Sonntag, 1. Oktober 2017

1922, "συνωστισμένοι" στην προκυμαία της Σμύρνης (2)


Το θέαμα της προκυμαίας δεν έπαψε από τότε να κατατρύχει τον Μέλβιν Τζόνσον στην υπόλοιπή ζωή του. Όταν φύγαμε έπεφτε το σούρουπο, θυμάται,  καθώς ξεμακραίναμε δεν θα ξεχάσω τις κραυγές Όσο και αν απομακρυνόμαστε τους ακούγαμε να φωνάζουν να ουρλιάζουν, ενώ η φωτιά προχωρούσε αδιάκοπα........ ότι πιο απαίσιο μπορεί κανείς να δει στη ζωή του. Σε όλη τη ζωή του. Δεν πιστεύω ότι τέτοιο πράγμα θα μπορούσε κανείς να το δει σε άλλο μέρος του κόσμου. Η πόλη ανηφόριζε πάνω σε ένα είδος λόφου και η φωτιά ξεκινούσε από κει και προχωρούσε προς το πλοίο. Έτσι ο κόσμος δεν είχε να πάει αλλού παρά στην προκυμαία . Πολλοί πηδούσαν στη θάλασσα και πνίγονταν Τι θέαμα!

Την Καταστροφή της Σμύρνης και την γενοκτονία των χριστιανών κατοίκων της, θεωρώ ως το μεγαλύτερο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Ποτέ και σε καμία άλλη περιοχή του πλανήτη δεν σφάχτηκαν και δεν λεηλατήθηκαν τόσοι πολύ σε τόσο λίγο χρόνο!

Αλλά, ας πούμε ότι αν ψάξουμε την ιστορία θα βρούμε αντίστοιχες πυρπολήσεις πόλεων και σφαγή των κατοίκων της. Ωστόσο, καμία πόλη δεν πυρπολήθηκε, δεν λεηλατήθηκαν τα υπάρχοντά των κατοίκων, δεν σφάχτηκαν οι κάτοικοί της, δεν βιάστηκαν οι γυναίκες και τα νεαρά κορίτσια, δεν ποδοπατήθηκε κάθε ανθρώπινη αξία, δεν επιδείχτηκε τέτοια αγριότητα!

Αλλά, ακόμα και αν συνέβησαν όλα αυτά τα εγκλήματα, δεν έγιναν με μοναδικό κριτήριο το θρήσκευμα και την εθνικότητα.

Και ακόμα, λέω ακόμα, κάποιος ψάξει με πολύ μεγάλη επιμέλεια και βρει κάτι αντίστοιχο, δεν πρόκειται ποτέ και πουθενά να ανακαλύψει ότι όλα τα παραπάνω εγκλήματα έγιναν με την εποπτεία, την ανοχή και την προτροπή των Μεγάλων Δυνάμεων και των πιο πολιτισμένων λαών του τότε κόσμου.

Και μην φανταστείτε ότι δεν καταλάβαιναν όλοι αυτοί οι πολιτισμένοι Άγγλοι, Γάλλοι, Αμερικανοί , Ιταλοί, ακόμα και Ιάπωνες, ότι ήταν μάρτυρες του πιο Μεγάλου Εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας! Ω, βεβαίως και το ήξεραν. Γι αυτό και αμέσως μετά κινητοποίησαν κάθε δύναμη που είχαν στα χέρια τους για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα.

Έτσι, παράλληλα σ αυτό το έγκλημα, που δεν υπάρχουν λόγια για να περιγραφεί ειπώθηκαν τα πιο τερατώδη ψέματα, που ξεστόμισε ποτέ ανθρώπινο στόμα και έγραψε ποτέ ανθρώπινο χέρι.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen

καλημέρα και καλά σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...