Dienstag, 27. April 2010

Γιατι να μην βγει η Γερμανία απο την Ευρωζώνη;


Υπήρξε κάποτε μια εποχή που οι Γερμανοί ήθελαν να είναι πρώτα ευρωπαίοι και μετά Γερμανοί. Τότε η ευρωπαϊκή ενότητα πρόβαλε σαν ένας αμετακίνητος στόχος. Αυτή η εποχή είναι πια παρελθόν Με την επανένωση έμαθε αυτή η χώρα να είναι περήφανη. Όμως, για ποιο πράγμα; Από τότε κάθε λογαριασμός συνοδεύεται με το ερώτημα: Είναι αυτό καλό για την Γερμανία; Σ αυτή την τακτική συνήθισαν πια οι μέχρι χθες φίλοι της ευρωπαϊκής σκέψης.

Ωστόσο η φλυαρία για την Ελλάδα και οι εθνικιστικοί τόνοι το έχουν παρατραβήξει. Η εμετική συμπεριφορά των βουλευτών μας, των υπαλλήλων μας, των υπουργών που θεωρούν ότι οι κάτοικοι της Ελλάδας είναι ηλίθιοι, κλέφτες και τεμπέληδες είναι αδιαντροπιά.
Η τακτική της καγκελαρίου, που προσκαλεί τους σπεκουλαδόρους να σπρώχνουν όλο και πιο πάνω τα επιτόκια των ελλήνων, μέχρι που μόνο η πτώχευση να απομένει, φανερώνει ένα απίστευτο μέγεθος ανευθυνότητας απέναντι στην Ευρώπη και όλα αυτά για τις εκλογές στην Βεστφαλία – Ρηνανία.

Αυτή η τύφλα, αυτή η ανικανότητα να σκεφτούμε, ή έστω να θέσουμε το ερώτημα, μήπως σ αυτά τα 9 χρόνια του Ευρώ ευθύνεται και η Γερμανία για την κρίση κάνει ένα πράγμα καθαρό: Το πρόβλημα είναι λιγότερο ο Έλληνας και περισσότερο το πρότυπο του καλού Γερμανού.
Να βγούμε έξω από το Ευρώ φωνάζει ο νεο-εθνικιστής . Ξαναγυρίστε λοιπόν στο καταραμένο σας μάρκο και αφήστε τη Γαλλία να διευθύνει τη ζώνη του Ευρώ. Κολυμπήστε στο αίσθημα της αυτοεκτίμησης περί ανωτερότητας! Θα είναι όμως ένα τρομαχτικά βραχύχρονο αίσθημα ανωτερότητας! Γιατί τι θα συμβεί λοιπόν αν η Γερμανία βγει από την Ευρωζώνη;;

Η συνέπεια θα είναι η κατά 30% υπερτίμηση του μάρκου και αυτό θα βοηθούσε την Ελλάδα, αλλά και την βιομηχανία της Γαλλίας και της Ιταλίας και της Ολλανδίας και του Βελγίου και της Σλοβακίας!

Η βιομηχανία της υπόλοιπης ευρωζώνης θα άνθιζε και θα απελευθερωνόταν επιτέλους από τη Γερμανία.
Και επειδή η Γαλλία πιστεύει και πολύ σωστά πιστεύει ότι η ανάπτυξη δεν έρχεται με περικοπές, η υπόλοιπη ευρωζώνη θα είχε πολλά καλύτερα χρόνια μπροστά της!
Και η Γερμανία τι θα έκανε με το μάρκο της; Τα προϊόντα « Made in Germany» θα ήταν πολύ ακριβά και η ανεργία και η υπερχρέωση θα χτύπαγε τη πόρτα μας.

Ακόμα και οι τράπεζες και οι ασφάλειες θα έφτανα σε κρίση με το Μάρκο. Αν θα έπρεπε όλα τα περιουσιακά της Γερμανίας να τα αποσβέσουν με 30% υπερτίμηση θα έχαναν περί τα 200 δισεκατομμύρια Ευρώ! Γιατί 200 δισεκατομμύρια; Γιατι από την εισαγωγή του Ευρώ η Γερμανία έχει θησαυρίσει κατά 600 δισεκατομμύρια περισσότερα από ότι οι εταίροι της από τις πλεονασματικές εξαγωγές της. Οπότε θα έπρεπε να γίνει άλλος ένας γύρος σωτηρίας των τραπεζών που θα αύξανε ακόμα περισσότερο το χρέος της.
Τι μας διδάσκει η ιστορία; Ότι η Γερμανία έπαιξε σκάρτα, όπως η Ελλάδα. Ότι λείπει από τη μια περισσεύει από την άλλη.
Μόνο με συλλογικές ενέργειες είναι δυνατή η αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ευρωζώνη. Τα 9 δισεκατομμύρια ευρώ που χρειάζεται η Ελλάδα είναι μια σταγόνα, σε σχέση με μία μοναχική πορεία της Γερμανίας. Να οδηγήσουμε σε έξοδο – ή ακόμα χειρότερα να πετάξουμε εκτός ευρωζώνης οποιαδήποτε χώρα, απαγορεύεται να το συζητάμε σοβαρά.
Αυτά μας λεει ο κύριος της φωτογραφίας, ο Robert von Heusinger (Bild: FR)

Και ξαναρωτάω, μέχρι να πάρω μια απάντηση: Γιατί κανένας δικός μας πολιτικός, οικονομολόγος, δημοσιογράφος, φιλόσοφος, ιστορικός, ζωγράφος, ηθοποιός μπλογκέρ ή ατσίγγανος δεν καταφέρνει να κάνει μια έστω και κατά προσέγγιση ανάλυση τέτοιας ποιότητας;;;
Γιατί ακούω κάθε μέρα τις ίδιες και τις ίδιες ανοησίες, όπως για όλα φταίνε οι δημόσιοι υπάλληλοι σαν το παλιό καλό τραγούδι για όλα φταίνε οι γκόμενες οι πρώην και οι επόμενες;

************************************
Το πρωτότυπο Αρθρο εδώ

11 Kommentare:

  1. παλιοσκυλάκι τι κάνεις;;;

    Αυριο θα είμαι στη δουλεία μέχρι αργά. Πέρνα για καφέ.

    AntwortenLöschen
  2. ok
    thartho
    perasa simera kai itan kleista

    AntwortenLöschen
  3. έφυγα μετά τις 18.00

    AntwortenLöschen
  4. ΩΡΑΙΑ ΤΑ ΛΕΕΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ! ΑΛΛΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΑ ΛΑΘΑΚΙΑ!
    -ΤΑ 9 ΔΙΣ. ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΡΙΔΙΟ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ, ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟ 2010.
    -ΕΙΝΑΙ, ΑΚΟΜΗ, ΛΑΘΟΣ - ΑΝ ΕΙΝΑΙ;! - ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΣΩΝ ΕΞ ΗΜΩΝ (ΑΥΤΟ ΑΦΗΝΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝΕ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ... ΑΦΕΛΕΙΣ, ΟΙ ΕΔΩ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ... ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΔΗΘΕΝ ΤΗΝ 19/5 ) ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΠΛΟ ΤΡΥΚ ΤΗΣ ΜΕΡΚΕΛ! ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ
    ΕΤΣΙ, ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΘΑ... ΟΠΙΣΘΟΧΩΡΗΣΕΙ! ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΦΕΛΕΙΣ ΚΙ ΑΝΟΗΤΟΙ ΣΑ ΚΙ ΕΜΑΣ!
    Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΠΑΙΖΕΙ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΜΩΝ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ! ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ ΟΤΙ ΑΠΟ ΧΘΕΣ/ΠΡΟΧΘΕΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΜΙΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ, ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ!
    ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΩΝ ΔΙΚΩΝ ΜΑΣ, Σ' ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ... ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ.
    ΤΟΝ ΜΠΡΕΖΙΝΣΚΥ, ΟΜΩΣ, ΕΣΥ ΤΟΝ ΘΕΩΡΕΙΣ... ΠΡΟΦΗΤΗ ΚΙ ΑΠΑΞΙΕΙΣ ΝΑ ΤΟΝ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ :)

    AntwortenLöschen
  5. ... ΒΕΒΑΙΑ, ΛΑΒΕ ΥΠ' ΟΨΗ ΣΟΥ ΟΤΙ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΤΥΠΙΚΑ ΠΤΩΧΕΥΣΕΙ - ΓΙΑΤΙ ΠΤΩΧΕΥΜΕΝΗ, ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΑΝΕΓΚΕΦΑΛΟΙ ΚΙ ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΟΙ ΚΑΝΑΝ ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΓΙΑ ΝΑ ΕΚΔΙΚΗΘΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥΣ ΑΝΕΓΚΕΦΑΛΟΥΣ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΤΟ ΙΔΙΟ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥΣ! ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΤΟΛΜΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΟΥΝ ΕΠΙΣΗΜΑ! ΙΔΩΜΕΝ ΓΙΑ ΠΟΣΟ... ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ...

    AntwortenLöschen
  6. @ Π.Τ>

    σωστά τα λες. Δεν είναι οι εκλογές που σπρώχνυν την Μέρκελ να μιλάει και να δρα όπως δρα, αλλά είναι όλα τα άλλα που λέει ο φον Χόϊσινγκερ. Ο νεοναζισμός συμπεθέριασε με τον νεοφιλελευθερισμό. Το Αρθρο το μετέφρασα, γιατι μπαίνει και σε ανθρωπολογικούς παράγοντες. Το μεγάλο κόμπλεξ των Γερμανών. Ξαναγίναν περήφανοι κλπ. κλπ.

    Η Γαλλία με παραξενεύει σφόδρα. Η στάση της είναι εναντίον των συμφερόντων της. Αλλά τι περιμένουμε. Οι σημερινοί ηγέτες ξεπουλάνε τους ίδιους τους λαούς τους, τους ξένους λαούς θα σκεφτούν;

    Οσο για τον Μπρεσίνσκι:
    μιλησέ μου γι αυτον τον πρωταγωνιστη της Bilderberg.

    AntwortenLöschen
  7. Ο ΦΟΝ ΧΟΙΣΙΝΓΚΕΡ, ΟΠΩΣ ΤΟΝ ΛΕΣ, ΑΠΟΚΡΥΠΤΕΙ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΕΧΕΙ ΑΠΟΔΕΧΘΕΙ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΤΗΡΗΤΗ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ! ΚΑΙ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΤΟΥ ΕΓΩΙΣΜΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΔΕΧΘΕΙ ΟΤΙ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΩΡΑ ΤΗΝ ΗΤΤΑ ΤΗΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ, ΑΚΟΜΗ, ΑΝΤΑΠΟΔΙΔΕΙ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΩΝ Η.Π.Α. ΣΤΗ ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΤΗΣ! ΑΠΟΣΙΩΠΑ, ΕΠΙ ΠΛΕΟΝ, ΟΤΙ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΤΗΣ ΑΝΗΚΕΙ, ΤΩΡΑ, ΣΤΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ!
    ΑΥΤΑ ange-ta, ΑΦΟΥ ΘΕΛΕΙΣ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ!
    ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΠΡΕΖΙΝΣΚΥ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΔΥΟ, ΚΑΛΑ ΘΑ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ Η ΙΔΙΑ, ΑΝΤΙ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ ΕΓΩ :)
    ΚΙ ΑΜΑ ΤΟΥΣ ΔΙΒΑΣΕΙΣ... ΠΕ ΜΟΥ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ :)

    AntwortenLöschen
  8. Φίλτατη καλησπέρα.
    "Δρυός πεσούσης, πας ανήρ ξυλεύεται" η με άλλα λόγια,"τέτοια ώρα τέτοια λόγια".
    Αποδεικνύεται, άλλη μιά φορά, ότι στις χαρές και τις δεξιώσεις, με τα παπιγιόν και τη σαμπάνια στο χέρι όλοι, περιχαρείς, φαντάζουμε ιδανικοί τύποι !
    Στα ζόρια όμως, ο "σώζων εαυτόν σωθήτω". Σαν τα ποντίκια εν όψει βυθίσεως του σκάφους !
    Σύγχιση, παραλογισμός και η κλασσική δημοσιότης του ενός τετάρτου της ώρας του κάθε "διάσημου" ασήμαντου !
    Κι ότι κατεβάζει η γκλάβα του καθενός το ξεφουρνίζει. Κι έτσι γνωρίσαμε έναν απίθανον εσμό "ειδικών" και τις "σοφίες" τους.
    Πολύ λογικό, πολύ φυσικό, πολύ ανθρώπινο.
    Γιά μας, τις μικρές κι ανίσχυρες ανθρώπινες μονάδες απομένει η περίσκεψη, η σωφροσύνη και ο παραδειγματισμός.
    Μη "τσιμπάτε" εύκολα και, κυρίως, μη "μασάτε" αβασάνιστα !

    AntwortenLöschen
  9. Οδαίμων του τηλεχειριστηρίου.
    Η σύγχιση να γίνει σύγχυση.
    Συγγνώμην.

    AntwortenLöschen
  10. @ Φίλε Ορφέα,

    Στο σημερινό κόσμο, σωφροσύνη, περίσκεψη, οικονομία και μετριοπάθεια ζητάνε οι πλούσιοι, που είναι άφρονες, σπάταλοι, και απερίσκεπτοι απο τους φτωχούς.

    Το βιβλίο σου είναι σκέτο χάρμα.

    Οι τρεις ανοίξεις αφορούν την προηγούμενη ζωή σου, όχι την τωρινή, εξ άλλου τώρα που γνωριστήκαμε θα τα λέμε αραιά και που για τα επόμενα 30 - 40 χρόνια.
    φιλιά και στη κυρά σου!!

    AntwortenLöschen

καλημέρα και καλά σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...