Τον Ιούνιο του 2007, η Ακαδημία Επιστημών της Βαυαρίας οργάνωσε ένα αφιέρωμα για την Ελλάδα στο Μόναχο. Από μια τέτοια γιορτή, δεν θα μπορούσε προφανώς να λείπει ο μεγάλος μαθηματικός Καραθεοδωρής.
Ολόκληρη η διάλεξη για τους γερμανομαθείς:
Griechenland in München
Constantin Carathéodory
Bauingenieur und Mathematiker
Vortrag am 28. Juni 2007
im Plenarsaal der
Bayerischen Akademie der Wissenschaften
Αγαπητέ κύριε συνάδελφε,
Βρίσκω την απόδειξη σας θαυμάσια. Στην αρχή, μου δημιούργησε κάποια δυσκολία ένα τυπογραφικό λάθος στη δεύτερη σελίδα. Τώρα όμως τα κατάλαβα όλα.
Πρέπει να δημοσιεύσετε τη θεωρία σε αυτή τη μορφή στο περιοδικό «Annalen der Physik» επειδή οι φυσικοί δεν έχουν ιδέα πάνω σ αυτό το αντικείμενο, όπως είναι η δική μου περίπτωση. Με την παρούσα μου επιστολή, θα σας φαίνομαι σαν ένας βερολινέζος, που μόλις ανακάλυψε τον πράσινο δρυμό και αναρωτιέται αν εκεί ζουν άνθρωποι.
Εάν θα κάνατε τον κόπο να μου εξηγήσετε τον κανονιστικό μετασχηματισμό , θα σας έμενα αιωνίως υποχρεωμένος και αν λύνατε το ερώτημα της κλειστής χρονογραμμής , θα έπεφτα στα γόνατά σας.
δικός σας
Albert Einstein
Δεν είναι μόνο ο Albert Einstein, που μιλάει με τέτοια βαθειά εκτίμηση για τον Έλληνα επιστήμονα. Ο ίδιος ο Max Planck εκφώνησε τον Laudatio κατά την τελετή ένταξης του στην Ακαδημία Επιστημών της Πρωσίας.
Ο Καραθεοδωρής γεννήθηκε στο Βερολίνο, ως γυιός του Στέφανου Καραθεοδωρή, διπλωμάτη στις υπηρεσίες της Υψηλής Πύλης, στις 13/9/1873
Μεγάλωσε στις Βρυξέλλες και έμαθε γαλλικά και ελληνικά, καθώς και γερμανικά από μια παιδαγωγό.
Στο γαλλικό γυμνάσιο Athénée Royal d’Ixelles , ξεχωρίζει για το ταλέντο του στα μαθηματικά και τη γεωμετρία και κερδίζει πολλές φορές το πρώτο βραβείο σε σχολικούς διαγωνισμούς.
Σπουδάζει πολιτικός μηχανικός στο École Militaire του Βελγίου.
Πηγαίνει στην Ελλάδα και βοηθάει τον εξάδελφό του Αρίσταρχο σε ένα έργο για την διάνοιξη των δρόμων της Σάμου. Το έργο έμεινε στη μέση , καθώς ο ελληνοτουρκικός πόλεμος μαίνονταν.
Το 1898 πηγαίνει στην Αίγυπτο, στο Ασουάν και στο Ασιούτ, όπου εργάζεται ως πολιτικός μηχανικός, ενώ διαβάζει αδιάκοπα μαθηματικά.
Το 1900 επιστρέφει στην Ευρώπη, με σκοπό να αφιερωθεί στα μαθηματικά, γεγονός που εξόργισε τους συγγενείς του, αφού εξαιτίας αυτής της αγάπης του εγκαταλείπει μια καριέρα, στην οποία όλοι οι δρόμοι ήταν ανοιχτοί.
Ξεκινάει από το Βερολίνο και το 1902 έρχεται στο Göttingen, που θεωρείται ως το κάστρο των μαθηματικών της εποχής.
Το 1903 θέλει να εγκαταλείψει τη Γερμανία, αλλά οι καθηγητές του Felix Klein και ο David Hilbert τον πιέζουν να υποβάλει την υφηγεσία του.
Έτσι ο νεαρός Καραθεοδωρής γίνεται σε ηλικία 31 ετών υφηγητής του πιο διάσημου πανεπιστημίου της Γερμανίας και ίσως και του κόσμου.
Το 1909, γίνεται τακτικός καθηγητής της Technischen Hochschule Hannover, αμέσως μετά καλείται να αναλάβει το νέο πανεπιστήμιο του Breslau και το 1913 να αναλάβει τη θέση του μεγάλου μαθηματικού Felix Klein στο Göttingen.
Σε όλα τα Πανεπιστήμια της Γερμανίας ο Cara, όπως τον λένε, χαίρει απέραντης εκτίμησης.
Εντούτοις, το 1919 εγκαταλείπει το Βερολίνο και πηγαίνει στη Σμύρνη να ιδρύσει το Πανεπιστήμιο της Σμύρνης, μετά από πρόσκληση του Ελευθέριου Βενιζέλου.
Στη Σμύρνη ζούσαν τότε 200 000 Έλληνες, 90 000 Τούρκοι και 50 000 Εβραίοι.
Ο Καραθεοδωρής ονειρεύεται ένα Πανεπιστήμιο που θα ενώσει την Εσπερία και την Ανατολή. Οραματίζεται να βρει, σ αυτό το σταυροδρόμι των μεγάλων πολιτισμών της Ευρασίας, η ανατολική και η δυτική σκέψη μια καινούργια πατρίδα!
Δυστυχώς, αυτό το όραμα το θρυμμάτισε η μικρασιατική καταστροφή και έδωσε ένα τραγικό τέλος στην ελπίδα για μία ειρηνική συνύπαρξη όλων των διαφορετικών φυλών που αιώνες ζούσαν στην Ανατολή.
Ο αμερικανός πρέσβης Horton γράφει στα απομνημονεύματά του:
Ο τελευταίος Έλληνας που είδα στους δρόμους της Σμύρνης ήταν ο καθηγητής Καραθεοδωρής, πρόεδρος του καταδικασμένου σε καταστροφή Πανεπιστημίου. Μαζί μ αυτόν εγκατέλειψε την Ανατολή η ενσάρκωση του ελληνικού πνεύματος, κουλτούρας και πολιτισμού.
Ο μεγάλος αυτός επιστήμονας, διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, αλλά η ζήλεια και η μικροψυχία των ελλήνων καθηγητών δεν θα τον αφήσουν να μείνει εδώ για πάντα.
Έτσι το 1925, τον βρίσκουμε στην Βαυαρία, ως τακτικό μέλος της «Ακαδημίας των Επιστημών». Ο Καραθεοδωρής θα επιμεληθεί την έκδοση όλων των έργων του Κέπλερ, θα έρθει για λίγο στην Ελλάδα και θα επιστρέψει πάλι στη Γερμανία.
Στο μεσοδιάστημα, θα μετρήσει τις γραμμές του Παρθενώνα και θα διαπιστώσει τα εξής καταπληκτικά:
Η απόσταση των δυτικών και ανατολικών κιόνων είναι τόξο περιφέρειας ακτίνα 1850 και των βόρειων και νότιων τριπλάσιας ακτίνας ήτοι 5550.
Το 1696 ο Bernoulli άφησε ένα ανοιχτό πρόβλημα, του οποίου η λύση, όπως ο ίδιος προφήτεψε, θα έχει εφαρμογή και σε άλλες επιστήμες εκτός της μηχανικής.
«Ζητείται η γραμμή του συντομότερου χρόνου πτώσης, που ενώνει δύο σημεία»
Η γραμμή αυτή δεν είναι άλλη από την γραμμή που ακολουθεί το φώς, που σύμφωνα με τη θεωρία της σχετικότητας, δεν είναι ευθεία αλλά καμπύλη, δεδομένου ότι ο χώρος είναι καμπυλωμένος γύρω από βαρυτικά σώματα, σύμφωνα με την θεωρία του Einstein.
Το 1915, είναι έτοιμη η Θεωρία της Γενικής Σχετικότητας του Einstein.
Ο Einstein, δεν ζήτησε χωρίς λόγο την υποστήριξη του κατά 7 χρόνια μεγαλύτερου του Καραθεοδωρή.
Πράγματι, κάποια προβλήματα της Γενικής Σχετικότητας ανάγονται σε προβλήματα των υπολογισμών των μεταβολών, (πεδίο που επεξεργάστηκε ο Καραθεοδωρή)
Οι επιστημονικές επιδόσεις του Καραθεοδωρή είναι αμέτρητες, καθώς επίσης οι τιμητικές θέσεις που είχε πάρει σε πολλά Πανεπιστήμια της Γερμανίας.
Οι μεγαλύτεροι επιστήμονες της τόσο παραγωγικής εκείνης επιστημονικής περιόδου μιλούν με πολύ σεβασμό για το έργο του, αλλά και για το ήθος του.
Ο Bellman, δημοσιεύει το 1951, μετά τον θάνατο του Καραθεοδωρη τη ανισότητα που έχει πάρει και το όνομα του και η οποία είναι η βάση για την βελτιστοποίηση των δυναμικών φαινομένων. Στην δημοσίευση του Bellman, πουθενα δεν αναφέρεται το όνομα του Καραθεοδωρη, ενώ είναι αποκλειστικά δική του πνευματική κόρη.
Όπως λέει ο Prof. Dr. Roland Z. Bulirsch, αν ο Καραθεοδωρής ήταν στη Γαλλία, μια τέτοια κλοπή θα ήταν αδιανόητη, γιατί θα τον προστάτευαν οι γάλλοι συνάδελφοί του.
Πεθαίνει στις 2. Φεβρουαρίου του 1950 στο Μόναχο.
Η «ακαδημία Επιστημών της Βαυαρίας εκδίδει τα άπαντα του, σε 5 τόμους, με την επίβλεψη και επιμέλεια των συναδέλφων του καθηγητών Tietze, Perron und Sommerfeld.
Ο Carathéodory, είναι το δωρο της Ελλάδας στη Γερμανία,
λέει ο καθηγητής Prof. Dr. Roland Z. Bulirsch.
Η Ελλάδα, ανεγνώρισε την εκπληκτική προσωπικότητα του, μόλις το 1994, εκδίδοντας ένα γραμματόσημο πλάϊ – πλάϊ με τον Θαλή τον Μιλήσιο.
Παρότι η Ελλάδα του φέρθηκε με τέτοια αγνωμοσύνη, ο Καραθεοδωρής μιλούσε στο σπίτι του ελληνικά και λάτρευε την Ελλάδα και την ελληνική παράδοση.
Είναι εντυπωσιακό, που ο ξεχασμένος και παρεξηγημένος αυτός μεγάλος Έλληνας κατέλαβε την 12 θέση ανάμεσα στους μεγάλους του Σκάϊ.
Για την δική μου αντίληψη των πραγμάτων, ο Καραθεοδωρής έπρεπε να βρίσκεται ανάμεσα στους 10, αφήνοντας πίσω από το 100 το Κωνσταντίνο Καραμανλή και μερικούς άλλους πολιτικούς της νεότερης Ελλάδας, που βλάφτηκε και καθόλου δεν ωφελήθηκε από δαύτους.
______________________________________________________
Παρατηρηση από
Το όνομά του είναι Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή, χωρις "ς" : έτσι συνηθιζόταν τότε στην Πόλη.Το "ς" στο επώνυμο, το έπαιρνε μόνο ο πρώτος, ο γενάρχης του επωνύμου.Ύστερα απ'αυτόν, όλοι οι επίγονοι άντρες, δεν είχαν "ς", μια που Καραθεοδωρή σήμαινε εφεξής, ο γιός του Καραθεοδωρή, κλπ κλπΓια τις γυναίκες εννοείται, γινόταν το αυτονόητο. Κάποια ήταν κόρη ή σύζυγος πχ "Καραθεοδωρή".Έχουμε πλείστα τέτοια παραδείγματα πχ ο Αλέξανδρος Πασπάτη.Αυτή η πρακτική είχε επίσης ως αποτέλεσμα οι σύζυγοι να έχουν
πανομοιότυπο επώνυμο.
______________________________________________
Σχόλιο που έλαβα από με e-mail:
(http://assets.in.gr/dGenesis/assets/Content5/Photo/812119_b.jpg)
Απόσπασμα επιστολής του Αϊνστάιν προς τον Κων.Καραθεοδωρή. Η επιστολή, μαζί με άλλες, παρουσιάστηκε το 2005 στο Μόναχο.
Μοναδικό επιστημονικό υλικό εκατοντάδων χειρογράφων του παγκόσμιας φήμης Έλληνα μαθηματικού Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή ήλθαν στο φως της δημοσιότητας από τα αρχεία της Ακαδημίας του Μονάχου.«Ο Κων.Καραθεοδωρής είναι για την Ελλάδα ό,τι ο Αϊνστάιν για το Ισραήλ. Στο Ισραήλ όμως διδάσκεται το έργο του Αϊνστάιν ενώ στην Ελλάδα το έργο του Καραθεοδωρή μεγάλης εμβέλειας και με πολλές πρακτικές εφαρμογές αγνοείται» αναφέρει ο ένας εκ των ερευνητών, Νίκος Λυγερός που μαζί με τον Σάκη Λυπορδέζη είναι οι επιστημονικοί σύμβουλοι του υπουργείου Εξωτερικών για τη συγκέντρωση του έργου του Έλληνα μαθηματικού. Τα χειρόγραφα του Μονάχου, αντίγραφα των οποίων θα δοθούν στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, περιλαμβάνουν κείμενα που αφορούν την αναδιοργάνωση του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών το 1932, την οποία είχε αναλάβει ο Kαραθεοδωρής, τη μελέτη του για τους κίονες του Παρθενώνα και επαφές που είχε μέσω Σμύρνης, όπου είχε σταλεί το 1919 από τον Ελευθέριο Βενιζέλο για να οργανώσει το Πανεπιστήμιο της μικρασιατικής μητρόπολης του Ελληνισμού. Τα κείμενα αυτά όπως και το υπόλοιπο υλικό που έχει συγκεντρωθεί θα τοποθετηθούν στο Μουσείο Καραθεοδωρή στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Κομοτηνή, ενώ ετοιμάζεται και η σύσταση Ινστιτούτου για τη μελέτη του έργου του. Ως τώρα, το υπουργείο Εξωτερικών το οποίο χρηματοδοτεί την προσπάθεια έχει στην κατοχή του: 40 βιβλία του Έλληνα μαθηματικού, αντίγραφα πέντε επιστολών του Καραθεοδωρή προς τον Αϊνστάιν, από τα αρχεία του Ισραήλ -οι επιστολές του Αϊνστάιν προς τον Καραθεοδωρή βρίσκονται στη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου των ΗΠΑ- και αλληλογραφία του Καραθεοδωρή με μεγάλους μαθηματικούς και φυσικούς της εποχής. Η ελληνική αντιπροσωπεία, υπό τον υφυπουργό Εξωτερικών Ευρυπίδη Στυλιανίδη, επισκέφθηκε και το σπίτι του μεγάλου μαθηματικού στο Μόναχο, όπου πέθανε το 1950.
_______________________________________________________________
Τo 1936 θεσπίζεται το βραβείο Fields για τα μαθηματικά. Είναι διεθνώς αναγνωρισμένο το κύρος του βραβείου Fields στα Μαθηματικά και η συμβολή του στην ανάπτυξη της μαθηματικής επιστήμης.
Το βραβείο Fields απονέμεται κάθε τέσσερα χρόνια κατά τη διάρκεια διεθνούς συνεδρίου. Αποδέκτες είναι μαθηματικοί κάτω των σαράντα χρόνων, ενώ η επιτροπή αξιολόγησης απαρτίζεται από κορυφαίους μαθηματικούς αναγνωρισμένου κύρους.
Το πολύ σημαντικό για μας τους Έλληνες είναι ότι ο Κ. Καραθεοδωρή ήταν ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής στην πρώτη απονομή, παρότι δεν υπήρξε ποτέ μέχρι σήμερα κάποιος Έλληνας που να πήρε το βραβείο Fields. Αυτό καταδεικνύει το ανυπέρβλητο κύρος του μεγάλου Έλληνα μαθηματικού.
Άλλοι κριτές ήταν ο Eli Cartan (φίλος του Καραθεοδωρή), ο George Brikhoff, Francesco Severi και Teigi Takagi.
Το 1936 σε μία εκδήλωση για τα 400 χρόνια από την ίδρυση της μαθηματικής εταιρείας στην Αμερική η παρουσία του Καραθεοδωρή συγκεντρώνει ενθουσιώδες ακροατήριο 1000 ατόμων όπου γίνεται και ειδική εκδήλωση προς τιμήν του. Ελλείψει χώρου η εκδήλωση γίνεται στον προαύλιο χώρο. Το 1945 τρία πανεπιστήμια των ΗΠΑ μεταξύ αυτών και του Harvard του προσφέρουν θέση αλλά ήδη ήτο 72 ετών.
Προσωπική ιστορία:
AntwortenLöschenΝεαρός μεταπτυχιακός ων προ 25ετίας στο Μαθηματικό Αθηνών, βλέπω ένα περιστρεφόμενο πίνακα για κιμωλία (πάνω σε ξύλινη βάση σχήματος Α)πεταμένο σε μια αποθήκη για τα σκουπίδια) της νεοανεγειρόμενης τότε Πανεπιστημιούπολης. Ρωτάω λοιπόν τον μέντορα μου (ο αφελής αντί να το κάνω έτσι γαμώ το άσυλό μου) αν θα μπορούσα να τον πάρω στο σπίτι μου, γιατί μου άρεσε και αφού τον επισκευάσω σε κάποιον επιπλοποιό θα μπορούσα να τον χρησιμοποιώ για τη δική μου μελέτη ή στα λίγα ιδιαίτερα που είχα. Η απάντηση ήταν: ρώτα τον "καθηγητή". (τα ονόματα εμπίπτουν στο απόρρητο)
Ο μεγαλοκαθηγητής λοιπόν, δέχεται αλλά μου ζητάει να τον δεί πριν. Πράγματι τον πηγαίνω στην αποθήκη των σκουπιδιών και αναφωνεί με ευαισθησία (ξαφνικά και πίσω-πίσω...)
Μα καλά πετάξανε τον πίνακα του Καραθεοδωρή; (από την θητεία του στο Αθήνησι!)
Έκτοτε "κοσμεί" παραπεταμένος το Μαθηματικό σπουδαστήριο. Όταν βρέθηκα εκεί 10 χρόνια μετά για κάποιο σεμινάριο το '99, ρωτώ τους παρισταμένους μεγαλοκαθηγητάς. Τί πίνακας είναι αυτός; (κάποιοι φοιτητές είχαν σκαλίσει επάνω και τα αρχικά τους) Η απάντηση ήταν κάτι περί παλιατσούρας που πρέπει να πεταχθεί και να πάρει επιτέλους η σχολή κανέναν πιο καινούργιο...
Τους άφησα στην άγνοια. Δεν είχε κανένα νόημα!
"...Για την δική μου αντίληψη των πραγμάτων, ο Καραθεοδωρής έπρεπε να βρίσκεται ανάμεσα στους 10, αφήνοντας πίσω από το 100 το Κωνσταντίνο Καραμανλή και μερικούς άλλους πολιτικούς της νεότερης Ελλάδας, που βλάφτηκε και καθόλου δεν ωφελήθηκε από δαύτους..."
AntwortenLöschenΕδώ κατετάγη σε καλύτερη θέση ο φασιστοκαραγκιοζάκος ο Παπαδόπουλος από Γλέζο και από Λαμπράκη!
Και αν θέλεις την γνώμη μου, οι περισσότεροι που ψήφισαν τον Καραθεοδωρή είναι ακροδεξιοί οι οποίοι δεν θα ήξεραν καν το όνομά του, αν δεν αναμασούσαν την καραμέλα / αστικό μύθο περί "του ΕΒΡΑΙΟΥ Αϊνστάιν που έκλεψε τις θεωρίες του ΔΙΚΟΥ ΜΑΣ Καραθεοδωρή"!
Μία μικρή παρατήρηση :
AntwortenLöschenΤο όνομά του είναι Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή, χωρις "ς" : έτσι συνηθιζόταν τότε στην Πόλη.
Το "ς" στο επώνυμο, το έπαιρνε μόνο ο πρώτος, ο γενάρχης του επωνύμου.
Ύστερα απ'αυτόν, όλοι οι επίγονοι άντρες, δεν είχαν "ς", μια που Καραθεοδωρή σήμαινε εφεξής, ο γιός του Καραθεοδωρή, κλπ κλπ
Για τις γυναίκες εννοείται, γινόταν το αυτονόητο.
Κάποια ήταν κόρη ή σύζυγος πχ "Καραθεοδωρή".
Έχουμε πλείστα τέτοια παραδείγματα πχ ο Αλέξανδρος Πασπάτη.
Αυτή η πρακτική είχε επίσης ως αποτέλεσμα οι σύζυγοι να έχουν πανομοιότυπο επώνυμο.
ΟΤΑΝ ΗΜΟΥΝ ΣΤΗ Γ' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ(ΟΚΤΑΤΑΞΙΟΥ... ΤΟΤΕ),Α' ΣΗΜΕΡΙΝΟΥ, ΜΑΣ ΠΗΓΕ Ο ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ! ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΗΡΘΕ ΚΑΙ Η ΜΗΤΕΡΑ ΕΝΟΣ ΣΥΜΜΑΘΗΤΗ, ΞΕΝΑΓΟΣ ΤΗΣ ΑΡΧ. ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ. ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΜΑΣ ΡΩΤΑΕΙ: TI NOMIZETE, ΑΝ ΣΤΑΘΕΙ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΣΑΣ ΣΤΗ ΜΙΑ ΓΩΝΙΑ ΤΗΣ ΜΙΑΣ ΚΙΟΝΟΣΤΟΙΧΙΑΣ ΚΙ ΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΣΤΗΝ ΑΛΛΗ, ΘΑ ΒΛΕΠΕΤΕ Ο ΕΝΑΣ ΤΟΝ ΑΛΛO; ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΦΩΝΑΞΑΜΕ: ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ! Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΜΑΣ ΧΑΜΟΓΕΛΑΣΕ!
AntwortenLöschenΤΟΤΕ ΛΕΕΙ ΣΤΟΝ ΓΥΙΟ ΤΗΣ: ΣΤΑΥΡΟ, ΠΗΓΑΙΝΕ ΣΤΗΣΟΥ ΣΤΗ ΠΕΡΑ ΓΩΝΙΑ. ΚΑΙ ΠΑΙΡΝΕΙ ΕΜΕΝΑ ΚΑΙ ΜΕ ΣΤΗΝΕΙ ΣΤΗΝ ΑΛΛΗ!
ΦΩΝΑΖΕΙ ΣΤΟΝ ΓΥΙΟ ΤΗΣ: ΣΤΑΥΡΟ, ΒΛΕΠΕΙΣ ΤΟΝ Χ.; OXI ΑΠΑΝΤΑ ΕΚΕΙΝΟΣ!
ΡΩΤΑΕΙ ΚΑΙ ΜΕΝΑ: ΕΣΥ ΤΟΝ ΒΛΕΠΕΙΣ; ΟΥΤΕ ΕΓΩ ΤΟΝ ΒΛΕΠΩ, ΑΠΑΝΤΩ!
ΟΛΟΙ ΜΕΙΝΑΜΕ ΜΕ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΑΝΟΙΧΤΟ! ΟΝΤΑΣ ΒΕΒΑΙΟΙ ΟΤΙ ΟΙ ΚΙΟΝΟΣΤΟΙΧΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΕΥΘΕΙΑ ΓΡΑΜΜΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ!
ΕΤΣΙ ΜΑΘΑΜΕ ΟΤΙ ΟΙ ΚΙΟΝΟΣΤΟΙΧΙΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ ΣΧΗΜΑΤΙΖΟΥΝ ΤΟΞΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ! ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ!
ΠΕΡΥΣΙ, ΣΕ ΜΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟ ΦΙΛΟ - ΑΡΚΟΥΝΤΩΣ ΠΕΠΑΙΔΕΥΜΕΝΟ - ΤΟΝ ΡΩΤΗΣΑ, ΑΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΟΤΙ Η ΚΑΘΕ ΚΙΟΝΟΣΤΟΙΧΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ ΣΧΗΜΑΤΙΖΕΙ ΤΟΞΟ. ΜΕ ΚΟΙΤΟΥΣΕ ΕΚΠΛΗΚΤΟΣ! ΔΕΝ ΜΕ ΠΙΣΤΕΥΕ! ΤΟΤΕ ΤΟΥ ΕΙΠΑ ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΜΕ... ΠΑΡΕΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΤΕΣΤ!
Σ' ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ, ΠΟΥ ΜΟΥ ΤΟ ΘΥΜΗΣΕΣ Μ' ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΑΥΜΑΣΙΟ ΠΟΣΤ ΣΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ!
ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ!
Υ.Γ.Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΟΥ ΣΚΑΙ ΔΕΝ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ...
Να είσαι καλά ange-ta μου για την ανάρτηση και τη νηφάλια και λίαν διαφωτιστική προσέγγιση του μεγάλου μας επιστήμονα, γιατί δυστυχώς όπως εύστοχα τονίζει και ο zalmoxis, γίνεται άγρια εκμετάλλευση του από κάθε λογής εθνικιστές και αντισημίτες!
AntwortenLöschen@ navarino μου,
AntwortenLöschenΠοτέ μα ποτέ ΔΕΝ πρέπει η γνώμη των άλλων να μας εμποδίζει να σκεφτούμε ορθά.
Θα σου πω άλλο ένα παράδειγμα. Το βιβλίο της Ερσης Σωτηροπούλου που μοιράσανε στα σχολεία , ήταν απο κάθε άποψη ένα γελοίο βιβλίο και όμως το υπερασπίστηκαν παρα πολλοί "αριστεροί" επειδη το κατηγόρησε ο Πλευρης. Αυτος ο δρόμος που παίρνει η σκέψη μας είναι λάθος!
Μες την πρεμούρα,
AntwortenLöschenμη χάσω και δεν πώ την εξήγηση για το "ς",
παρέλειψα να πώ πόσο μου άρεσε η ανάρτηση!
Κι ακόμη, δεν ξέρω πού αλλού υπάρχει τί,
αλλά η Ελλ.Μαθ.Εταιρεία του έχει στήσει έναν ανδριάντα καταμεσής στην κεντρική (και πιο κυριλέ) πλατεία της Κομοτηνής.
Καλημέρα !
Άσχετο.
AntwortenLöschenΆσχετο;;;;
ένα σχόλιο για τη προηγούμενη ανάρτηση που έρχεται αργά αλλά δεν κρατιέμαι...
Δωρεάν χορήγηση κατοικίας στην Κ. Κούνεβα από τον ΟΕΚ
Αφού πρώτα την αγνόησαν, τη λοιδόρησαν, είπαν μήπως και μήπως οι γκόμενοι της έριξαν βιτριόλι (δηλ. τα ήθελε ο κωλαρίκος της!!!) λες και στις γκόμενες πρέπει να ρίχνουμε βιτριόλι, αφού δεν ερεύνησαν για κανέναν ύποπτο και δεν έκαναν καμία αυτοψία (ήξεραν τον ένοχο γιατί να κάνουν;;;) και αφού όλα αυτά δεν έπιασαν μετά πήγαν να την εξαγοράσουν με υποψηφιότητες για την ευρωβουλή για να σιωπήσει και αφού δεν έπιασε τίποτα, οι ένοχοι της δίνουν, «κατ εξαίρεση των διαδικασιών» ένα σπίτι!!!!
Μπράβο στην ένοχη κοινωνία μας! Είναι μετά να μη τα παίρνεις στο κρανίο;
Η είδηση:
«Η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη - Πετραλιά κάλεσε, τη Δευτέρα, στο υπουργείο την μητέρα της Κωνσταντίνα Κούνεβα και της ανακοίνωσε ότι εγκρίθηκε από τον ΟΕΚ η χορήγηση κατοικίας για τις ανάγκες της οικογένειας.
Η υπουργός την ενημέρωσε για τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί, προκειμένου να τους δοθεί κατοικία από τον ΟΕΚ κατ' εξαίρεση των διαδικασιών.
Η οικία που θα αγοραστεί είναι επιλογή της οικογένειας της κ. Κούνεβα και βρίσκεται στα Ανω Πετράλωνα κατόπιν παράκλησης της ίδιας της προκείμενου το παιδί της να μην αλλάξει την μέχρι σήμερα περιοχή διαμονής του.
Επισημαίνεται ότι η οικία που προορίζεται για την κυρία Κούνεβα είναι περίπου 100 τ.μ, αγοράζεται από τον ΟΕΚ και της παραχωρείται, καθώς ο Οργανισμός δεν έχει στην περιοχή δικά του κενά σπίτια».
In gr, 19/5/09
Δεν ήξερα τον Καραθεοδωρή μέχρι που κάποια Ελληναράδικα έντυπα τον ανακάλυψαν. Γιατί όμως δεν τον ξέραμε; Μάλλον εξαιτίας και πάλι των παλιότερων ελληναράδων λέω εγώ.
AntwortenLöschenΓια χρόνια τον ήξεραν μια χαρά αλλά δεν μπορούσαν να χωνέψουν ότι ήταν γιος πρεσβευτή των Οθωμανών στην ισχυρότερη τότε χώρα του κόσμου, τον πλήρωναν οι Οθωμανοί ( με λεφτά τους σπούδασε) και φυσικά ο πατέρας του υπηρετούσε τους Οθωμανούς σε μια περίοδο φοβερής σύγκρουσης Ελλάδος – Τουρκίας….
Δεν μπορούσαν να χωνέψουν ότι όλα αυτά δεν έχουν καμιά σημασία για κανέναν και πολύ περισσότερο για τον νεαρό Καραθεοδωρή. Ίσως και να μη του συγχώρεσαν ότι ήθελε και πανεπιστήμιο Σμύρνης χωρίς διαχωρισμό φυλών και τον υποπτεύονταν για… συμπάθεια προς τους τούρκους. Οποίο έγκλημα!!!!
Όταν οι καιροί άλλαξαν ανακαλύφθηκε ο «μεγάλος Καραθεοδωρής»!
Τι κοινωνία είμαστε τέλος πάντων; Ποιος παλιός δεν θυμάται τις οβιδιακές μεταμορφώσεις του πλήθους που όσο κυριαρχούσε η χούντα άλλαζε δρόμο μη σε δει μη τον δουν και έδινε και «συμβουλές» να καθίσουμε φρόνημα μας έλεγε και «βλάκες» και μετά τη πτώση της χούντας σε έλεγαν ήρωα και πουλούσαν μάλιστα και δόξα αντιστασιακή επειδή σε γνώριζαν χωρίς βέβαια να λένε τι έκαναν τότε…
Τώρα στον Καραθεοδωρή θα κολλούσαμε;
Πως λέει εκείνο το τραγούδι του Ρασούλη που τραγούδησε ο Παπάζογλου;
«Αχ Ελλάδα θα στο πω
πριν λαλήσεις πετεινός
δεκατρείς φορές μ' αρνιέσαι
μ' εκβιάζεις μου κολλάς
σαν το νόθο με πετάς
μα κι απάνω μου κρεμιέσαι»
>μα κι απάνω μου κρεμιέσαι<
AntwortenLöschenκαι του λόγου σου γ...σαι (συγγνώμη, μα κάνει ρίμα).
Δεν καταλαβαίνω εσάς τους αριστεριστάδες. Μπαίνετε σαν βλαχοδήμαρχοι όπου βρείτε, γράφετε άσχετα, κάνετε κατάχρηση της ανοχής του ιστολόγου και μετά περνάτε «ένα χεράκι» όποιον σας καπνίσει. . Τι δουλειά έχει η Κούνεβα εδώ, μωρέ;
Όσο για τον Καραθεοδωρή, εσύ μπορεί να μην τον ήξερες, αλλά και πάλι δεν κατάλαβα τα περί ελληναράδων και λοιπά φληναφήματα. Όποιοι έχουν σχέση με τα μαθηματικά (και όχι μόνο) γνώριζαν και γνωρίζουν τον όνομα αυτό πολύ καλά. Του λόγου σας, με αιχμή του δόρατος το ρυπαρογράφημα του «Ιού» και όχι μόνο, κοιτάξατε να το σπιλώσετε (και αυτό), πετώντας λάσπη και βγάζοντάς του ότι ήταν συνεργάτης των ναζί. Αληταράδες με πατέντα, δηλαδή, όχι παίξε γέλασε!
@ Κωνσταντίνε,
AntwortenLöschenμπορείς να μπεις και να κάνεις το σχόλιο σου πιο αξιoπρεπές; Εδω δεν ήρθαμε για να πετάμε τις μαγκιές του δρόμου, αλλα για να πούμε κάτι ουσιώδες!
Λοιπόν πες τι έχεις να πεις και άσε τα υπόλοιπα.
Αν δεν το κάνεις εσύ, θα το σβύσω εγώ, εντός της ημέρας!
@ Παιδί της θάλασσας,
AntwortenLöschenΔεν γράφουμε για να ακούσουμε τα μπράβο, αλλά γιατι με αυτό το τρόπο πλησιάζουμε περισσότερο την αλήθεια. Οταν γράφεις κάτι το ελέγχεις και το ψάχνεις περισσότερο και μαθαίνεις. Ασε τις απόψεις των άλλων που τις βλέπεις γραμμένες και έχεις χρόνο να σκεφτείς.
Εσύ σε αντίθεση με το γαζάκι, βρήκες μια θετική αποδοχή του Καραθεοδωρή. Κάτι είναι και αυτό.
@ Στέργιο,
Ναι τους πήρε ο πόνος για την Κούνεβα, γιατί το πήρε το θέμα η διεθνής Αμνηστία και ρεζιλευτήκαν τα σκυλιά!
Στο θέμα του ποστ, που κάπως σχετίζεται και με την Κούνεβα, γιατι δείχνει το πως αντιμετωπίζουμε τα του οίκου μας:
Πιστεύω ότι ο Καραθεοδωρή, θάφτηκε από το ελληνικό πανεπιστημιακό κατεστημένο, από ζήλεια καταρχήν ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΓΝΟΙΑ!!!!
Ποιός πήρε θέση στο Πανεπιστήμιο, επειδή την άξιζε;
Ποιός διάβαζε τότε στα σκοτεινά χρόνια του φασισμού για Variationsrechnung;
Οι ακαδημαϊκοί μας και οι καθηγητάδες των ΑΕΙ είναι για τα μπάζα και πάντα έτσι ήταν, με ελάχιστες εξαιρέσεις.
Διάβασε το σχόλιο του γκαζάκι.
Στην πρεμούρα μας να μιλήσουμε και να δούμε τα θέματα με πολιτική χροιά, ξεχνάμε την βλακεία και την ασχετοσύνη των συμπατριωτών μας.
ελπίζω να είδες την απάντηση μου στο σχόλιο σου στην Λυσιστράτη
@ ange-ta
AntwortenLöschenΜα πώς να "μπω", αφού δεν είμαι γραμμένος; Έπειτα, απάντησα στον συγκεκριμένο, γι αυτό χρησιμοποίησα το ανάλογο ύφος.
Αναφέρθηκα και στην προσπάθεια σπίλωσης του ονόματός του από την αριστερίστική "διανόηση" (sic), πράγμα απολύτως αληθές, το οποίο δείχνει ότι ούτε μετά θάνατον (ιδίως τότε) συγχωρούμε σε κάποιον ότι ήταν μεγάλος, επειδή ήταν Έλληνας και αγαπούσε την πατρίδα του. Ο Καραθεοδωρή ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του Βενιζέλου για να ιδρύσει το Πανεπιστήμιο Σμύρνης. Ένα το κρατούμενο. Δεύτερον, δεν το κράτησε μανιάτικο στο πανεπιστημιακό κατεστημένο που ουσιαστικά τον έδιωξε (τα ίδια γίνονται μέχρι σήμερα, γι αυτό όλοι οι αξιόλογοι Έλληνες επιστήμονες βρίσκονται εκτός Ελλάδος), αλλά γύρισε ξανά το 1929 για την διοργάνωση των πανεπιστημίων Αιγαίου, Αθηνών και Θεσσαλονίκης και μάλιστα παρά τις περί του αντιθέτου συμβουλές συναδέλφων του. Και να σκεφτεί κανείς ότι ο Άνθρωπος (μα άλφα κεφαλαίο) αυτός δεν είχε καν γεννηθεί ή ζήσει στην Ελλάδα, αλλά άφηνε πάντα στρωμένες θέσεις και σπουδαία καριέρα στο εξωτερικό για να βοηθήσει την πατρίδα του.
Λεπτομερέστερα, για τον Καραθεοδωρή εδώ.
@ Κωνσταντίνε,
AntwortenLöschenπατας το ««αφήστε σχόλιο» ή «post a coment” και θα δεις ένα ντενεκεδάκι ΜΟΝΟ στα δικά σου σχόλια. Εγώ βλέπω σε όλα τα σχόλια το ντενεκεδάκι. Εκεί σβήνεις το σχόλιο σου να αναρτάς άλλο.
Βλέπεις, πόσο πιο ωραία μπορούμε να μιλήσουμε, χωρίς επιθετικότητες;
Δεν έχεις άδικο, σε όσα λες, αυτά λέμε και μεις! Για το ελεεινό πανεπιστημιακό κατεστημένο που απαξίωσε τον μεγαλύτερο μαθηματικό και τον έστειλε να διδάσκει μαθηματικά στην πρώτη δημοτικού! Αυτή είναι η Ελλάδα.
Όσο για την κυρά Μαρία Γεωργιάδου, θα σου πω άλλη μια φορά, ε αυτή είναι η Ελλάδα. Βρήκε έδαφος αυτή η κυρά να γίνει σπουδαία!!
@ Ηρθε στην Ελλάδα και το κατεστημένο τον έστειλε να διδάξει μαθηματικά σε πρωτάκια χημικούς!
AntwortenLöschenδες και το λίνκ που μας έστειλε ο Κωνσταντίνος:
http://www.karatheodory.gr/index.php?op=bio&page=1
Κωνσταντίνε,
AntwortenLöschenΗ κόσμια αντίδραση δεν βλάπτει.
Δεν κατάλαβες για τη Κούνεβα; έκανα την εξήγηση στην αρχή και το blog, φιλόξενο σε ευαίσθητα θέματα, δεν έχει πρόβλημα εσύ γιατί;
Έκανα μια σκέψη από άλλα συμφραζόμενα για τον Καραθεοδωρή δεν είναι απαραίτητο να είναι και σωστή. Αλλά ο σεβασμός και στη λάθος άποψη δεν βλάπτει.
Αυτή η σκέψη έχει μια βάση και είναι η εξής: Εγώ ξέρω ότι πολλοί άνθρωποι των γραμμάτων και της επιστήμης στην Ελλάδα ήξεραν καλά τον Καραθεοδωρή και τον τιμούσαν. Τον τίμησαν και κάποιοι πολιτικοί. Αυτοί που δεν τον τιμούσαν ήταν το τότε κατεστημένο και κάποια υπόγεια ρεύματα. Οι αιτίες ήταν πολλές. Μια από αυτές υποθέτω ήταν μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα κάποιων που δεν χώνευαν την ιστορία του πατέρα του. Ήταν εποχές που η βασική θεωρία και φιλοσοφία που κυριαρχούσε ήταν ότι οι έλληνες της τουρκοκρατίας ήταν μόνο δούλοι και υποζύγια. Ήταν πάντα καθημερινοί εχθροί των τούρκων και δεν τους υπηρετούσαν ποτέ. Κανένας έλληνας δεν κατείχε (δήθεν) υψηλή θέση επί τουρκοκρατίας γιατί ήταν μόνο ραγιάς. Το αποτέλεσμα ήταν να μη μπορούν να δικαιολογήσουν το πώς και γιατί του πρέσβη των Τούρκων πατέρα Καραθεοδωρή. Ξέρεις τι σήμαινε πρεσβευτής στο Βερολίνο; Σαν να λέμε σήμερα, τούρκος στην ιθαγένεια πρεσβευτής της Ελλάδος στις ΗΠΑ και κάτι παραπάνω! Αυτή την αξία είχε.
Ήταν αντίφαση με όσα δίδασκαν. Όπως αντίφαση ήταν να ισχυρίζονται ότι οι έλληνες ήταν ραγιάδες αλ’ ωστόσο είχαν στα χέρια τους κυριολεκτικά το διπλωματικό σώμα της αυτοκρατορίας, το εμπόριο, τις θαλάσσιες μεταφορές και μέρος του τραπεζικού συστήματος της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Δεν ταίριαζε στη θεωρία τους γιατί ευλόγως κάποιος θα ρωτούσε, έτσι είναι οι ραγιάδες; Ακόμη και σήμερα, όταν ακούγονται ιστορίες για φιλίες ελλήνων και τούρκων κάποιοι το θεωρούν απαράδεκτο ή αδύνατο. Γι αυτό και πολλά κομμάτια των ιστοριών αγάπης των δύο λαών στη Σμύρνη ή τη Κων/πολη ήταν για δεκαετίες θαμμένες ένθεν και ένθεν. Ο φανατισμός είναι σε θέση να θάψει και τη πιο όμορφη αλήθεια. Και η μάχη για το βιβλίο της ιστορίας δεν ήταν άσχετα με αυτά.
Αν όλα αυτά ίσχυαν και στον Καραθεοδωρή δε μπορώ να το αποδείξω. Σε ένα διάλογο όμως δεν γράφεις μόνο αυταπόδεικτα αλλά κάνεις και υποθετικές σκέψεις. Και μη πεις ότι και σε σένα δεν έχει συμβεί;
Τα περί «Ιού» και Ναζί δεν τα έχω υπόψη, ούτε γνωρίζω καμιά κατηγορία σε βάρος του.
@ Στέργιε,
AntwortenLöschenΣΣΙΙΓΑΑΑ, να μην αδίκησαν τον Καρα, επειδη ήταν γυιός διπλωμάτη των Τούρκων!!!
Κάνεις μέγα σφάλμα αγαπητέ, γιατι αν εμείς δεν ξέρουμε (ευτυχώς που ήρθε η Ρεπούση να μας το μάθει) τι πολιτική είχε η Οθωμάνα με τους διάφορους λαούς που υπήρχαν στην επικυριαρχία της, οι τότε Ελληνες το ήξεραν και το παραήξεραν και καθόλου δεν θα κράταγαν μούρη στον Καρα, για τον λόγο που φαντάζεσαι. Ασε που ο Καρά ήταν υπέρ της μεγάλης Ιδέας, άρα εθνικιστής ο δόλιος!
Αλλά για ποιά αγάπη των δύο λαών μιλάς καλέ μου; Οι Ελληνες ήταν κυρίαρχοι, ήταν αφεντικά και όταν ο Κεμάλ μάζεψε τις συμμορίες των νεότουρκων, βγηκε μίσος και φθόνος απο τον δεύτερο λαό και όρμηξε να σφάξει τον πρώτο, τον κυρίαρχο και σε ποσότητα και σε ποιότητα.
Το ίδιο έκανε και με τους Αρμένιους και τους Πόντιους, που σήμερα είναι η μέρα μνήμης της μεγάλης σφαγης τους.
Ο φθόνος και η μικροπρέπεια δεν άφηνε, όπως δεν αφήνει ούτε σήμερα τους καθηγηταράδες μας να δούνε πίσω απο τη μύτη τους!!!
@ Στέργιε,
AntwortenLöschenΟ φθόνος, και η ΑΓΝΟΙΑ!!!!
ange-ta,
AntwortenLöschenΜπορεί να είναι και έτσι.
Άλλωστε πάντα επιθυμούμε να… ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα, εδώ θα κολλούσαμε.
Όσο για τη θέση των Ελλήνων στην Οθωμανία είναι γνωστή και τους έρχεται κόλπος τους Ελληναράδες. Δεν αποκλείεται κάποιοι από τους τότε Έλληνες να μίσησαν τον Κεμάλ και τους Νεότουρκους όχι γιατί ήταν τούρκοι αλλά γιατί μετέτρεψαν το πολυεθνικό κράτος σε εθνικό και βγήκε στην επιφάνεια η απληστία της τουρκικής αστικής τάξης, αντίστοιχη της Ελληνικής με τη Μεγάλη Ιδέα της.
Καμιά φορά οι γριές της Σμύρνης άθελά τους με τις διηγήσεις και εξιδανικεύσεις τους για τον τρόπο ζωής τους πριν τη προσφυγιά, ανέτρεπαν όλα όσα η προπαγάνδα με κόπο εμφυσούσε στις νέες γενεές. Βλέπεις δεν συμβιβάζονταν ιδανική ζωή στη Σμύρνη και τη Κοκκινιά παράλληλα με τη δουλεία των Ελλήνων.
Όμως αυτό είναι άλλο κεφάλαιο και μπλέχτηκε παρεμπιπτόντως στον Καραθεοδωρή. Χωρίς να γνωρίζω λεπτομέρειες, γιατί στο παγκόσμιο στερέωμα ήταν τόσο χαμηλά στις αναφορές και μόνο επιστημονικοί κύκλοι τον μνημονεύουν ενώ από ότι βλέπω ήταν ισάξιος του Αϊνστάϊν; Και αυτό το σημείο θέλει διευκρίνιση.
@ ange-ta
AntwortenLöschenTo ντενεκεδάκι το βλέπουν μόνον όσοι έχουν κάνει εγγραφή, όπως εσύ. Δοκίμασε να μπεις χωρίς εγγραφή και θα δεις πως δεν το βλέπεις. Ούτε και αν κάνω τώρα εγγραφή θα το δω για παλιότερες εγγραφές μου. Άσε που δεν έχω ανοίξει λογαριασμό πουθενά.
@ Στέργιο
Δεν άκουσες, δεν είδες, έκανες λάθος, ... ό,τι λένε πάντα εκ των υστέρων οι όμοιοί σου. Άσε τα σάπια, ρε "φίλε". Τα ίδια κάνει και ο Καμπυλάκος και όλο το λεφούσι της «προοδευτικής διανόησης». Αφήνουν την κουτσουλιά και μετά την κάνουν με ελαφρά πηδηματάκια. Διάβασε κι εδώ και μην κάνεις την πάπια. Ο Ευγένιος πέθανε, αλλά ο ήρωάς του ζει και βασιλεύει.
Δεν επεκτείνομαι, διότι μετά δεν θα μου λένε για τενεκεδάκια, αλλά για κουβάδες ολόκληρους!
@ Στέργιε,
AntwortenLöschenΗ Σμύρνη είναι ενα καλό παράδειγμα, για να καταλάβει κανείς μέχρι πού, ο επικυρίαρχος λαός ανέχεται τους υποτακτικούς του λαούς.
Μοιάζει με το πολύ ωραίο παράδειγμα της αναγωγικής πάπιας. Η πάπια βλέπει κάθε μέρα ενα κύριο με άσπρα που την ταΐζει και σκέφτεται αναγωγικά: "Κάθε κύριος με άσπρα με ταΐζει"
Ωσπου μια ημέρα έρχεται ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΦΑΖΕΙ!!
Ελπίζω να κατάλαβες , ότι ειρωνικά ενόησα, ότι ευτυχώς που ήρθε η κυρά Ρεπούση να μας εξηγησει ποσο καλή ήταν η Οθωμάνα. Ασε την άλλη φιλενάδα της την κυρά Φραγκιαδάκη, που εξηγούσε σε μια διάλεξη της, πόσο σπουδαία απο πολιτιστικής άποψης ήταν η Οθωμάνα!
Είναι αυτό που σου είπα εξ αρχής: Εμείς οι Ελληνες δεν είμαστε κακοί άλλα φθονεροί και αμόρφωτοι!
Βλέπεις ΔΕΝ είναι τυχαίο που αγνοούμε τον Καρά, στο βιβλίο της κυρα Ρεπούση απουσιάζει ΟΛΗ η ελληνική μεγαλοδιανόηση! ΟΛΗ!!!!!!
Στο Καρα θα κολύσουμε;;;;
@ Kωνσταντίνε,
AntwortenLöschenκαλά.......
Πολύ όμορφη η παρουσίαση του θέματος.
AntwortenLöschenΈχω παρουσιάσει και εγώ το ίδιο θέμα στο μπλοκ μου:
http://igaiolos.blogspot.com/2008/01/blog-post_22.html
@ Αίολε,
AntwortenLöschenΜετά απο τα διάφορα σχόλια και μέϊλ που πήρα, νομίζω ότι είναι πρόχειρο. Αλλά για την αυτογνωσία μας σαν λαός είναι Ο.Κ.
πέρασα και είδα και το δικό σου! Είναι σπουδαιο και έγινε ένα χρόνο πιο νωρίς! Μπράβο σου
'Ωστε ο μπαμπάς Καραθεοδωρή ήταν πρόξενος των Τούρκων!!!
AntwortenLöschenΚαι ο Πατριάρχης είναι Τούρκος υπήκοος (ή αυτό δεν πρέπει να το θυμίζουμε;) και τον εγκρίνει ο Τούρκος νομάρχης για να εκλεγεί, αλλά και ο Αντρούτσος ήταν αρματολός του Αλή-πασσά και ο Υψηλάντης Ρουμάνος πρίγκηψ και ο Καποδίστριας υπουργός του τσάρου και οι πρόκριτοι του Μοριά ουσιαστικά Οθωμανοί υπάλληλοι και, και,...
Ιστοριογραφία του κώλου (Ρεπούσεια) που με αποσπάσματικές αναφορές αγραμμάτων "ελευθεροΙών", ερμηνεύει...
Κωνσταντίνε,
AntwortenLöschenείσαι περίεργα κακόπιστος. Τι θα πει δεν άκουσα; Άποψη καταθέτω και δεν φυγομαχώ εκ των υστέρων. Το να κάνω λάθος ισχύει όσο και για σένα, γιατί να το κρύψω; Φαίνεται όμως έμαθες να τσουβαλιάζεις σε στερεότυπα τις απόψεις γι αυτό μιλάς για «ομοίου» μου (;;;) και «λεφούσι Καμπυλάκου». Τι θα ακούσω ακόμη;
Είναι κρίμα που δεν αποδέχεσαι βασικούς κανόνες διαλόγου και σεβασμού συνομιλητών και μιλάς χυδαία για «κουτσουλιά» και «ελαφρά πηδηματάκια» σαν εγώ να έκανα φυγομαχία. Από καμιά μάχη στη ζωή μου δεν την «έκανα» και ό,τι λέω το υπερασπίζομαι.
Διάβασα τις παραπομπές σου αλλά γιατί μου τις υποδείχνεις; Είναι απόψεις για τον Κ. και δεν είμαι ειδικός της ιστορίας του για να ξέρω τι ακριβώς συνέβαινε σε μια τόσο ταραγμένη εποχή. Αν ασπάζεσαι την άποψη της Ακαδημίας ποσώς με αφορά.
Πάντως έχουμε πολλά παραδείγματα επιστημόνων (Χάιζενμπεργκ, Β.Φ. Μπράουν κ.α.) που συνεργάστηκαν με τους ναζί άμεσα ή έμμεσα. Αυτό δεν μείωσε το πραγματικά επιστημονικό έργο τους, ζημίωσε πιθανώς την κοινωνική και πολιτική εικόνα και θέση τους. Δεν βλέπω το λόγο γιατί να ήταν εκτός κριτικής αν και όσο συνεργάστηκαν. Ούτε βλέπω τον λόγο να απαξιωθεί μια επιστημονική θέση από το ποιος την είπε, αφού αντανακλά αλήθεια. Δηλαδή αν ο Αϊνστάιν ήταν γερμανός και ναζί η θεωρία της σχετικότητας θα έπρεπε να θαφτεί; Θα ήμασταν τρελοί!.Φυσικά δεν έχω την άποψη ότι ο Κ. ανήκει σε αυτή τη κατηγορία και νομίζω ότι έμμεσα μου το αποδίδεις, αυθαίρετα βέβαια.
Απορώ με τον τρόπο που εκφράζεσαι. Νομίζεις ότι έχεις απέναντι άξεστους και ηλίθιους προπαγανδιστές στους οποίου πρέπει να απευθύνεσαι άξεστα; Σου είναι δύσκολο να μη βλέπει παντού «μιάσματα»; Ή μήπως έχει την εντύπωση ότι οι αριστεροί στους οποίος κατατάσσω τον εαυτό μου δεν αξίζουν κανένα σεβασμό; Εσύ δηλ. όταν μιλάς για τον Μ. Γλέζο που έιναι "όμοιός" μου πως μιλάς, ως προδότη, πράκτορατης Μόσχας και κατάσκοπο (κατηγορίες που τον κατδίκασαν σε ισόβια) ή ως εθνικό ήρωα; Έτσι για να ξέρουμε δηλαδή και τη δική σου θέση για κάποιον εκτός Καραθεοδωρή.
Θα σε καλούσα να μη χυδαιολογήσεις ως απάντηση.
@ σε όλους τους εμπλεκόμενους στην συζήτηση για τον Καραθεοδωρή και την Ρεπούση που εισήλθε λαθραίως και περιέργως:
AntwortenLöschenΘα βοηθήσετε την συζήτηση ΑΝ ΔΕΝ ΧΥΔΑΙΟΛΟΓΗΣΕΤΕ, αλλιώς θα σβήσω αμέσως μόλις πέσει στην αντίληψη κάποιο σχόλιο, με οποιαδήποτε υβριστική λέξη ή πρόθεση.
Ευχαριστώ θερμά
@ Gazaki,
AntwortenLöschenΝομίζω, ότι αδικεις τον Στέργιο,
Απλώς λέει , ότι ο Καρα δεν έτυχε της προσοχής του τότε πανεπιστημιακού κατεστημένου, ΓΙΑΤΙ (ΚΑΚΩΣ, αυτο το τονίζει) ήταν ΄πρόξενος την υψηλής πύλης ΚΑΙ οι τότε Ελληνες δεν το έβλεπαν με καλό μάτι!
Δεν τον κατηγορει γι αυτό. Αντιθέτως, ερμηνεύει, ότι αφου ένας Ελληνας είχε μια τέτοια θέση, σημαίνει ότι η Οθωμάνα είχε φιλελεύθερο πολίτευμα, όπως δηλαδή αναφέρει και η Ρεπούση.
@ Κωνσταντίνε,
AntwortenLöschenΝομίζω, ότι πρέπει να διαβάσω, εγω τουλάχιστον το βιβλίο της κυράς, για να έχω άποψη.
Θα το κάνω ΠΑΡΑΥΤΑ!
Να πώ όμως κάτι,
Ο Καρα διώχτηκε με τρόπο ελεεινό απο την Ελλάδα, κάτι που δεν είναι καινούργιο.
Στην Αμερική δεν ήθελε να πάει και κατά με ΚΑΛΑ ΕΚΑΝΕ!
Μάλιστα θα έλεγα, αν κανένας επιστήμονας δεν έτρεχε στην Αμερική για να βοηθήσουν την υπερατλαντική χώρα φίλη που ολοενα και περισσότερο μας δείχνει τα δόντια της, μπορεί ο πόλεμος να τέλειωνε με τις δικές μας δυνάμεις και να αποφευγαμε την πικρή περίοδο του ψυχρού πόλεμου και την επακόλουθη παρανοϊκή κούρσα των εξοπλισμών.
Αλλά αυτο είναι ΑΛΛΟ θέμα.....
Απλώς το αναφέρω, για να πω, ότι δεν βλέπω κανένα λόγο να κατακρίνεται σήμερα κάποιος, γιατι δεν πηγε στην Αμερική!!!
φίλτατη ange-ta θέλω να σε συγχαρώ για την υπομονή σου, την ψυχραιμία σου και την άψογη διεκπεραίωση -μέχρι τώρα- αυτής της ατέλειωτης διελκυνστίδας αντιπαραθέσεων! μπράβο και πάλι μπράβο!
AntwortenLöschenΌσο με αφορά έχεις απόλυτο δίκιο για το "ζιγκ-ζαγκ στις νεραντζιές" αυτή τη μπούρδα της Σωτηρακοπούλου που πήρε και το κρατικό βραβείο, το έχω διαβάσει και συμφωνώ απόλυτα μαζί σου!
@ navarino,
AntwortenLöschenαπο μια αντιπαράθεση πρέπει να κερδίζουμε σε γνώσεις και όχι να επιμένουμε σ οσα νομίζουμε ότι είναι σωστά.
Χαίρομαι που βρήκες και συ το ζικ-ζακ μπούρδα!
Αγόρασα το βιβλίο της Μαρίας ....πως την είπαμε για τον Καρα και της κόρης του.
Θα τα διαβάσω και θα τα ξαναπούμε. Οσο πιο πολύ ερευνω το θέμα, τοσο πιο πολύ φανερώνεται το μεγαλείο του.
Συγχατηρια ange-ta πραγματικά τρομερό το κείμενο σου.
AntwortenLöschenΔυστυχώς ζούμε σε μια εποχή που τέτοια άτομα η στημένη κοινή γνώμη που την έχει φτιάξει το Κεφάλαιο και ο Καπιταλισμός άτομα σαν τον Καραθεωδορή τον θεωρεί λούμπεν και ξεχασμένο.
Πραγματικά σε εκτιμώ πάρα πολύ, και θα προσθέσω το blog σου, σε αυτά που εκτιμώ.
Να είσαι καλά, θα ήθελα να κάνεις και ένα αφιέρωμα και στον μεγάλο αστρονόμο Διονύση Σιμόπουλο...
@ gazaki
AntwortenLöschenΓια την ιστορική αλήθεια ο Υψηλάντης δεν ήταν Ρουμάνος πρίγκηψ , ήταν από το χωριό (Υψήλ) του Πόντου....... Πόντιος δηλαδή και για να το κάνω πιο λιανά ο αρχηγός της Ελληνικής Επανάστασης ήταν Πόντιος.
Τώρα τι θες ακριβώς να αποδείξεις ότι τι;
Να σου βάλω και εγώ μερικά πράγματα
Ο Κολοκοτρώνης ήταν Οθωμανός πολίτης και αδελφικός φίλος του Λαλαίου αλβανού Αλή Φαρμάκη.
Ο Αθανάσιος Διάκος ήταν στην αυλή του Αλή πασά.
Ο Αδαμάντιος Κοραής ήταν Σμυρνιός Οθωμανός υπήκοος.
Ο Ανδρούτσος λέγεται ότι είχε ασπαστεί τον Μωαμεθανισμό (μπεχτατζής).
Όλα αυτά τι λένε ότι τι δηλαδή;
Γράφω αυτή τη στιγμή το υπ΄ αριθμόν 52 σχόλιο αυτού του ποστ. 52 σχόλια για έναν μαθηματικό! Και -προφανώς- έπεται συνέχεια! Μήπως έχουμε μπει λοιπόν στο πόρταλ της ελληνικής μαθηματικής εταιρείας; Όχι βέβαια! Απλώς επιβεβαιώνεται η εικονολατρική διάθεση των Ελλήνων απέναντι σε πρόσωπα που τονώνουν το "εθνικό" τους γόητρο (και θα επιμείνω ότι η επίκληση του ονόματος Καραθεοδωρή υπήρξε κάτι σαν σημαία για συγκαλυμένο αντισημητισμό: "οι κλέφτες Εβραίοι που δεν δημιουργούν πολιτισμό αλλά αντιγράφουν", στερεότυπο και γελοίο επιχείρημα των παρεπιδημούνταων ακροδεξιών).
AntwortenLöschenΆλλωστε, η Ελλάδα είναι ένα απέραντο χωριό, οι περισσότεροι γνωριζόμαστε και ξέρουμε πολύ καλά ποιά μερίδα του πληθυσμού ψήφισε τον Καραθεοδωρή και πάντως όχι οι σοβαροί μαθηματικοί που είχαν πολλά πράγματα καλύτερα να κάνουν από το να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα του ΣΚΑΪ.
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποία απείχα από τη συζήτηση και επανήλθα αποκλειστικά και μόνο για να επιστρέψω τον χαρακτηρισμό περί "φληναφημάτων"...
@ Το παιδί της πλατείας
AntwortenLöschenΣ ευχαριστώ θερμά παιδί της πλατείας. Δεν είναι το κείμενο μου καταπληκτικό, αλλά ο Καραθεοδωρή είναι εκπληκτικός και ομορφαίνει το κείμενο από μόνο του!
Τον Διονύση Σιμόπουλο, χμ καλή ιδέα. Αλλά πιο πριν θα κάνω για τον Μεγαλέξανδρο για να σκάσουν όλοι οι μισέλληνες!!!
@ αιολος
Θα ψάξω το γκαζάκι να του πω να περάσει να δώσει απάντηση. Αλλά θαρρώ πως ειρωνεύεται την άποψη, που κάποιος ψάχνει να βρει τι είναι ο άλλος για να τον μειώσει, αντί να ψάχνει το θέμα.
@ zalmoxis
Επειδή εκτιμώ τους ινδιάνους, είναι εξ άλλου και η προμετωπίδα του μαγαζιού μου, θα σου μιλήσω ινδιάνικα:
Όποιος δεν αγαπάει τη γη των προγόνων του και ξεκόβει από τις ρίζες του, τα βλέπει όλα στραβά και ανάποδα.
Και θα σου μιλήσω και με τα λόγια ενός άλλου «ινδιάνου» (θα σου εξηγήσω σε άλλο ποστ ποιος είναι αυτός ο ινδιάνος):
«Όταν θέλω να σκεφτώ σωστά, αγκαλιάζω ένα δένδρο» Η γη θα μου δώσει την απάντηση.
Τώρα θα μου πεις τι σχέση έχει ο Καρα με τους ινδιάνους;
Να! στο λέω για να σου εξηγήσω, ότι εγώ, δεν το κρύβω (και γιατί να το κρύψουμε άλλωστε) έχω ανάγκη να τονώσω το «εθνικό» μου γόητρο! Αν αυτό είναι οφφ, ε τότε δεν είναι κάτι καινούργιο για μένα. Πάντα οφφ ήμουν. Το Πάσχα τρώω αρακά και αγκινάρες και μόλις και μετά βίας ξέρω τον Ρουβά και κάποιον άλλον που πάντα τον ξεχνάω και που είναι δείγμα μπαναλοσύνης, (όπως δηλαδή φαίνεται από τον τρόπο που τον αναφέρει μια μερίδα ελιτ μπλογκόπαιδων), που με εντυπωσιάζει που τον ξέρουν…..
Βέβαια υπάρχουν και κάποιοι που βλέπουν παντού συνομωσίες εναντίον των Ελλήνων, όπως λ.χ. στη σχέση Αϊνστάιν – Καρα. Μάλιστα, είχα πέσει και γω στη λούμπα, να θεωρώ τον Καρά εφεύρεση του κάθε πονεμένου ελληναρά, μέχρι που διάβασα τον θαυμασμό των γερμανών και κατάλαβα πόσο στραβά έχω πάρει πολλά ζητήματα!
Τώρα, να μου γράφεις εσύ για σοβαρούς έλληνες μαθηματικούς, με εκπλήσσεις!
Και ότι είχαν κάτι καλύτερο να κάνουν, από το να ψηφίσουν στο Σκάϊ με εκπλήσσεις έτι σφοδρότερα!
@ Λακων
Οι Εβραίοι αναμφισβήτητα έχουν δημιουργήσει τις τράπεζες!!
Αυτός είναι κατά τον Ασίμοφ ο λόγος που όλοι οι λαοί μισούν τους Εβραίους.
Εξ άλλου σήμερα το επίσημο κράτος των Εβραίων κάνει ότι μπορεί για να δικαιώσει αυτό το μίσος.
Όσο για συνομωσίες, ε αυτοί είναι πρώτοι και με απόσταση!
@ ange-ta
AntwortenLöschenΚι εγώ σέβομαι πάρα πολύ τους Ινδιάνους, όλους τους Ινδιάνους του πλανήτη.
(και των άλλων πλανητών, γιατί όχι; )
Είμαστε όλοι Ινδιάνοι! ;-)
Όποιος δεν αγαπάει τα σ'κώτια* του, δεν μπορεί ν΄αγαπήσει και τίποτ΄ άλλο κι είναι απλά ψεύτης, υποκριτής και θεατρίνος όταν εκδηλώνει "ανθρωπισμό" προς το ανοίκειο-αλλότριο-διαφορετικό, ενώ ταυτόχρονα υποτιμά, λοιδορεί και περιφρονεί τον εξ αίματος αδερφό του.
*σ'κώτια=συκώτια
@αίολος
AntwortenLöschenΌπως είπε και η ange-ta η ειρωνική παράθεση των σχέσεων που ανέφερα ήταν περισσότερο από προφανής. Διάβασε και την κατάληξη του σχολίου μου...
Όσο για τον Υψηλάντη ρώτα τους Ρουμάνους τί πιστεύουν γι' αυτόν. Άλλωστε τί σχέση έχει το αξίωμά του με την καταγωγή από τον Πόντο; Αμφισβήτησα εγώ την Ελληνικότητά του;
Θα ήθελε ο Ασίμοφ ο αντισημιτισμός να οφειλόταν στους τραπεζίτες.
AntwortenLöschenΤα αίτια είναι πολύ πιο βαθειά και ουσιαστικά. Οι διαφωτιστές, πχ ο Μοντεσκιέ, δεν άσκησε τέτοια κριτική στους Εβραίους λόγω τραπεζών. Ούτε ο Βάγκνερ...
Πριν απο τις τράπεζες ασκούσαν τοκογλυφία...Αντισημιτισμός υπάρχει ήδη απο την αρχαιότητα άλλοτε δίκαια και άλλοτε άδικα.
Ακόμα και θεατρικές παραστάσεις έχουν παιχτεί με θέμα τους Εβραίους τοκογλύφους.
Τέλος πάντων το όλο θέμα είναι φοβερα πολύπλοκο.
Η σοβαρή διαφωνία που έχω με τον σπουδαίο Εβραικό πολιτισμό είναι μόνο μια και βρίσκεται μόνο σε επίπεδο κοσμοθεωρίας. Οι Εβραίοι αντιπροσωπεύουν το χώρο της πίστης και ο ελληνισμός (ο πραγματικός) το χώρο της γνώσης.
Άλλο αστρολόγος και άλλο αστρονόμος. Άλλο φιλόσοφος και άλλο προφήτης.
Επίσης θεωρώ και το χριστιανισμό προέκταση της Εβραικής κουλτούρας.
@ Λάκων
AntwortenLöschenτράπεζα = τοκογλυφία
@2mnka,
AntwortenLöschenσωστά ΕΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΙΝΔΙΑΝΟΙ!!
http://ange-ta.blogspot.com/2007/09/blog-post_27.html
Νομίζω ήμουν σαφής: αναφέρομαι σε επαγγελματίες υπερ-"πατριώτες" (όλοι γνωρίζουμε σε ποιούς αναφέρομαι, τους βλέπουμε άλλωστε στην TV κσι τους διαβάζουμε σε συγκεκριμένα έντυπα) που "στα παλιά τους τα υποδήματα" τί προσέφερε ο Καραθεοδωρή, το μόνο που τους ένοιαζε ήατν να βρουν πάτημα και άλλοθι για τον αντισημιτισμό τους.
AntwortenLöschenΜέχρι και αγράμματο ταξιτζή άκουσα πειν μερικά χρόνια να μου λέει για την "κουφάλα τον Αϊνστάϊν που ΜΑΣ (σε πρώτο πληθυντικό) έκλεψε την θεωρία του Καραθεοδωρή"!!!
Αυτό βέβαια δεν μειώνει τη αξία του Κ. για την οποίο συμφωνώ ότι υπερβαίναι ακείνην άλλων που ψηφίστηκαν να μπουν στην 10άδα.
"...Όποιος δεν αγαπάει τη γη των προγόνων του και ξεκόβει από τις ρίζες του, τα βλέπει όλα στραβά και ανάποδα..."
Δεν είναι απόλυτο αυτό. Άμα τη γη την πατούν τα "χλωμά πρόσωπα" τα βλέπει όχι στραβά, αλλά θεόστραβα!
@ Zalmoxis,
AntwortenLöschenΝαί έτσι είναι! Σήμερα δεν μπορείς να είσαι τίποτα. Είσαι διεθνιστής, μπερδευεσαι με το σκυλολόϊ του επόμενου ποστ μου, είσαι πατριώτης, γίνεσαι Πλεύρης, είσαι σοσιαλιστής, σε λένε σοσιαληστη, είσαι οικολόγος, σε λένε Τρεμόπουλο-Κεμαλιστη, είσαι άθεος, σε λένε ελιτιστή, είσαι θρήσκος σε λένε βατοπαίδι, είσαι αναρχικός σε λένε Ξηρό.
Τι να σου πω......
βράσε ρύζι να χουμε να τρώμε σε δύσκολους καιρούς!
@ gazaki
AntwortenLöschenTώρα βέβαια είμαστε και οι δύο εκτός θέματος αλλά οι Πόντιοι το καμαρώνουν για τον Υψηλάντη.
http://el-pontos.blogspot.com/2007/07/blog-post_22.html
http://radioakrites.blogspot.com/2009/05/blog-post_4311.html
Έχουν φτιάξει και πόλη οι πόντιοι με το όνομα του Υψηλάντη.
http://www.kozani.gr/portal/index.php?option=com_content&task=view&id=32