Donnerstag, 13. Oktober 2011

a Nobel cause



Πολύ σοφία, πολλοί σοφοί, πολλές συναντήσεις, πολλά καμπανάκια, πολλά δάκρυα και πολλές κραυγές για φρόνηση μας στέλνουν από την Στοκχόλμη.
Αλλά τελικώς προς ποιόν απευθύνονται; Στου κουφού την πόρτα;


Όλοι αυτοί που ρίχνουν δάκρυα αίματος, αναρωτήθηκαν κατά πόσο είναι και αυτοί παράγοντες, αν όχι πρωτεργάτες της κατηφόρας, που έχει πάρει η ζωή στον πλανήτη μας;
Πριν από τρία χρόνια, ξανάγραψα για την συνάντηση προσωπικοτήτων στο Postam της Γερμανίας.
Αυτοί εκεί, ξανάπαν τα ίδια κι εγώ εδώ πάλι τα ίδια περίπου λέω, παρότι σήμερα η κατάσταση έχει επιδεινωθεί. Οι πόλεμοι αυξάνονται και σε ποιότητα και σε ποσότητα και σε βαρβαρότητα και σε δριμύτητα. Εκεί στο Βορρά, οι στεφανωμένοι με τις δάφνες του Νόμπελ ή ας πούμε επί του ορθότερου, με τα εκατομμύρια του Νόμπελ, γιατί οι δάφνες ξεράθηκαν στην αρχαία Ελλάδα, συγκεντρώνονται για τρίτη συνεχή χρονιά και χωρίς να αισχύνονται θα επαναλάβουν τις ίδιες μπαναλιτέτεν, όσο πιο ανώδυνα μπορούν, για να μην θίξουν το σύστημα που γεννάει και θρέφει όλα όσα αναφέρουν και άλλα τόσα που δεν αναφέρουν.
Μετάφρασα την Περίληψη που υπέγραψαν οι με δάφνες, συγνώμη με εκατομμύρια, στεφανωμένοι κύριοι και κυρίες.



Δείτε και το περιβάλλον στο οποίο συνεδρίασαν. Ένα σκοτεινό δωμάτιο φορτωμένο με κάδρα που αν δεν τα καθάριζε η ακριβοπληρωμένη καθαρίστρια θα γέμιζε με τις αράχνες που στολίζει ο χρόνος όλα τα άχρηστα πράγματα.
Μυρίζει η σαπίλα τους μέχρι εδώ στο δικό μου το φτωχό, αλλά γεμάτο ήλιο δωμάτιο.

Ω φρίκη, πώς τους ανέχεσαι ακόμα!!


Α. ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ή επίδοξος τίτλος του Πρωτότυπου:

Αλλαγή Σκέψης για τον Μεγάλο Μετασχηματισμό
Υπάρχουν πολλές πτυχές που δεν καταλαβαίνουμε ακόμα. Εντούτοις, είμαστε η πρώτη γενεά με τη διορατικότητα των νέων κινδύνων που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα σε παγκόσμιο μέγεθος.
Διαπιστώνουμε ότι η τιμή της η προόδου μας, ως κυρίαρχο είδος έχει γίνει πολύ υψηλή.
Ο απαράδεκτος τρόπος παραγωγής και κατανάλωσης, καθώς και η αύξηση του πληθυσμού προκαλούν την αντοχή του πλανήτη στην ανθρώπινη δραστηριότητα.
Συγχρόνως, οι ανισότητες μεταξύ των κοινωνιών, αλλά ανάμεσα τους, παραμένουν υψηλές, αφήνοντας δισεκατομμύρια με ελλείψεις στις βασικές ανθρώπινες ανάγκες και δημιουργώντας μια δυσανάλογη ευπάθεια στις περιβαλλοντικές αλλαγές του πλανήτη. Αυτή η κατάσταση μας αφορά βαθειά.
Ως μέλη του 3ου συμποσίου Νομπελιστών, για τις αντοχές του πλανήτη, καλούμε όλους τους ηγέτες του 21ου αιώνα να ασκήσουν με συλλογική υπευθυνότητα την πλανητική διακυβέρνηση. Αυτό σημαίνει να θέσουν τα θεμέλια για έναν βιώσιμο και δίκαιο πολιτισμό στον οποίον ολόκληρη η γήινη κοινότητα θα είναι ασφαλής και εύρωστη .
Η επιστήμη δείχνει ότι παραβιάζουμε τα πλανητικά όρια που έχει διατηρήσει τον πολιτισμό μας ασφαλή εδώ και 10.000 χρόνια.
Οι ενδείξεις πολλαπλασιάζονται ότι οι ανθρώπινες πιέσεις αρχίζουν να συντρίβουν τις ανοχές της γήινης ανθεκτικότητας. Ο άνθρωπος είναι τώρα ο σημαντικότερος οδηγός των πλανητικών αλλαγών, και ωθεί τον πλανήτη σε μια νέα γεωλογική εποχή, την Ανθρωπογενή. Δεν μπορούμε πλέον να αποκλείσουμε την πιθανότητα ότι οι συλλογικές ενέργειές μας θα ξυπνήσουν διαδικασίες δραματικών και αμετάκλητες αλλαγών τόσο στις ανθρώπινες κοινωνίες όσο και στα οικοσυστήματα. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε αυτή σ αυτή την πορεία.
Ο χρόνος για αναβολή τελειώνει. Δεν μπορούμε να αντέξουμε την πολυτέλεια της άρνησης. Πρέπει να αποκριθούμε λογικά, εξοπλισμένοι με τα εργαλεία της επιστήμης. Η ανατροπή μπορεί να επιτευχθεί με την επανασύνδεση της ανθρώπινης ανάπτυξης και πλανητικής βιωσιμότητας και να απομακρυνθούμε από την λάθος διχογνωμία ότι αυτά τα δύο είναι ασυμβίβαστα.
Σε έναν διασυνδεμένο και ενωμένο κόσμο, στον οποίο όλοι μας θα έχουμε μια συμβιωτική σχέση με τον πλανήτη, η περιβαλλοντική βιωσιμότητα είναι προϋπόθεση για την εξόντωση της φτώχειας, την οικονομική ανάπτυξη, και την κοινωνική δικαιοσύνη.
Το κάλεσμα μας είναι για εκ βάθρων μετασχηματισμό και καινοτομία σε όλες τις σφαίρες και σε όλες τις κλίμακες προκειμένου να σταματήσουμε και να αντιστρέψουμε την περιβαλλοντική αλλαγή και να κινηθούμε προς τη δίκαιη και μόνιμη ευημερία για τις σημερινές και μελλοντικές γενιές.
Στην συνέχεια οι σοφοί, εκτός από τα γενικά μπλα – μπλά – μπλά μπλά….. δικαιοσύνη, ευημερία, ευτυχία, αυτά δηλαδή που μηρυκάζει με περισσό στόμφο η ανθρωπότητα από την νεωτερικότητα και μετά, περνάνε και πάλι με πολύ μεγάλη προσοχή στα δια ταύτα.

Β. ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΣΥΝΕΠΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΡΑΣΗ
Προτείνουμε προσέγγιση σε δύο κατευθύνσεις
α) Λύσεις έκτακτης ανάγκης τώρα, ώστε να ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την παύση των
αρνητικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων και να επανορθώσουμε τις ανισότητες στα ανεπαρκή θεσμικά πλαίσια εργασίας μέσα στα οποία κινούμαστε και .
β) μακροπρόθεσμες δομικές λύσεις που θα αλλάξουν βαθμιαία τις αξίες, τους θεσμούς τις πολιτικές. Χρειαζόμαστε να υποστηρίξουμε τη δυνατότητά μας να καινοτομούμε, να προσαρμοζόμαστε και να μαθαίνουμε.

1. Να φτάσουμε σ έναν πιο δίκαιο κόσμο:
• Αιτία της φτώχειας είναι η άνιση διανομή των πλεονεκτημάτων της οικονομικής ανάπτυξης
Παρά τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της φτώχειας το 1/3 της ανθρωπότητας ζει με λιγότερο από 2 δολάρια την ημέρα. Γι αυτό απαιτείται η άμεση δράση μας
Περιβάλλον και ανάπτυξη πρέπει να πηγαίνουν χέρι – χέρι
Χρειαζόμαστε:
• Να επιτύχουμε τους στόχους του Μιλένιουμ στο πνεύμα της πλανητικής βιώσιμης ανάπτυξης
• Να υιοθετήσουμε ένα συμβόλαιο ανάμεσα στις βιομηχανικές και τις αποανάπτυξη χώρες για την ανάπτυξη των επενδύσεων με τρόπο ώστε να μειωθεί η πτώχεια, να ισορροπηθεί το κλίμα και να γίνει σωστή διαχείριση των οικοσυστημάτων.

2. Διαχείριση της κλιματικής ενεργειακής πρόκλησης
Οι κυβερνήσεις να αποδεχτούν την μείωση των εκπομπών
Καθοδηγούμενες από την επιστήμη βασισμένες στην ηθική και τη δικαιοσύνη.
Εν τω μεταξύ να βρεθεί τρόπος 3 δις ανθρώπων να αποκτήσουν πρόσβαση σε σχετικές πηγές ενέργειας.
Να καταβληθεί προσπάθεια παγκοσμίως.
• Αύξηση θερμοκρασίας κάτω των 2°C,
• Να θεσμοθετηθεί ικανοποιητική υψηλή τιμή από του G20 στις εκπομπές και με τα χρήματα αυτά να χρηματοδοτηθούν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
3. Δημιουργία μιας αποδοτικής επανάστασης.
• Πρέπει να μετασχηματίσουμε τον τρόπο χρήσης ενέργειας και υλικών.
Όχι πέταμα και χρήση ανακυκλούμενων υλικών
• Να βρεθεί τρόπος να αποχωριστεί η οικονομική ανάπτυξη από την χρήση πηγών (resource)
• ΝΑ αναπτυχθούν νέα επιχειρηματικά μοντέλα στηριγμένα σε δραστική πρόοδο ενέργειας και βαθμού απόδοσης. αποδοτικότητας.
4. Να εξασφαλιστεί τροφή για όλους
Ο τρόπος παραγωγής της τροφής είναι σπάταλος και δημιουργεί πείνα και κακή διατροφή. Πρέπει να προχωρήσουμε σε μείωση φωσφορικών αποθέματων , πετρελαίου, οικονομικής σπέκουλας και κλιματικής βλάβης. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να μειώνουμε την βιοποικιλότητα.
• Προώθηση γεωργικής επανάστασης , στην οποία θα παράγεται περισσότερη τροφή με βιώσιμο τρόπο χωρίς χάσιμο των υδατικών αποθεμάτων
• Να χρηματοδοτηθεί τεχνολογία για κατάλληλη γεωργία με μικρές φάρμες στις υποανάπτυξη χώρες.

5. κινούμενοι εντός πράσινης ανάπτυξης
Υπάρχουν σοβαροί λόγοι να ξανασκεφτούμε το συμβατικό μοντέλο της οικονομικής ανάπτυξης.

Μπαλώνοντας το οικονομικό σύστημα που δημιουργεί την κρίση δεν είναι αρκετό
Οι αγορές και το επιχειρηματικό πνεύμα θα είναι πρωταρχικοί οδηγοί της λήψης απόφασης και της οικονομικής αλλαγής, αλλά πρέπει να συμπληρώνεται από τα πολιτικά πλαίσια που προωθούν έναν νέο βιομηχανικό μεταβολισμό και χρήση των αποθεμάτων.
Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας το φυσικό κεφάλαιο, τις υπηρεσίες οικοσυστήματος και τις κοινωνικές πτυχές της προόδου σε όλες τις οικονομικές αποφάσεις και τις στρατηγικές μείωσης της φτώχειας :

Κάτι τέτοιο απαιτεί την θεμελίωση ενός νέου δείκτη που θα διαμορφώσει τον ΑΕΠ σαν πραγματικό δείκτη ευημερίας και μεγέθυνσης.

• Αναρρύθμιση των οικονομικών κίνητρων έτσι ώστε η καινοτομία να οδηγείται από ευρύτερα κοινωνικά συμφέροντα και να φθάνει στο μεγάλο ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού που αυτήν την περίοδο δεν ωφελείται από αυτές τις καινοτομίες.
6. Μείωση της ανθρώπινης πίεσης
Η πίεση για καταναλωτισμό, η χρήση μη αποδοτικών αποθεμάτων, καθώς και ακατάλληλων τεχνολογιών είναι οι κύριες αιτίες της αύξησης της πλανητικής κατάρρευσης. Οπωσδήποτε η πληθυσμιακή αύξηση χρειάζεται επίσης προσοχή.
Πρέπει
• Να βελτιωθεί η δημόσια πληροφόρηση για τις επιδράσεις της μη βιώσιμης κατανάλωσης και να μετακινηθεί από τον καταναλωτισμό σε βιωσιμότητα.
• Να αυξηθεί η πρόσβαση σε αναπαραγωγικές υγειονομικές υπηρεσίες, με εκπαίδευση όλων των γυναικών σε όλο τον κόσμο, επειδή αυτές παίζουν πρωτεύοντα ρόλο στην αναπαραγωγή.
7. Ισχυροποίηση ενός συστήματος παγκόσμιας διακυβέρνησης
Το πολυμερές σύστημα πρέπει να μεταρρυθμιστεί για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της εποχής μας, όπως
• Αλλαγή των σχέσεων της ανθρωπότητας με τον πλανήτη και να ξαναχτιστεί η εμπιστοσύνη μεταξύ των ανθρώπων και των εθνών.
• Η πλανητική διακυβέρνηση πρέπει να ισχυροποιήσει τον σεβασμό των πλανητικών συνόρων και να υποστηρίζει τις εθνικές και τοπικές προσεγγίσεις.
Οφείλει να:
• Αναπτύξει και ισχυροποιήσει όργανα που θα προωθούν στην ημερήσια διάταξη τους το κλίμα και την βιοποικιλότητα
• να ερευνήσει τα νέα όργανα που θα υποστηρίξουν τα νόμιμα συμφέροντα των μελλοντικών γενεών.
8 Θέσπιση μιας νέας σύμβασης μεταξύ επιστήμης και κοινωνίας,
γεμίζοντας τα χάσματα στις γνώσεις μας και εμβαθύνοντας την κατανόηση μας,
είναι απαραίτητο να βρεθούν λύσεις στις προκλήσεις της Ανθρωπογενούς περιόδου και να γίνει έκκληση για σημαντικές επενδύσεις στην επιστήμη
Ένας διάλογος μεταξύ αυτών που παίρνουν αποφάσεις και του κοινού είναι ένα επίσης σημαντικό μέρος μιας νέας σύμβασης μεταξύ της επιστήμης και της κοινωνίας
Χρειαζόμαστε:

• Να ξεκινήσει μια σημαντική πρωτοβουλία σε όλα τα ερευνητικά κέντρα του κόσμου για την βιωσιμότητα του πλανήτη, σε μέγεθος όμοιο με εκείνο που έχει επιτευχθεί για το διάστημα, για την υπεράσπιση και την υγεία, και για όλους τους τομείς της επιστήμης.
• Να κλιμακώσουμε τις προσπάθειες εκπαίδευσης ώστε να μεγαλώσει η επιστημονική κατάρτηση ειδικά μεταξύ των νέων,

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen

καλημέρα και καλά σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...