Donnerstag, 20. April 2017

20 Απριλίου 1453



Στις 20 Απριλίου 4 Γενουατικά πλοία πλησίαζαν πλησίστια με ούριο άνεμο την Κωνσταντινούπολη.
Αρχηγός της αποστολής ήταν ο Βενετσιάνος Φλατανελάς. Μόλις ο Μεχμέτ πληροφορήθηκε την άφιξη τους φώναξε τον Βούλγαρο εξωμότη Μπαλτόγλου, που ήταν ο αρχηγός του στόλου του και του ζήτησε να αιχμαλωτίσει ή να εξοντώσει τα 4 πλοία, αλλιώς να μην γυρίσει ζωντανός.
"Ο τούρκικος στόλος προχωρούσε με πασιφανή χαρά, με τυμπανοκρουσίες, σαλπίσματα και με σιγουριά πιστεύοντας ότι θα τα συλλάμβανε χωρίς δυσκολία".
Μην ξεχνάμε ότι ο Τουρκικός στόλος αποτελούνταν από 6 τριήρεις, 10 διήρεις, 15 γαλέρες, 70 φούστες, 20 παραντάρια και έναν άγνωστο αριθμό από καΐκια. Το μέγεθός του πρέπει να έφτανε τις 150 μονάδες.
"Πέντε τριήρεις επιτέθηκαν σε ένα από τα γενουατικά πλοία. Τριάντα καΐκια ή φούστες περικύκλωσαν ένα άλλο, ενώ το τρίτο περικυκλώθηκε από σαράντα παρανδάριες ή μεταγωγικά με καλά εξοπλισμένους άνδρες. Ο Μπαρμπαρο γράφει ότι η θάλασσα φαινόταν μετά δυσκολία λόγω του μεγάλου αριθμού των τουρκικών πλοίων".
Γρήγορα στο αυτοκρατορικό πλοίο του Φλατανελά προσδέθηκε η τουρκική ναυαρχίδα, η οποία δεν ξεκόλλησε καθόλη τη διάρκεια της ναυμαχίας.
Οι Γενουάτες αντιδρούσαν στην τουρκική επιβίβαση πάνω στα πλοία τους με πέτρες και με πήλινα δοχεία που έφεραν υγρό πύρ. Η σφαγή ήταν μεγάλη.
Μετά από δύο ώρες, και την ώρα που ο ήλιος πλησίαζε στη δύση του, ένας δυνατός άνεμος φύσηξε και φούσκωσε τα πανιά! Τα πλοία άνοιξαν δρόμο και έφτασαν στην είσοδο του Κεράτιου, όπου άνοιξε η αλυσίδα που τον κράταγε κλειστό και τα τέσσερα πλοία πέρασαν στην ασφάλεια του!
Ο Σουλτάνος σκύλιασε και ο Μπαλτόγλου γλύτωσε μετά βίας το κεφάλι του, αλλά όχι το μαστίγωμα και την αφαίρεση όλων των εξουσιών του.
Η επιτυχία γέμισε με νέες ελπίδες τις καρδιές των πολιορκημένων!
----------------------
Σερ Εντουϊν Πήαρσ, Η καταστροφή της Ελληνικής Αυτοκρατορίας 1453.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen

καλημέρα και καλά σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...