Donnerstag, 6. April 2017

ο Μεχμέτ ο ΙΙ

Ο Μεχμέτ ο ΙΙ ή ο Μωάμεθ ο πορθητής, που λένε οι Τούρκοι,  εγκαινίασε την Βασιλεία του, διατάζοντας κάποιον Αλί να πνίξει τον μικρό του αδελφό, βρέφος ακόμα στο βυζί της μάνας του.  Έγινε Σουλτάνος στα 22 του. Όλοι οι ιστορικοί θα συμφωνούν, ότι ήταν ένας σπουδαίος και ευφυής άνδρας! Εγώ πιστεύω ότι ούτε ευφυής ούτε σπουδαίος ήταν. Ένα συνηθισμένο τουρκόπουλο ήταν, αναθρεμμένο με τις πιο αιμοβόρες τουρκικές προτροπές, όπως λ.χ.  να αποκεφαλίζει τους άπιστους χριστιανούς, να αρπάζει τις γυναίκες και τα αγόρια τους και να λεηλατεί τις  περιουσίες τους.
Επιπρόσθετα, αυτός ο δήθεν μορφωμένος, (δεν αναφέρεται πουθενά αν  είχε κάποια ιδιαίτερη παιδεία)   με την γαμψή τη μύτη, είχε έναν καημό: Ήθελε  να καταλάβει την Πόλη που κανένας δεν είχε μέχρι τότε καταφέρει.
Οι συγκυρίες ήταν τέτοιες, που έδωσαν σ αυτό το τσογλάνι των 22 χρόνων την ευκαιρία να το πράξει!
Η πιο όμορφη, η πιο πλούσια και η πιο πολυάριθμη  πόλη του κόσμου, αυτήν που το 1204 έκαψαν οι Φράγκοι, σαν ένα μαγκάλι με αρώματα, όπως τόσο παραστατικά γράφει  ο Ουμπέρτο Εκο στο «Μπαουντολίνο»  του,  την εποχή της κατάκτησης της δεν ήταν παρά μια σκιά, ένα αξιολύπητο φάντασμα του λαμπρού της παρελθόντος.
Απαριθμούσε μόλις 30.000 – 40.000  κατοίκους. Τα ταμεία της ήταν άδεια. Οι Γενουάτες κατείχαν τον Γαλατά και δεν ήθελαν να τα χαλάσουν με τον Σουλτάνο. Οι βόρειοι γείτονες είχαν υποστεί δύο δραματικές ήττες από τον πατέρα του Μωάμεθ και είχαν υπογράψει ταπεινωτική ειρήνη.  Οι Ενετοί σφύριζαν αδιάφορα και ο πάπας παραμιλούσε για την Ένωση των εκκλησιών, χωρίς να βλέπει ότι η μια εκκλησία θα χάνοντας για πάντα και οι Τούρκοι θα πάταγαν πόδι στην Ευρώπη.
Η Βασιλεύουσα, έστεκε μόνη της, χωρίς συμμάχους,  στην ένωση των δύο ηπείρων, με τα πανίσχυρα τείχη της να την αγκαλιάζουν λυπημένα.  Δεν της είχε απομείνει τίποτε άλλο εκτός από την βαριά της πολιτιστική κληρονομιά, που είχε και αυτή σιγά – σιγά μετακομίσει δυτικά.
Οι υπερασπιστές της ήταν μόλις 7.000
Ο Μωάμεθ στάθηκε απέναντι της με 150.000 στρατό!

Το  ημερολόγιο έγραφε: 6 Απριλίου 1453.
------------------------------------------------

Διαβάστε σχετικα με το 1204: http://ange-ta.blogspot.gr/2012/01/blog-post_08.html

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen

καλημέρα και καλά σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...