Τότε, οι αβράκωτοι Έλληνες εξεγέρθηκαν ενάντια στον κατακτητή και πορεύτηκαν στους δρόμους της ελευθερίας, ενάντια στα σχέδια της ευρωπαϊκής Ιεράς Συμμαχίας, που ήθελε τους λαούς να παραμείνουν κάτω από τη μπότα του δεσποτισμού. Τότε, οι επαναστατημένοι Έλληνες, με τα κουρέλια τους και όπλα την αντιστασιακή παράδοση των κοινοτήτων και της κλεφτουριάς, έγραψαν μια από τις λαμπρότερες σελίδες των αγώνων των λαών για ελευθερία και δημοκρατία: Το 1821, η έφοδος των ξυπόλητων προς τον ουρανό, υπήρξε ταυτόχρονα η αρχή του τέλους της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αλλά και του τέλους της δεσποτικής κυριαρχίας της Ιερής Συμμαχίας στην Ευρώπη.
Σχεδόν 200 χρόνια μετά, η ιστορία μας βρίσκει, γονατισμένους, ραγιάδες των τραπεζών και της κατανάλωσης, μια χώρα υπό πτώχευση που ετοιμάζεται να μπει υπό πολλαπλή, διεθνή κηδεμονία. Μέσα στη χώρα, αλωνίζει η πιο ξεφτυλισμένη άρχουσα τάξη που είδε ποτέ ο τόπος, ενώ τριγύρω της έχουν μαζευτεί όλα τα αρπακτικά: Οι μεγάλες αμερικάνικες τράπεζες και το ΔΝΤ, οι Γερμανοί-κηδεμόνες της Ευρώπης, οι νεο-οθωμανοί, πραγματικοί κυρίαρχοι στην Βαλκανική και την Ανατολική Μεσόγειο.
Η επανάσταση του 1821 ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕ. Η λευτεριά μας είναι λειψή και υπονομευμένη. Ο αγώνας για την εθνική, την κοινωνική, και την οικολογική απελευθέρωση του τόπου μας όσο ποτέ άλλοτε επίκαιρος. Γι’ αυτό και οι καθηγητάδες και οι διανοούμενοι του καθεστώτος μισούν το 1821, το υποβαθμίζουν και το συκοφαντούν. Γι’ αυτό και οι κυβερνήτες σήμερα ΑΠΟΥΣΙΑΖΟΥΝ, είναι στις Βρυξέλλες και κανονίζουν το ξεπούλημά της χώρας.
ΑΝΥΠΑΚΟΗ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΙΕΡΑ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΤΩΝ Ε.Ε. – Δ.Ν.Τ.
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟ-ΟΘΩΜΑΝΙΣΜΟΥ
Κυπαρίσσι, ένα κωνοφόρο δέντρο για δημιουργία ψηλού φράχτη
-
Κυπαρίσσι, ένα όμορφο και διαχρονικό δέντρο για τον κήπο. Υπάρχουν πολλά
διαφορετικά είδη κυπαρισσιών που επιλέγονται για φύτευση στον κήπο, όπως το
κυπα...
vor 54 Minuten
ΠΑΡΑΠΟΝΙΑΡΙΚΟ...
AntwortenLöschenΑΦΗΣΑΝ ΣΤΟ ΠΟΔΙ ΤΟΥΣ, ΤΟΝ ΜΕΓΑ... ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ :)
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!
Θα το πω όπως το νοιώθω και θα έχεις κάθε δίκηο να το σβύσεις.
AntwortenLöschenΤότε υπήρχαν ηγέτες μ' αρχίδια κι όχι αρχίδια ηγέτες όπως σήμερα.
Χρόνια πολλά
Επειδή μ' αρέσει να κάνω το δικηγόρο του διαβόλου, να θυμίζω ότι η Επανάσταση του '21 δεν θα είχε καταλήξει στην «ανεξαρτησία» αν δεν επενέβαιναν οι Μεγάλες Δυνάμεις. «Ανεξαρτησία» σε εισαγωγικά, επίτηδες, αφού (1) υπήρξε τρόπον τινά «δοτή» και (2) προϋπήρξε το διαβόητο δάνειο του '23 που υποθήκευσε το μέλλον της χώρας πριν καν αυτή συσταθεί σε κράτος! Το '21 μπορεί να σήμανε το τέλος της Ιεράς Συμμαχίας, υπήρξε όμως και η απαρχή της νεο-αποικιοκρατίας. Από ραγιάδες των Οθωμανών γίναμε απλά ραγιάδες των τραπεζών. Αυτή υπήρξε η ανεξαρτησία μας, με τον ίδιο τρόπο που η «απελευθέρωση» των δουλοπάροικων ήταν απλά το να γίνουν βιομηχανικοί εργάτες.
AntwortenLöschenΥ.Γ. Μην βαυκαλιζόμαστε με «εθνικές ανεξαρτησίες» και τα συναφή, η εποχή της εθνικής ανεξαρτησίας παρήλθε ανεπιστρεπτί.
Υ.Γ.2 Θυμίζω επίσης ότι το '21 υπήρχε ήδη αυτόνομο ελληνικό κράτος, τέλος πάντων, ουσιαστικά το ίδιο αυτόνομο όσο υπήρξε κατόπιν το κυρίως ειπείν ελληνικό - αναφέρομαι στην Ιόνιο Πολιτεία φυσικά!
Για να υπάρξει ουσιαστικός και αποτελεσματικός ξεσηκωμός, είναι απαραίτητο οι αβράκωτοι (με ή χωρίς εισαγωγικά η λέξη) να διαθέτουν σθένος και αξιοπρέπεια. Αν αναλογιστούμε πως οι πολλοί δε θέλουν να παραδεχτούν ότι ο εχθρός βρίσκεται (πάντοτε βρισκόταν) εντός των τειχών, τότε...
AntwortenLöschenΜε μικρή, έστω, καθυστέρηση "Χρόνια Καλά".
AntwortenLöschenΚατά λοιπά, περίσκεψη, περισυλλογή και, πάνω απ' όλα, υπομονή. Τα σπουδαία έπονται.
«Οταν αποφασίσαμε να κάμομε την επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε, ούτε πόσοι είμεθα, ούτε πως δεν έχομε άρματα, ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις, ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε "πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα", αλλά, ως μία βροχή, έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και οι κληρικοί, και οι προεστοί, και οι καπεταναίοι, και οι πεπαιδευμένοι, και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτόν το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση».
AntwortenLöschenΘόδωρος Κολοκοτρώνης
@ Σε όλους χρόνια πολλά
AntwortenLöschen@ παντοτινέ ταξιδευτη
Όταν κοιτάζω τη σημερινή ηγεσία απελπίζομαι και όταν την ακούω να μιλάω βγάζω σπυριά και παθαίνω κρίση!
Όσο για τον υπόλοιπο ελληνισμό κάνε μια βόλτα στο δίχτυ και θα καταλάβεις σε ποία κατάσταση εξαθλίωσης βρίσκεται.
@ Γιάννη Αγιάννη,
Δεν θα το σβήσω γιατί συμφωνώ και επαυξάνω.
Τότε είχαμε Έλληνες με παπάρια σήμερα οι Έλληνες έγινα παπάρες.
@ Vrennus
Καλό είναι να κάνεις το δικηγόρο του διαβόλου. Έτσι ξεδιπλώνεις πολλές πτυχές της αλήθειας.
Αλλά, αυτή η ερμηνεία της ιστορίας, δεν είναι η δική μου ερμηνεία. Οι μεγάλες δυνάμεις αποφάσισαν να υποστηρίξουν την επανάσταση, πρώτον επειδή είδαν ότι ο ξεσηκωμός δεν είχε γυρισμό και έπρεπε να πάνε με την μεριά του νικητή και δεύτερον υπήρχε ένα πολύ μεγάλο φιλελληνικό κίνημα που δεν μπορούσαν να χειραγωγήσουν Τότε δεν υπήρχε τηλεόραση και δημοσιογράφοι όπως σήμερα, που παίρνουν γραμμή από την γνωστή λέσχη και οι διανοούμενοι έκαναν πανανθρώπινες σκέψεις. Βέβαια, είναι εντυπωσιακό που κανένας ( εξ όσων γνωρίζω) διανοητής της εποχής δεν είχε ξεσηκωθεί κατά της γενοκτονίας των ινδιάνων της Αμερικής Βόρειας και Νότιας .
Θα κάνω μια υπόθεση: Αν το 1827 οι μεγάλες δυνάμεις δεν υποστήριζαν την ελληνική επανάσταση, αλλά συνέχιζαν να υποστηρίζουν την Οθωμανία, τότε σίγουρα δεν θα υπήρχε ένας Κεμάλ να δημιουργήσει την Τουρκία και να σφάξει κάθε ΜΗ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟ, σε συνεργασία με τους Κούρδους, αλλά ούτε θα υπήρχε αυτή η Ελλάδα που έδωσε ποτάμι αίματος για να υποστηρίξει την Ευρώπη από την κατάκτηση των Γερμανών, και η γερμανική κατοχή μπορεί να κατέρρεε κάτω από τον ζυγό που θα ασκούσε σε όλη την Ευρώπη, αν ποτέ η Γερμανία δυνάμωνε όπως δυνάμωσε με τη μορφή που πήρε η Ευρώπη μετά την εγκατάλειψη της υποστήριξης της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.
Σίγουρα πάντως, ο μεγάλος ασθενής θα πέθαινε από μόνος του κάτω από την σήψη της εξουσίας του.
Η Ελλάδα ίσως να εύρισκε μια καλύτερη ευκαιρία χωρίς την δήθεν υποστήριξη των μεγάλων δυνάμεων.
Το πιο πιθανό είναι η Μπολσεβίκικη Επανάσταση να εξαπλώνονταν σε όλη την Ευρώπη…..
Ας μην συνεχίσω γιατί οι επιλογές είναι άπειρες ενώ η αλήθεια είναι μόνο μια.
Η Ελλάδα, αντίθετα με την άποψη κάποιων που νομίζουν ότι χωρίς την υποστήριξη των ξένων οι Έλληνες θα παρέμενε σκλάβοι στο πασά, ξεσηκώθηκε και έκτισε το δικό της κράτος. Απέκτησε την Ανεξαρτησία της, χωρίς εισαγωγικά!
Τα δάνεια, τα τότε και τα σημερινά, υποθηκεύουν – αργά η γρήγορα - ούτως η άλλως το μέλλον όλων των λαών και όλων των εθνών πλούσιων ή φτωχών μικρών η μεγάλων. Η οικονομική υποδούλωση υπάρχει και δεν διαφοροποιεί την Ελλάδα από την υπόλοιπη Ευρώπη.
Αυτό, λοιπόν το κράτος το Ελληνικό, σήμερα κινδυνεύει θανάσιμα και όλα τα άλλα εγώ τα ακούω βερεσέ.
Στο Υ.Γ. σου Μην βαυκαλιζόμαστε με «εθνικές ανεξαρτησίες» και τα συναφή, η εποχή της εθνικής ανεξαρτησίας παρήλθε ανεπιστρεπτί,
Σου λέω απλά: μην προδικάζεις το μέλλον.
Στο δεύτερο, κάνεις ένα μικρό λαθάκι, άλλο Κεφαλονιά, άλλο Ελλάδα, είναι η ποσότητα που κάνει την ποιότητα!!!!
@ ab irato
Αβράκωτοι, χωρίς εισαγωγικά!
Να διαθέτουν αυτά που λέει ο Γιάννης Αγιάννης
@ ORPHEAS
Χρόνια Καλά και σε σένα και όντως τα σπουδαία έπονται.
@ aliatas
Εξαιρετικό το απόσπασμα.
Νομίζω θα πρέπει να το διαβάζουμε κάθε μέρα για να σταματήσουμε να κλαίμε τη μοίρα μας!
Καλές γιορτές Ανγκέλα και καλήν Ανάσταση!
AntwortenLöschenΚαι αν δεν μπορεί να είναι του σώματος, ας ήταν τουλάχιστον του Πνεύματος! .... να εύρισκε επιτέλους το νόημα και τον σκοπό του εκείνο που ευφευρέθηκε ακριβώς για να ανα-στήσει τον Κόσμο ....
Αντζέτα μου αγαπημένη,
AntwortenLöschenΠέρασα να σου ευχηθώ ό,τι ωραιότερο και ουσιαστικότερο ποθείς.
Δεν σε ξεχνώ ποτέ, μη νομίζεις, απλώς είναι οι -παροδικές, βέβαια- περιστάσεις...
Χρόνια πολλὰ Ἀνζέτα!
AntwortenLöschen