Η Βουλή της Ελβετίας, με συνολικά 5 πυρηνικούς σταθμούς στο έδαφός της ψήφισε κατά της περεταίρω χρήσης της πυρηνικής ενέργειας.
Θα περιμένει να περάσουν τα χρόνια μέχρι να τεθούν εκτός οι υπάρχοντες, αλλά δεν θα κτιστούν καινούργιοι.Η απόφαση όπως είναι φυσικό εξόργισε το πυρηνικό λόμπι, ενώ οι πράσινοι παρότι χαιρέτισαν την απόφαση, δεν την πολυπιστεύουν και καλά κάνουν, γιατί όταν η Φουκουσίμα θα έχει εντελώς ξεχαστεί, όπως και το Τσερνομπίλ, μπορεί και να το ξανασκεφτούν, ακόμα και οι ίδιοι οι ψηφίσαντες υπέρ ενός μη πυρηνικού μέλλοντος.
Αυτά ήταν τα καλά νέα.
Τα κακά είναι ότι ο υποσταθμός 1 της Φουκουσίμα έχασε την τροφοδοσία ψύξης και η διαρροή της ραδιενέργειας στο περιβάλλον συνεχίζεται αμείωτη. Ωστόσο, ανέβασαν τα όρια αντοχής από 2,4 ms/έτος σε .. χαλαρά 20ms/έτος και λύσανε το πρόβλημα.
Εν τω μεταξύ, οι χώρες της Ευρώπης που διαθέτουν πυρηνικά, υποβάλουν σε δοκιμές αντοχής τους σταθμούς τους, αλλά σιγά – σιγά αρχίζουν να εξαιρούν μια το έναν και μια τον άλλον κίνδυνο.
Έτσι λοιπόν, πτώση από αεροπλάνο, ή τρομοκρατική ενέργεια δεν λαμβάνονται υπόψη!
Δείτε, με τι συνέπεια δρα η κοινωνία των ανθρώπων: Όταν ταξιδεύεις σε ψάχνουν και σε ψαχουλεύουν μέχρι να πεις «φτάνει πια» αλλά ο τρομοκράτης μπορεί άνετα να βάλει υπό μάλης μερικές βόμβες και να πάει να βάλει φωτιά σε ένα πυρηνικό σταθμό!
Εν τω μεταξύ, οι χώρες της Ευρώπης που διαθέτουν πυρηνικά, υποβάλουν σε δοκιμές αντοχής τους σταθμούς τους, αλλά σιγά – σιγά αρχίζουν να εξαιρούν μια το έναν και μια τον άλλον κίνδυνο.
Έτσι λοιπόν, πτώση από αεροπλάνο, ή τρομοκρατική ενέργεια δεν λαμβάνονται υπόψη!
Δείτε, με τι συνέπεια δρα η κοινωνία των ανθρώπων: Όταν ταξιδεύεις σε ψάχνουν και σε ψαχουλεύουν μέχρι να πεις «φτάνει πια» αλλά ο τρομοκράτης μπορεί άνετα να βάλει υπό μάλης μερικές βόμβες και να πάει να βάλει φωτιά σε ένα πυρηνικό σταθμό!
Αν δεν διαβάζετε την εικόνα δείτε εδώ
Δεν ξέρω πως έβγαλες το συμπέρασμα ότι σταμάτησε να ψύχεται ο αντιδραστήρας νούμερο 1.
AntwortenLöschenΌσο για τα 2.4 mSv/έτος που αναφέρεις, αυτό δεν είναι κανένα όριο αντοχής ή ανοχής ή ασφαλείας ή οτιδήποτε άλλο. 2.4 mSv είναι περίπου η κατά μέσο όρο ετήσια έκθεση από την ραδιενέργεια του περιβάλλοντος πάνω στην επιφάνεια της Γης. Η τιμή αυτή κυμαίνεται από περιοχή σε περιοχή με σχετικά συνηθισμένη περίπτωση τα 10 mSv/έτος, ενώ το μέγιστο σημειώνεται σε μια περιοχή του Βορείου Ιράν που λέγεται Ramsar, όπου η ετήσια δόση φτάνει τα 260 mSv.
γειά σου Vagelford, αμφισβητία!
AntwortenLöschenΣωστά, πώς έβγαλα το συμπέρασμα ότι δεν ψύχεται ο ένας αφού δεν ψύχεται κανένας!!
Κάπου το διάβασα, αλλά δεν το ξαναβρήκα όσο και αν έψαξα για να αναφέρω την πηγή.
Οπότε έβαλα την εικόνα που έχει και τους τρεις στα κόκκινα:
http://fukushima.grs.de/sites/default/files/Status_KKW_Fukushima_Daiichi_25_05_2011_0500.pdf
Είναι αναθεωρημένη κατάσταση, σύμφωνα με στοιχεία της TEPCO από 23 και 24 Μαΐου. Αναθεωρεί ανάμεσα στα άλλα και την μερική ρευστοποίηση (λιώσιμο, πώς λέγεται σε καλά ελληνικά;) του πυρήνα και των τριών σε πλήρη ρευστοποίηση.
Εχτές όλα τα μέσα ανέφεραν την Φουκουσίμα.
To 2,4 msv/έτος δεν είναι όριο αντοχής, είναι το 1 (σύμφωνα με κάποιους άλλους) ή ότι θέλεις εσύ. Αφού δεν είναι μονάδα μέτρησης, με αυστηρά κριτήρια, αλλά μέτρηση πιθανής πρόκλησης βλάβης οργανισμού ανάλογα με το βάρος του.
Τα αναφέρω εδώ:
http://ange-ta.blogspot.com/2011/03/blog-post_24.html
Το 10 που αναφέρεις είναι λάθος. 20 είναι για τους εργαζόμενους σε πυρηνικά εργοστάσια και δεν είναι καθόλου καλές οι στατιστικές για καρκίνο και παιδική λευχαιμία!
Συμφωνώ ότι καλό είναι να ξέρεις τα πράγματα περί της φυσικής καλά και άριστα, αλλά πες μου τι αξία έχουν όλα αυτά που σου χαλάνε τη ζωή;
Η δική σου η γνώμη ποιά είναι για τα πυρηνικά; Δεν μου την έχεις πει.
Σκέφτομαι καμμια φορά, ότι μπορεί να συμβεί μια κατάρρευση της κοινωνίας μας, για πολλούς λόγους. Οικονομικούς, κλιματικούς, βιολογικούς. Η ιστορία είναι γεμάτη απο τέτοιες.
Σκέψου λοιπόν μια κοινωνία που θα έχει μύρια προβλήματα, αλλά θα πρέπει να διατηρεί και να συντηρεί τα πυρηνικά της εργοστάσια για 5 χρόνια, ακόμα και αν η ενέργεια της είναι άχρηστη. Σκέψου να έχουν πεθάνει οι μισοί επιστήμονες, (ακόμα και σήμερα το προσωπικό υψηλής εξειδίκευσης μειώνεται δραματικά, αφού δεν υπάρχει κονόμα από αυτό).
Και σκέψου, ότι πρέπει να παράγει, ότι και αν συμβαίνει στον κόσμο τα castor δοχεία για να αποθηκεύσει σε βάθος μερικών εκατοντάδων μέτρων το πλουτώνιο.
Και σκέψου, να μην είναι σε θέση να το κάνει αυτό.
Και όλα αυτά τα ρίσκα για μια ζωή που θα μπορείς να κόβεις τη μπανάνα με ηλεκτρικό πριόνι για τα μόλις επόμενα 50 χρόνια, αφού το ουράνιο τελειώνει και αυτό.
Καλά, όπως νομίζεις...
AntwortenLöschenΚάνε όμως μια προσπάθεια να διαβάσεις και να καταλάβεις τι σου έγραψα και τι λέει ο πίνακας που δίνεις.
Φίλτατη καλησπέρα.
AntwortenLöschenΚαλά τα λες για την Ελβετία, όμως μη βιάζεσαι και κράτα και μικρό καλάθι αφού.
α) Πρόκειται γιά αρχική κυβερνητική απόφαση που χρήζει επεξεργασίας από τη Βουλή τους. Όχι, δεν ψηφίστηκε ακόμη.
β) Αναφέρονται σε βάθος χρόνου, που φτάνει μέχρι το 2034, όταν κάθε σταθμός έχοντας φάει τα «ψωμιά» του θα κλείνει και θα πρέπει να ξαναφτιαχτεί εξ αρχής. Δηλαδή πρόκειται γιά μη αντικατάσταση και όχι άμεση κατάργηση. Ζήσε Μάη μου.
γ) Με δεδομένο πως οι Ελβετοί καλύπτουν από την πυρηνική ενέργεια το 40 + % των ενεργειακών τους αναγκών, (οι οποίες συνεχώς και προφανώς όλο και αυξάνονται) θα πρέπει να βρουν οικονομική εναλλακτική λύση. Κομμάτι δύσκολο σήμερα. Είδες, μέχρι κι οι πράσινοι έχουν επιφυλάξεις!
δ) Η Φουκουσίμα τώρα είναι νωπή και τρομάζει. Σε λίγο, αν δεν σκάσει τίποτε άλλο ατύχημα, θα ξεχαστεί, όπως το Τσέρνομπιλ. Το θέμα θα ξανασυζητηθεί και ίσως επικρατήσουν άλλες απόψεις. Ο «πανδαμάτωρ» χρόνος και... τρέχα γύρευε. Έτσι δεν γίνεται πάντα;
Εν πάση περιπτώσει, ας έρθει με το καλό το 2034 και το ξανασυζητάμε. Εδώ θα είμαστε!!
@ Vagelford,
AntwortenLöschenεντάξει θα το ξαναδώ, αλλά να κάνεις και σύ το ίδιο, μια και ακόμα δεν μου έχεις πει τις απόψεις σου για την πυρηνική ενέργεια, εκτός και αν έχεις κάνει ανάρτηση και την έχω παραβλέψει.
@ Ορφέα,
AntwortenLöschenΈχει ψηφιστεί στο Bundesrat, (ομοσπονδιακό συμβούλιο) και θα περάσει και από το εθνικό και μετά δημοψήφισμα.
Το βάθος χρόνου, θα είναι το «Strom ohne atom», δηλαδή ρεύμα χωρίς ατομική ενέργεια, όταν οι υπάρχοντες σταθμοί θα κλείσουν οριστικά.
Μην προβλέπεις το μέλλον, γιατί η Φουκουσίμα τους ήρθε σαν κεραυνός εν αιθρία και άλλαξε το πρόγραμμα όλων των «πυρηνικών» κρατών. Γι αυτό και τα «νέα» από την Φουκουσίμα δεν είναι καθόλου νέα, αλλά παλιά, απλώς τα ξερνάνε σιγά - σιγά σήμερα, όταν κανείς δεν ασχολείται πια μ αυτήν!!!!
Πρόσθεσε και την δυσκολία να τα κατανοήσουμε, όταν οι ειδικοί σιωπούν ένοχα.
Καλημερούδια.
AntwortenLöschenΧμ...! "Strom ahne atom"!
Καλό ακούγεται.
Αν, μάλιστα, εξασφαλίσουν και την εναλλακτική πηγή(ψιλολεπτομέρειες!)όλα θα είναι φίνα!
@ Ορφέα,
AntwortenLöschenΔεν τους στέλνεις ένα γραμματάκι να τους εξηγείς, ότι χωρίς Atom δεν υπάρχει Strom?
Ωστόσο πρέπει να έχεις μια εξηγηση γιατι τόσοι άλλοι έχουν Strom ohne Atom.
Άσε μας ρε Αγγέλα, με τις εμμονές σου και τις οικολογικές σου παλαβομάρες!
AntwortenLöschenΌταν μιά χώρα στηρίζει την κάλυψη των μισών ενεργειακών της αναγκών στα πυρηνικά, πιστεύεις ότι θα τα εγκαταλείψει έτσι εύκολα; Επειδή «έσκασε» ένα εργοστάσιο στη Φουκουσίμα.
Μέχρι να βρεθεί εναλλακτική λύση, όλοι θα κοροϊδεύουν τον κόσμο, ώσπου να ξεχαστεί το θέμα, αλλά το πλουτώνιο, πλουτώνιοι.
Μέχρι κι οι Ελβετοί οικολόγοι το καταλαβαίνουν.
Ποιός τρελός προτιμάει να είναι φτωχός και άρρωστος και όχι πλούσιος και υγιής;
Ο ίδιος που θέλει τη μπόμπα των πυρηνικών στην αυλή του!
Άμα όμως δεν γίνεται αλλιώς; Προσέχει παραπάνω, κάνει το σταυρό του, φτύνει τον κόρφο του και… συνεχίζει «πυρηνιστί»!
Προσπάθησα κι εγώ να λύσω το ενεργειακό μου οικολογικά, αλλά μπα! Τζίφος!
Έβαλα μερικά μυλαράκια στην ταράτσα, αλλά δεν έγινε τίποτα…..
Κατέβασα από το πατάρι μιά παλιά κλανιόλα, (προίκα της γιαγιάς και οικογενειακό μας κειμήλιο), αλλά και πάλι τα αποτελέσματα ήταν πενιχρά! Χώρια που ακριβαίνει συνεχώς κι η πρώτη ύλη (φασόλια)!
Τελικά το πήρα απόφαση. Ούτε η αιολική, πράσινη, ενέργεια βοήθησε (παρ’ όλο που στα μυλαρόνια είχα πράσινη κόλλα γλασέ), ούτε το φυσικό αέριο!
Γι’ αυτό και τα παρατάω (ό,τι θέλει ας γίνει και μη με ζαλίζεις!) και πάω στο χωράφι. Οι τελευταίες βροχές «ανέβασαν» κάτι ζοχούς μούρλια! Τουλάχιστον ένα φυσικό προϊόν που είναι και αξιοποιήσιμο, ωφέλιμο και τζάμπα!
@ Ορφέα,
AntwortenLöschenαλλες μπούρδες θα μας πείς;
Παρακαλώ! Περάστε!
AntwortenLöschen