Dienstag, 27. November 2012

Η Ανατομία ενός πολέμου


Ινφογνώμων Πολιτικά

του Σάββα Καλεντερίδη

Ξεκίνησαν ως μαρξιστικό κίνημα της κουρδικής νεολαίας στις αρχές της δεκαετίας του 1970, όταν οι Κούρδοι αποσπάστηκαν από το αριστερό κίνημα της Τουρκίας, το οποίο, υποταγμένο απολύτως στον τουρκικό σοβινισμό, έθετε σε δεύτερη προτεραιότητα το ζήτημα των δικαιωμάτων του κουρδικού λαού. Στις 27 Νοεμβρίου 1978 ίδρυσαν το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν, γνωστό ως ΡΚΚ, και το 1984 άρχισαν τον ένοπλο αγώνα τους εναντίον του τουρκικού κράτους, που επέμενε πεισματικά να αρνείται την κουρδική πραγματικότητα.

Κανείς δεν πίστευε τα πρώτα χρόνια ότι αυτή η ομάδα ανθρώπων θα κατόρθωνε να αναστρέψει τον ρου της ιστορίας και να καταστήσει το κουρδικό απελευθερωτικό κίνημα την κυριότερη συνιστώσα του Κουρδικού Ζητήματος, που έχει πολλαπλάσια σημασία και μέγεθος από το Παλαιστινιακό και έρχεται να ανατρέψει τις ισορροπίες στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, της Ανατολικής Μεσογείου και του Καυκάσου.

Πρόκειται για την ομάδα των οπαδών του Άπο, του αδιαμφισβήτητου πλέον ηγέτη των Κούρδων της Τουρκίας, που γιγαντώθηκε ακολουθώντας κυριολεκτικά το δρόμο της φωτιάς και επί 28 χρόνια μάχεται εναντίον του βαθέος τουρκικού κράτους, το οποίο δεν δίστασε να δολοφονήσει ακόμα και τον Πρόεδρο της Τουρκίας, τον Τουργκούτ Οζάλ, όταν αυτός θέλησε να δρομολογήσει τις εξελίξεις για την πολιτική επίλυση του Κουρδικού, κάτι που, σημειωτέον αναφέρει ξεκάθαρα ο στρατιωτικός ηγέτης των Κούρδων Μουράτ Καραγιλάν στο βιβλίο που μετέφρασε ο γράφων και κυκλοφορήθηκε από τις εκδόσεις Ινφογνώμων, πολύ πριν οι ιατροδικαστές ξεθάψουν τη σωρό του άτυχου Τούρκου προέδρου.

Εκτός από το συγκεκριμένο περιστατικό, στο 560 σελίδων πόνημα "Η Ανατομία του Πολέμου στο Κουρδιστάν", του Μουράτ Καραγιλάν, που είναι ο Πρόεδρος της Ένωσης Κουρδικών Κοινοτήτων (KCK) και ένας από τα κορυφαία στελέχη της συλλογικής ηγεσίας του κουρδικού εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος, ανατέμνει το χρονικό του 28ετούς πολέμου που διεξάγουν οι Κούρδοι αντάρτες εναντίον του τουρκικού κράτους, με συγκλονιστικές λεπτομέρειες, που το αναγάγουν στην κυριολεξία στη βίβλο του Κουρδικού Ζητήματος.

Το βιβλίο αυτό θα παρουσιάσουν την Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου 2012, στις 18:30, και ώρα 18:30

στο Αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου οι Αϋφαντής Γεώργιος, Πρέσβης, Ευρυβιάδης Μάριος, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Καραγιάννης Ελευθέριος, Πρέσβης ε.τ., Μάζης Ιωάννης, Καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Στρατάκος Ευστάθιος, Αντιστράτηγος ε.α., Επ. Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ.

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο γράφων.

Να σημειωθεί ότι η ως άνω βιβλιοπαρουσίαση είναι στην ουσία η πρώτη εκδήλωση που γίνεται στην Αθήνα και θα αγγίξει πολιτικά το Κουρδικό Ζήτημα, μετά την παράδοση του Οτζαλάν στους Τούρκους, αφού όλα αυτά τα χρόνια επικρατεί η βαριά σιωπή της ενοχής στο πολιτικό, δημοσιογραφικό, ακαδημαϊκό και εκδοτικό κατεστημένο.

Γι' αυτό, η παρουσία του κόσμου που ενδιαφέρεται για την πορεία του Κουρδικού Ζητήματος, που επηρεάζει άμεσα και δραματικά τη θέση της Κύπρου και της Ελλάδος στην περιοχή, αφού ανατρέπει τις υπάρχουσες ισορροπίες, έχει ιδιαίτερη σημασία και κατά την άποψή μας είναι επιβεβλημένη.

Ας ελπίσουμε η εκδήλωση να είναι μια απαρχή για την αναθέρμανση των ελληνοκουρδικών σχέσεων.

Εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο: 'Η Ανατομία του Πολέμου στο Κουρδισταν", του Μουράτ Καραγιλάν


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ


Οι Εκδόσεις ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου


«Η ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ: Το Ιστορικό του 30χρονου Πολέμου των Κούρδων Εναντίον του Τουρκικού Κράτους»


του Μουράτ Καραγιλάν


που θα γίνει την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012 και ώρα18:30


στο Αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου


Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι κατωτέρω (αλφαβητικά):


Αϋφαντής Γεώργιος, Πρέσβης


Ευρυβιάδης Μάριος, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων


Καραγιάννης Ελευθέριος, Πρέσβης ε.τ.


Μάζης Ιωάννης, Καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας


Στρατάκος Ευστάθιος, Αντιστράτηγος ε.α., Επ. Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ


Την εκδήλωση θα συντονίσει ο εκδότης Σάββας Καλεντερίδης

Πληροφορίες:


Βιβλιοπωλείο-Εκδόσεις ΙΝΦΟΝΓΩΜΩΝ, Φιλελλήνων 14, Σύνταγμα


Τηλ. 210 3316036, Φαξ 210 3250421


info@infognomon.gr, www.infognomon.gr

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen

καλημέρα και καλά σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...