Montag, 25. November 2013

Φαίδων Μαλιγκούδης: Σλάβοι στην Μεσαιωνική Ελλάδα

Ο εξαίρετος καθηγητής Φαίδων Μαλιγκούδης, ο οποίος σε μένα είναι γνωστός από το μαγικό του Μπλόγκ Insomnia εξέδωσε ένα ιστορικό βιβλίο που σίγουρα συμπληρώνει την εικόνα που έχουμε για τους βαλκάνιους γείτονες μας. Οι Σλάβοι έπαιξαν έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Στην μακρά ιστορική μας γειτνίαση, από τον 6ον αιώνα ξεκινώντας, πότε πολέμησαν στο πλευρό μας και πότε εναντίον μας, με πρώτους μεγαλύτερους εχθρούς μας, τους Βούλγαρους.

Ωστόσο, η μεγαλύτερη επιτυχία του Βυζαντίου ήταν ο εκχριστιανισμός τους. Αν αυτό δεν είχε γίνει, τότε θα ήμασταν περικυκλωμένοι από Μουσουλμάνους, αλλά και η Ευρώπη είναι αμφίβολο αν θα είχε επιζήσει χριστιανικά.

Η νίκη κατά των Αράβων και ο εκχριστιανισμός
 

των Σλάβων είναι τα πιο σημαντικά γεγονότα της Ευρωπαϊκής ιστορίας. Χωρίς αυτά τα δύο η Ευρώπη σήμερα θα ήταν Σαουδική Αραβία στην καλύτερη περίπτωση και Πακιστάν στην χειρότερη.

Το βιβλίο δεν το έχω διαβάσει, αλλά θα το κάνω μόλις τελειώσω την ιστορία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας που μόλις έχω αρχίσει.

Η ιστορία είναι χρήσιμη, γιατί μας δείχνει τον δρόμο για τα δύσκολα.

Οι θεσσαλονικείς θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν την πρώτη παρουσίαση του Βιβλίου την Πέμπτη στις 19 Δεκεμβρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων της Εταιρείας των Μακεδονικών Σπουδών και εμείς οι Αθηναίοι στα μέσα Ιανουαρίου.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen

καλημέρα και καλά σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...