέργειες και να κοιμόμαστε ήσυχοι όταν αφήνουμε να γίνεται τέτοια ασύστολη σπατάλη πόρων.
ΠΟλύ πολυ ενδιαφέρον. Να το πάρουμε να το διαδώσουμε ; Τί λες ;
AntwortenLöschenριτς
Έστω και ακροθιγώς να προσεγγίσουμε την ανθρώπινη Ιστορία, το συμπέρασμα είναι ένα: πρόκειται για το αέναο χρονικό της απεριόριστης βίας και της απύθμενης και ακατανίκητης ευήθειας. Εξακολουθώ να υποστηρίζω πως ο κάθε άνθρωπος, στη διάρκεια του βίου του, έχει (κατά κύριο λόγο) δύο ρόλους: βλάκας ή συνένοχος (δεδομένου ότι όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος, ακόμη και η ανοχή συνιστά συνενοχή). Ήγγικε, γαρ, η βασιλεία των ουρακοτάγκων...
AntwortenLöschenΚαλώς σας βρίσκω γνωστούς και μη από τη μπλογγοδράση σας.
AntwortenLöschenΠόσοι και πόσοι άνθρωποι δεν έγιναν θεατές παρόμοιων, της Τοζέρ, καταστροφών στον τόπο μας;
Γεννήθηκα μέσα σε δάσος, δυτικά πεύκο και οι άλλες πλευρές άγρια και οπωροφόρα. Ένα κανάλι στη πλαγιά για 8 νερόμυλους γέμιζε τον υδροφόρο ορίζοντα και πότιζε τους μπαξέδες με τα οπωρολαχανικά. Μετά ήρθαν οι ηλεκτρόμυλοι. Ήρθαν και τα φυτοφάρμακα που 10πλασίασαν τη παραγωγή στο κάμπο και ακύρωσαν τους μπαξέδες της πλαγιάς. Μετά καταστράφηκε το κανάλι. Το νερό πήγε στην ύδρευση και το ποτάμι που το τροφοδοτούσε το καλοκαίρι στεγνώνει και η κοιλάδα υποφέρει. Τα δέντρα της πλαγιάς ξεράθηκαν - κόπηκαν. Πουλιά αλεπούδες, κάστορες, σκίουροι, νυφίτσες, σκαντζόχοιροι, κουνάβια, κότες, λαγοί πέρδικες κλπ εξορίσθηκαν αν δεν αφανίσθηκαν. Οι καταπατητές και οι εργολάβοι έδρασαν. Βίλες, σπίτια, ξενοδοχεία, κέντρα κτίζονται παντού. Το καλοκαίρι βράζει ο πρώην δροσερός τόπος και το χειμώνα σαπίζει. Μεγάφωνα κέντρων διασκέδασης στη διαπασών διαπερνούν και τους χοντρούς τοίχους του σπιτιού το καλοκαίρι - κανένας άνθρωπος και ζώο δε μπορεί να σταθεί σε ακτίνα χιλιομέτρων.
Πηγαίνω στον τόπο που γεννήθηκα και θλίβομαι, δεν τον αναγνωρίζω.
Αυτά γίνονται στα πλευρά της Κοιλάδας των Σερρών. Όμως πόσοι και πόσοι δεν αναγνωρίζουν τον τόπο τους στον τόπο μου;
Η Τοζέρ είναι η εικόνα πολλών τόπων στη Γη. Ο καπιταλισμός και στις κορυφές και στις κάτω μορφές του το ίδιο άπληστα και καταστροφικά φέρεται.
αχ βρέ αντζέτα
AntwortenLöschenτο κακό είναι πως την Τοζέρ και την κάθε Τοζέρ την μάμισαν άλλοι.
Και μείς που θα μπορούσαμε να τη λατρέψουμε, θα φάμε τα σκουπίδια τους.
δ
@ chirine nour
AntwortenLöschenTo αρδευτικό της σύστημα, που όπως σίγουρα γνωρίζεις και όπως έγραψε και ο φίλος Ζαλμοξης είναι του 14ου αιώνα!
@ Kosmonautis
Σωστά το θέτεις το θέμα! Δεν φτάνουν οι δικές προσπάθειες, χρειάζονται κανόνες και νόμοι και διατάξεις προστασίας του περιβάλλοντος. Αλλά και εμείς ΠΡΕΠΕΙ να σκεφτόμαστε και να δρούμε οικολογικά.
Το νερό και τα μάτια μας. Και με το ρεύμα πρέπει να κάνουμε αιματηρές οικονομίες, γιατί μην ξεχνάτε ότι ένας θερμοηλεκτρικός σταθμός παραγωγής ενέργειας σπαταλάει χιλιάδες τόνους νερο!!!
@ ritsmas
Το ρωτάς;;;;
Να το διαδώσουμε όπου μπορούμε, βέβαια. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε από τα μπλόγκια μας!
@ alterapars
Ναι, αλλά στην προ – προ – προ προ ιστορία;;;;;;;
Και τότε το ίδιο είδος ζούσε!
Για σκέψου το λίγο!
@ Στέργιος
Με συγκλόνισαν αυτά που έγραψες. Θα τα κάνω ανάρτηση!
@ demetrat
Αχ ντοματούλα μου. Εμείς ακόμα έχουμε ομορφιές να λατρέψουμε. Τα εγγόνια μας σκέφτομαι και καταθλίβομαι. Τι κόσμο θα τους αφήσουμε;;;
Τώρα θα μου πεις όλα τα έχουμε ξαναπεί! (http://ange-ta.blogspot.com/2007/11/blog-post_24.html)
φοβερό!
AntwortenLöschen